27 Temmuz 2008 Pazar

YAVRU KÖPEKLER

Köpeklerde Tuvalet eğitimi I - Çiş İhtiyacının Zamanı


Tuvalet eğitimi I - Çiş İhtiyacının Zamanı

Merhaba itçobanı’mızdan gelen istek üzerine bu yazımda sizlere “tuvalet meseleleri”yle ilgili bilgi aktarmaya çalışacağım.

Köpekler kesinlikle bölgelerini belirlemeyi tercih eden hayvanlardır ve bu güçlü içgüdü ile doğarlar. Sınırlarını belirleme işlemini küçük – büyük tuvaletlerini kullanarak yaparlar. Her köpeğin idrarında bireyden bireye değişen, diğer köpeklerin onu tanımlayabilmesini sağlayan kokular bulunur. Yavru ya da yetişkin her köpek kendisine ait olduğunu düşündüğü bölgeyi işaretlemek ve diğer köpeklere kendisine ait bilgileri aktarabilmek için bu koku mektuplaşması metodunu kullanır. Bu işlemi sadece bölge işaretlemede değil aynı zamanda diğer köpeklere ben iyi bir köpeğim, yakışıklı erkek – güzel kız arkadaşlar arıyorum gibi mesajlar bırakmak için de kullanırlar.

Evimizde yaşayacak olan köpeğimize bu içgüdüsünü sadece dışarı çıkarıldığında kullanmasını, evin içine işaretleme yaparak diğer köpeklere ulaşmayacak mektuplar bırakmaması gerektiğini öğretmemiz gerekmektedir. Barınaklara ya da sokağa terk edilen köpeklerin terk ediliş sebepleri sıralamasında birinci sırayı yeterli ilgi gösterilmediği için tuvalet eğitimi verilememiş köpekler vardır.

Köpekler temiz hayvanlardır, doğdukları andan itibaren yemek yedikleri ve uyudukları yeri temiz tutar ve bu alanlardan uzaklaşarak tuvalet ihtiyaçlarını gidermeyi tercih ederler. Onların bu doğmasal bilgisinin üzerine biraz itina ve sabırla kalıcı bilgiler ekleyebiliriz. Eve ilk gelişinde onu evin içine almadan önce (aşıları tamamlanmamış bebekler için) diğer köpeklerin temas etmediği bir zemine bırakın ve ilk çişini yapmasını bekleyin, bu ona vereceğiniz ilk mesajınız olacaktır. “Çiş dışarıda yapılır”. Tuvaletini sizin istediğiniz yere yaparken ona bir şifre kelime bilgisi aktarın “yap işini”, “hadi kızım – oğlum” gibi. Tuvalet yapma esnasında ona iltifat etmeyin, tuvaletini doğru yerde yapması bittiğinde ise iltifatı hak etmiş olacaktır "aferin kızım – oğlum" gibi sözlerle onu ödüllendirin ve sevin.

Tuvalet eğitiminin başında köpeğinizi yönlendirmek amacı ile kullanmaya başlayacağınız şifre kelime daha sonraki yaşlarında da dışarı çıkardığınızda ondan ne istediğinizi süratle anlamasını sağlayacaktır. Hiç vaktinizin olmadığı bir anda sadece tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkardığınızda bu şifreyi kullanarak ondan tuvaletini yapmasını istediğinizi anlatabilirsiniz.

Yavru eve ilk geldiğinde onun dolaşacağı alanı sınırlayın ama asla izole etmeyin. Yeni yaşam alanında birbirinize alışırken tuvalet kaçırma ile ilgili bazı kazalar olacaktır asla böyle bir durumda ona bağırmayın, bağırmanız onu korkutacaktır ve siz varken tuvalet yapmaması gerektiğini ya da yaptığını (yiyerek ya da yalayarak) saklaması gerektiğini düşündürecektir. Bir gazeteyi rulo yaparak yere ya da yavrunun poposuna vurmak da onun sizden korkmasına sebebiyet verecektir. Amacımız her zaman sevgiyle öğretmek olmalıdır.


Tuvalet eğitimine başlarken yavrunun yemek düzenini iyi ayarlamak gerekir çünkü yavruların sindirim sistemleri hızlı çalıştığı için yemek yedikten kısa bir süre sonra tuvalet yapmaya ihtiyaç duyacaklardır. Yemekten kısa bir süre sonra onu tuvaletini yapmasını istediğiniz yere tasmasıyla götürün. Götürdüğünüz yer sakin ve dış etkilerin az olduğu bir yer olmalıdır, gezmek, oynamak için değil tuvalet yapmak için ordasınız sabit bir yerde durun bir süre sonra yavru tuvaletini yamaya başlayacaktır bu esnada şifre kelimeyi kullanmayı unutmayın ve görev tamamlanınca da mutlaka sevginizle ödüllendirin.

Yavrular uykudan uyanır uyanmaz ve oyun arasında çiş yapma ihtiyacı hissederler, yemek yedikten sonra ise hem çiş hem de kaka yapma ihtiyacı duyarlar. Yavrunun ev içinde sizin kontrolünüzde serbest gezdiği zamanları bu periyotlara göre ayarlarsanız kazaları en aza indirmiş olursunuz.



Saba MİREL
İstanbul 05/11/06

Hiç yorum yok: