26 Temmuz 2008 Cumartesi

KÖPEK BAKIMI

EPİLEPSİ SARA NÖBETLERİ


* Epilepsi beyindeki düzensizlik sonucu,elektriksel uyarıların bozulması sonucunda oluşur.
* Epilepsi tedavi edilemez ancak phenobarbitone adlı ilaç



* kullanılarak kontrol altına alınabilir.

* Enfeksiyon,beyin tümörü,böbrek hastalığı,zehirleme ve ¤¤¤¤bolik düzensizlik sara nöbetlerine neden olabilir.

* Bilinç,şuur kaybı,ağızda köpüklenme,vücutta şiddetli kasılmalar,sendeliyerek ve dengesiz yürüme,ağız ve dişlerin sıkıca kapanması önemli belirtilerdir.

* Köpeğinizin nöbete yakalandığı anda panik yapmayın,onu yatıştırmanız gerekiyor,içinde bulunduğu çevreyi güvene alın.

* Ani hareketlerden kaçının ve dişlerinden uzak durun.

* Eğer köpeğiniz merdiven başında,yüksek bir yerde veya tehlikeli bir bölgede bulunuyor ise paltonuz veya bir battaniye ile sararak güvenli bölgeye götürün.

* Parlak ışıklar, perdeler ile Radyo ve TV kapatın.Çocuklar ile diğer kişileri ve varsa diğer köpeğinizi odadan çıkarın.

* Köpeğinizin yanındaki köpeğinize zarar vereceğine inandığınız araçları uzaklaştırın.

* Köpeğinizin yanında kalın ve gözlemleyin.Nöbetin nasıl ve nekadar sürdüğünü not edin.Veterinere telefon açarak tavsiyelerini uygulayın.

* Çok gerekmedikçe araba ile nöbet geçiren köpeği götürmeyin.Gerekiyor ise arabayı başkası kullanırken siz köpeğinizin yanında olun.

* Eğer 3 dakika içinde nöbet sona ermez ise acilen veteriner yardımı isteyin.

* Nöbetten çıkan bir köpek şakın,korku dolu ve endişe içinde olacaktır.Bunun için köpeğinizle rahatlatıcı bir ses tonu ile konuşarak yatışmasını sağlayın,ısırılma tehlikesini unutmayın.:Köpeğin yanından çocukları uzak tutun.

* Köpeğiniz düzenli olarak nöbete giriyor ise,belirtileri ve süreyi anlamaya çalıışın.Müdahale için hazır bulunun.Bazı köpekler nöbete girerken aşırı sakin,hareketsiz davranabilir.Bulunduğu çevereye yabancı durabilir.Alışılmamış bir sessizlik içinde görünebilir.

makale

Hiç yorum yok: