27 Temmuz 2008 Pazar

KÖPEK BESLENMESİ

YAYGIN ve PRATIK BARF UYGULAMALARI BARF (Bones and Raw Food)

Bütün besinlerin doğal haliyle, çiğ olarak hazırlandığı, kemik, et, sebze, meyve, yumurta ve süt ürünlerinden oluşan bir beslenme sistemidir. Köpeğinizin günlük toplam besin ihtiyacı, ideal vucut ağırlığının % 2-5'i oranındadır. Zayıflaması istenen köpeklerde bu oran % 2'ye düşürülür. Enerjik köpeklerde %5'e kadar cıkarılabilir. Bir yaşına kadar "puppy" kabul edilen köpekler, vucut ağırlıklarının % 10'u kadar bir oranda günlük besin alabilirler.

BARF sisteminde, aynen doğada olduğu gibi, tüm oranlar göz kararıdır. Köpeğinizi sık sık gözlemlemelisiniz ve gıda oranlarını ayarlamalısınız. İdeal kiloda olan bir köpeğin, vucudunun yan kısımlarını sıvazladığnızda, elinizle kaburga kemiklerini hissedebiliyor olmanız gerekmektedir.



Genel bir ortalama olarak, kopeğinizin uzun vadede alması gereken besinlerin oranları söyledir :

% 50 RMB (Raw Meaty Bones) - Çiğ etli kemikler ( tavuk, hindi, koyun kemikleri )

% 20 Lop et (çiğ dana, koyun, balik, tavuk, hindi eti) % 5-10 sakatat (Çiğ ciğer, kalp, taslik- tavuk, hindi, koyun, dana)

% 20-25 çiğ sebze + meyve + yumurta + yoğurt + süt + peynir

Tavsiye edilen vitaminler ve katkı maddeleri :

* Büyük köpekler icin gün aşırı balıkyağı ve E-vit hapları

* Zorunlu olmamakla birlikte haftada 2-3 defa B-vitamini ve C-vitamini

* Haftada bir kez, 1'er tatli kasigi doğal elma sirkesi, bal ve doğal pekmez (faydalidir, ancak zorunlu degildir)

PRATİK GÜNLÜK TARİFLER :

Sabahları vaktinizin sınırlı olacağını düsünerek, köpeğinize sadece etli kemik vermenizi öneriyoruz. Türkiye koşullarında, en bol ve ucuz kemik, tavuk corbalık sırt/boyun/but/kanat dır.

Örnek : 30 kg ağırlığında bir köpeğin, günlük ortalama % 3 besin ihtiyacı düşünülerek, toplamda 900 gr kadar gıda alması istenir. Dolayısıyla, sabah oğününde 450 gr ciğ etli kemik yiyebilir. - Aksamları, köpeğimizin lop et ve sebze+meyve ihtiyacini söyle karşılayabilirsiniz. Gene 30 kg ağırlığında bir köpeği örnek alırsak, besin ceşitliliğini sağlayabilmek icin kırmızı et kullanarak, 200 gr çiğ dana kıyma içine, 200 gr pure haline getirilmis birkaç çeşit ciğ sebze karıştırabiliriz. Ayrıca bu karışıma, kalan 50 gr gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde, haftada 2-3 defa ciğ yumurta (kabukları da calsiyum açısından faydalıdır), yoğurt / süt / tuzsuz lor peyniri ekleyebiliriz.

Olanaklarımız elverdiğince, lop et verdigimiz öğünlerde balik ve sakadat kullanabiliriz. Balık temizlenmis olmak kaydyyla, kafası ve kılçığı ile birlikte çiğ olarak verilebilir. Sakadat sevmeyen köpeklerde, sabah verilen kemiklerin iç organları içeren parçalar (tavuk sırt / göğüs kemiği, ciger ve kalbiyle birlikte) olmasına dikkat edersek, ayrıca sakadat verme ihtiyacı kalmaz.

Sebze ve meyvelerden, mevsimine göre elimizin altında bulunan hemen hemen herşeyi köpeğimize verebiliriz.

Ancak birkaç sakıncalı sebze vardır : Soğangiller(pırasa vs), patlıcan, domates ve patatesin alerjik reaksiyonlara sebep olduğu görülmüştür. Ispanağın fazlası da demir eksikliğine yol açabilir. Ayrıca elma, kayısı, ayva çekirdekleri zararlıdır.

Başlarken : Uzun süre kuru mama ile beslenmiş bir köpeğin BARF'a geçişte, ishal vb rahatsızlıkları olabileceğini düşünerek, besin cesitliliğini yavaş yavaş arttıracağız. Yani ilk hafta bütün öğünlerde, sadece çiğ etli tavuk kemiği vereceğiz. Daha sonra, her öğünde yeni bir gıda ekleyerek, tam listeye ulaşacağız. Ayrıca, sindirim sisteminin tamamen farklı çalışacağını gözönüne alarak, yeni sisteme geçmeden önce bir öğünü atlayarak, mide ve barsaklarda kalmış kuru mamanın tamamen sindirilmis olmasına olanak tanıyacagız. Çiğ besinlerin mideden barsaklara geçişi 4-5 saatde tamamlanırken, bu süre kuru mamada 10-12 saati bulmaktadır.

Ön Hazırlıklar: Öncelikle güvenilir bir kasap yada tavukçu bulmanız gerekmektedir. Etlerin taze ve ekonomik olduğundan emin olduktan sonra, birkaç haftalık ihtiyacınızı toplu olarak alabilirsiniz. Et ve kemikleri, öğün miktarlarına uygun olarak mutfak terazisinde tarttıktan sonra, küçük poşetlere koyarak deep-freeze'de stoklayabilirsiniz. Bundan sonra yapılacak tek şey, bir sonraki öğünü buzluktan çıkartmak olacaktır. Etli kemikler, oda sıcaklığında 10-12 saatde çözülmektedir. Eğer etleri önceden buzluktan çıkartmayı unutursanız, sakın mikrodalga fırın kullanmayın, kemikleri pişirebilir. Sıcak suda bekleterek etleri çözebilirsiniz. Biraz buzlu vermenizin de bir sakıncası yoktur.



Köpekler, BARF'a ilk başlanılan öğünlerde, uzun yıllar boyunca en ulaşılmaz gıda olarak gördükleri kemikleri, mama kabında gördüklerinde oldukça heyecanlanabilirler, ya da tam tersine, yemeği reddedebilirler. Yemek istemiyorsa, küçük parçaları elinizle kopartıp O'na yardımcı olabilirsiniz. Eğer, fazla heyecanlanıp, kemikleri bütün bütün yutmaya kalkıyorsa, kasap satırı ile büyük kemikleri birkaç yerinden (2-3 cm boyunda) kırabilirsiniz. Daha sonra çiğneyerek yemeye alışacaklardır.

Bütün yuttukları kemikleri sindiremeyip kusabilirler. Bu, alışma döneminde, oldukça sık rastlanılan bir problemdir. Sebze + meyve püresini de, önceden büyük miktarda hazırlayıp öğünlük paketler halinde dondurmak mümkündür. Ancak, küçük boy bir blender da, her akşam birkaç çeşit sebzeyi taze olarak hazırlamak da zahmetli değildir. Köpeğimize rutin olarak 3 ayda bir verdiğimiz iç-parazit haplarını, tedbir olarak 2 ayda bir uygulamamız, vet.ler tarafından önerilmektedir. Burada anlatılanlar, başlangıçta biraz karmaşık görünse de, ilk öğünün tavuklarını verdikten sonra siz de kendinize artık BARF'cı diyebilirsiniz.

Dogal beslenme dünyasına hoşgeldiniz....

Hiç yorum yok: