31 Temmuz 2008 Perşembe

KÖPEK BAKIMI

Köpek sahibi olmak pek çok sorumluluğu beraberinde getirir; yalnızca vakit geçirmek değil onunla ilgilenmek, hasta olduğunda ona bakmak, sevmek demektir. Veterinerium'dan Vet. Hekim İlknur Bilgiç, köpek velisi olmanın anlamını yazdı.

Bir köpeğin velisi olmak için pek çok unsuru gözönüne alıp karar vermek gerekmektedir. Ben ilk yazıda özellikle bunlardan bahsetmek istiyorum. En önemlisi sorumluluk duygusudur ki emin olun yaklaşık bir çocuk sahibi olmak kadar ciddi bir sorumluluktan söz ediyorum.

Köpeğinize uygun mamayı seçmek veya hazırlamak ve her zaman düzenli bir şekilde vermek. Daima taze su içmesini sağlamak. Ev dışında kalacaksa yağmur, rüzgar, soğuk, güneş gibi etkilerden dikkatle korunacak bir mekan hazırlamak. Aşılarını takip edip, sadece birer enjeksiyonla korunabileceği olunmaz hastalıklardan uzak durmasını sağlamak. Her gün gözlerini gerekirse silip tüylerini fırçalamak. Haftada bir gün kulaklarını kontrol edip temizlemek. En az günde 2 defa ve en az yarım saat süreyle gezdirmek ve bu süre için uykunuzdan vazgeçmek. Karda, kışta, yağmurda, sıcakta onun için dışarı çıkmak demek. Bir seyahate veya gezmeye gideceğiniz zaman siz yokken yapılması gerekenleri planlamak. Sokakta gezdirirken diğer köpeklere saldırmasına engel olmak veya saldırılardan korumak. Evde her pencere açtığınızda dikkatli olmak. Arabada bir süre sizi bekleyecekse, camları aralık bırakmayı unutmama gibi düşündükçe ve yaşadıkça çoğaltabileceğimiz pek çok davranış ve görevleri içermektedir. Bu kadar sorumluluğu hiçbir zaman azalmayacak bir şekilde taşıyabilmek için onu sevmek ve saymak öncelikli zorunluluktur.

Onunla arkadaşlık etmek, oynamak, beraber koşmak, çoğu zaman konuşmak sizi ve onu manevi yönden doyuracak davranışlardır. Bu arada üstünüz başınız biraz tozlu, çamurlu, tüylü ve belki de salyalı olabilir fakat unutmayın ki bunlar bir köpeğiniz olduğunun nerdeyse kanıtıdır.

Mutlaka köpeğinizin durumunu takip eden bir veteriner hekiminiz olmalı ve 24 saat bulabileceğiniz telefon numaralarını edinmelisiniz.

Hasta olduğunu düşündüğünüzde hiç ertelememelisiniz. Çünkü o veteriner hekime gidip gitmemeye karar veremez ve bunu onun adına siz yapmalısınız ve gecikmektense "evham yapmışım canım" demeyi tercih etmelisiniz.

Köpeğinizle beraber oldukça, zaman ayırdıkça, izledikçe onun için ne kadar önemli olduğunuzu anlarsınız ve bunun boyutları sizi şaşırtır, şımartır. Siz de onu sevginizle şımartın.

13 -15 ve belki de 18 -20 yıl boyunca hayatınızın en önemli parçalarından biri olacak ve size olan bağımlılığı ömrünün sonuna kadar sürecek olan bir köpek için hazır olduğunuzu hissediyorsanız ve uygun zamandaysanız (örneğin İngiltere'ye 2 yıllığına okumak için gitmek üzere değilseniz) ve zamanınızda uygunsa (mesela günde 15 saatinizi ve hafta sonlarınızı ev dışında geçiren bir insansanız) artık şartlarınıza; ve isteklerinize uygun, sorumluluklarını yerine getirebileceğinize inandığınız köpeği aramaya başlayabilirsiniz. Bu dünyaya gelmesini 6 ay boyunca bekleyeceğiniz, çok az bulunan bir cins köpek olabileceği gibi bir gün sokakta yürürken de karşınıza çıkan derin bakışlı bir sokak köpeği de olabilir.

makale

Hiç yorum yok: