26 Temmuz 2008 Cumartesi

KÖPEK EĞİTİMİ

İLERİ EĞİTİM:

Bu başlık altında köpeğe verilen bekçilik ve koruma eğitimleri amaçlanır.Bunun için köpeğe bu tür eğitimleri vermeden önce evdeki bireylerin yaş ve ruhsal durumlarını göz önünde bulundurarak değerlendirmek gerekir.Unutulmaması gereken bir nokta ise, köpek komutu aldıktan sonra caydırmak ve korumak amacıyla öne doğru havlayarak atlayacağı veya ısıracağı için bu komutların şaka mahiyetinde kullanılmaması gerektiğidir. İleri eğitim profesyonellik gerektirir,bunun için aşağıda ana hatlarıyla bahsedilen eğitimlerin verilmesi için köpeğiniz bir eğitici ye veya bir kulübe verilmelidir. Bu eğitimlerin çoğunda bir yardımcı kullanılır. Eğitime başlamadan önce köpek genel ve temel komutları tam ve eksiksiz olarak yerine getirmelidir.

A) BEKÇİLİK EĞİTİMİ: Bu tür eğitime alınacak olan bir köpeğin küçüklükten itibaren belli bir takım özelliklere sahip olması gerekir. Bunların başında;

a) Köpeğin çevreye karşı fazla duyarlı olması ve tepki göstermesi,

b) Köpeğin sahiplenme iç güdüsü olması,

c) Köpeğin korkak olmaması,

d) Yabancılara karşı az çok tepkisi olması,

e)Köpeğin ırkının uygun olması gelir.

Yukarıda bahsedilen özelliklere sahip bir köpeğin eğitimi daha kolay ve verimli olur.

Küçük yaştan itibaren belirli bir alanda büyümüş, yabancılarla dostluk kurmamış bir köpek bekçilik görevini içgüdüsel olarak geliştirir ve yabancılara karşı reaksiyon gösterir. Bu köpekler yabancılara karşı havlamaya kalktıklarında kesinlikle cezalandırılmamalıdır, Aksine ödüllendirilmelidir. Bu köpeğin korunması altında olan bölgeye yabancıların girişi yasaklanmalı ve uyarıcı tabelalar konulmalıdır. Bu alanda köpek rahatlıkla hareket edebilmelidir, Bu eğitimde ilk olarak köpek iyice denetim altına alınmalı,bu amaçla köpek bir yere bağlanmalı veya eğitici köpeği iyice zapdetmelidir. Eğitici köpekle öncelikle ilgilenir, eğlenir.

Köpek sakinleştikten sonra kışkırtıcı rolünü üstlenen yardımcı eğitici gizlenerek gelir. Kendini bir ağaç arkasına veya kapı arkasına köpeğin dikkatini çekecek bir sesle yaklaşır. Köpek yaklaşan yabancıya karşı diklenip, kulak kabartıp havlayınca eğitici köpeği överek tut komutuyla kışkırtır ve yabancıya doğru bir adım ilerleyerek geri çekilir. Böylece köpeğin yabancıya karşı atak yapmasını sağlar.

Bu eğitimde köpeğin çok fazla sert olması isteniyorsa, yardımcı elinde uzun ve sağlam bir kumaş veya dal parçası üzerine sarılmış bir kumaş parçasını köpeğin gövdesine dokundurup köpeği kışkırtarak kızdırır. malı Eğitici köpeğin arkasındaki pozisyondan çıkarak tut komutuyla birlikte ileriye doğru saldırgana (yardımcıya) atlar. Köpek ileriye atladığı anda ise yardımcı korktuğunu belli ederek geriye doğru kaçar. Köpeğin bu hareketi karşısında eğitici köpeği ödüllendirir ve okşar. Kimi zaman yardımcı eğiticinin elindeki kumaş veya sopayı köpeğin almasına izin verir, aldığı taktirde eğitici köpeği överek köpeği yabancıya doğru saldırması için tahrik eder. Köpek ileriye doğru atlıyorsa köpek ödüllendirilir. Aksi taktirde yabancı yerde olan kumaşı veya sopayı alma eğiliminde bulunarak yere doğru eğilerek elini kumaşa doğru uzatır. Bu durumdayken yine köpeğin eğiticisiyle birlikte yabancının üzerine doğru atakta bulunması gerekir. Böylelikle yardımcı eğiticinin kumaşı alması engellenmiş olur.

Dikkat edilmesi gereken noktalar:

1. Yardımcı hiçbir zaman köpeğe üstünlük kurmamalıdır.

2. Köpeği kışkırtmak amacıyla can acıtıcı davranışlarda bulunulmamalıdır.

3. Yardımcı her zaman aynı yönde yaklaşmamalı. Böylece köpeğin aynı noktaya konsantre olması önlenmiş olur.

4. Köpeğin yabancılara karşı dostluk kurması doğru değildir.

5. Bu tür eğitim alan köpek, yemek kabından başka bir yerden veya başka birisin elinden yemek yerse cezalandırılmalıdır.

6. Köpeğin özgüveni en üst düzeye ulaştırılmalıdır.

Bu eğitim köpeğin içerisinde bulunduğu tel kafesin içinde de yapılabilir. Bu amaçla eğitici köpeğin yanında yerini alır, köpekle ilgilenmeye başlar, bu sırada yardımcısı saklanarak kafese yaklaşır. Eğitici köpeği aktive eder ve köpeğin yabancının geldiği noktaya konsantre olmasını sağlar. Köpek havlayıp kafes içersinde yabancıya doğru atakta bulunuyorsa, köpek ödüllendirilir. Aksi taktirde yabancı tel kafese yaklaşarak elindeki bez veya sopayla tele vurarak köpeği saldırması için daha fazla tahrik eder.

Genellikle halk arasında köpeğin karanlık bir odaya kapatılması ile saldırganlığının arttığı düşünülmektedir. Bekçilik için bu uygulama yanlıştır, ancak bu uygulamayla köpek karanlıkta göremeyeceği'nden dolayı işitme ve koku alma duyarlılığı artırılmış olur.

B) SALDIRGANLIK EĞİTİMİ: Bu eğitimin temelini bekçilik eğitimi oluşturur. Yine eğitici köpeği yabancıya karşı kışkırtarak saldırı komutuyla birlikte aktive eder. Böylece köpek yabancıya doğru saldırır. Köpek her zaman için kendi denetimi altındaki bölgede kuşkulu kişiler karşısında ne yapacağını bildiği için gayet emin bir şekilde saldırır. Ancak, serbest bırakıldığında ne yapacağı bilinmez veya en azından eğiticinin komutunu tam yerine getirip getiremeyeceği kuşkuludur. Bunun için köpeğin saldırganlığının her zaman için eğiticinin denetimi altında olması gerekmektedir. Bu nedenle kulüplerde deneyimli kişiler özel kıyafetler giyer veya bir manken kullanılır. Manken kullanıldıysa, eğitim alanında bu manken her hangi bir yere bir ip aracılığıyla asılır. Böylece, köpeğin mankene saldırıp onu aşağı indirerek boğuşması için olanak tanınmış olunur.

Köpek eğitim alanına eğiticinin yedeğinde getirilir. Eğitici sol eliyle mankenin bağlı olduğu ipin diğer ucunu tutup aşağıya yukarıya doğru oynatarak mankenin ayakta durur pozisyonu almasını sağlar ve saldır komutu verir. Komutla birlikte köpek ileriye doğru atlayıp mankenle boğuşmaya başlarsa, ip biraz serbest bırakılarak mankenin yere düşmesi sağlanır. Köpek mankenin üzerindeyken "DUR-BIRAK" komutu verilerek köpek durdurulur. Daha sonra yine ip aracılığıyla manken hareketlendirilerek tekrar saldırı komutu verilir. Köpek tekrar mankenin üzerine çıktığında "DUR-BIRAK" komutu ile saldırının denetim altına alınması sağlanır. Yine her zaman olduğu gibi köpek her iyi davranışında ödüllendirilir, yanlış hareketlerinde ise "HAYIR" komutuyla birlikte köpeği sakinleşmesi sağlanır.

http://www.kopekalemi.com

Hiç yorum yok: