30 Temmuz 2008 Çarşamba

KÖPEK EĞİTİMİ

YAVRU KÖPEĞİ İKAZ ETMEK
Yavru köpeği ikaz etmek nadiren gerekir. Bu gibi durumlarda köpeğinizi ensesinden tutup hafifçe sağa sala sallayıp ve otoriter bir sesle "hayır" demeniz yeterli olacaktır. Sakın köpeğinize elle veya gazeteyle vurmayınız. Yavru köpeğinizi cezalandırmak amacıyla dışarı atmak, kafese kapatmak, bodruma kilitlemekle bir netice elde edemezsiniz. Yavru köpek bunları yanlış hareketle bağdaştıracak muhakemeye sahip değildir. Yavrunun size ters gelen veya inadına yapıyormuş gibi gelen hareketleri aslında doğruyla yanlışı birbirinden ayırt edememesinden kaynaklanmaktadır.

YAVRU KÖPEK NASIL ÖĞRENİR
Erken yaşlarda eğitilen köpeğiniz sizinle birlikte, sizin çevrenizde başarılı, eğitimi ile kurallara uyan, çevresi ile iletişim sağlayan size güveni olan bir dost olacaktır. İlk 16 hafta köpeğin tüm hayatı için eğitimin şart olduğu bir dönemdir. Sosyal hayatta köpeğinizin diğer insanlarla tanışması, seyahatleriniz esnasında arabadaki herhangi bir aile ferdinin kucağında oturarak seyahat etmesi yeni çevreye uyum sağlaması açısından çok önemlidir.
Köpeğiniz ilk olarak size güvenecektir. Köpeğiniz size güveni geliştikten sonra evcilleşmesi, çevreye uyum sağlaması çok daha kolay olacaktır. Bazı insanlar köpeklerini diğer insanlarla, komşuları ile tanıştırırlarsa kendilerine alışmayacaklarını, herkesi kendileri kadar çok seveceklerini düşünerek çekimser davranırlar. Bu yanlış bir düşüncedir. Köpeğinizin insanlarla dost olması, çevreyi tanıması gereklidir. Onun çevreyi tanıması için sıklıkla çevreyi gezdirin. Arasıra alışveriş merkezleri, parklara ve oyun bahçelerine götürerek buralara da uyum sağlamasına yardımcı oluruz.

KÖPEĞİNİZİN DİĞER HAYVANLARLA TANIŞTIRILMASI
Köpeğinizi etraftaki iyi huylu, diğer köpeklerle anlaşabilen köpeklerle tanıştırın. Böylece diğer hayvanlardan korkmaz. Doğasını kaybetmez ve ilerde olabilecek diğer köpeklerle kavga etmek, çiftleşmeme gibi problemleri de engellemiş olursunuz. Köpeğinizi ilk dört ayında özellikle iyi huylu anlaşabildiği köpeklerle bir araya getirin.
Köpeğinizi aynı zamanda ev aletleri ve bahçe araç gereçleri ile de yakından tanıştırmalı onlardan korkmamasını sağlamalısınız. Özellikle çocukların elektrikli ev aletleriyle köpeğinize şaka yapmasını engellemelisiniz. Köpeğiniz hayatı boyunca korkutulduğu şeyi kabul etmeyecek ve ondan kaçacaktır. Örneğin saç kurutma makinesiyle veya bir spreyle korkutulan hayvan duştan korkacak banyo yapmak istemeyecek veya kurulanmak istemeyecektir.

TEMEL EĞİTİM
Her köpek sahibi, toplumun disiplinli ve terbiyeli bir üyesi olması için köpeğini eğitmekle yükümlüdür. İtaatsiz, kontrol dışı bir köpek sizin, ailenizin ve diğerlerinin başına derttir. Tüylü dostunuz iyi bir eğitim olursa size daha keyifle eşlik eden bir arkadaş olacaktır.
Çoğu profesyonel eğitimci, 5-6 aylıkken ciddi biçimde eğitilme zamanlarının geldiğini söyleyeceklerdir. Bir yavru köpek eğitim sınıfı itaat eğitimi için iyi bir başlangıçtır. Ancak bazı temel kurallara köpeğiniz eve geldikten hemen sonra başlamalısınız.

KÖPEĞİNİZE İSMİNİN ÖĞRETİLMESİ
Öncelikle köpeğinize sık sık kullanarak ismini öğretin. Canlı ve dikkat çeken bir tonda ismini söyleyin. Bunu onu severken, oynarken ya da yemek tabağını tam önüne koyarken yapın. Kısa sürede siz ya da bir başkası İsmini söylediğinde onu kastettiğinizi anlayacaktır.
Köpeğinizle göz kontağı ile başlayan sözsüz bir iletişim kanalı kurarak başlayın. İsmini söyleyin ve size baktığında onu okşayarak ilgisini ayakta tutun. İlgisini gözlerinizde tutmaya gayret edin. Böylece bakışlarınıza göre gülümseyip kızgın olduğunuzu anlamayı öğrenecektir.

TASMA ve KAYIŞ
Bir düzene bağlı kalın. Eğitim için belirli bir zaman ayırın ve günde iki bölüm olarak bunu gerçekleştirin. Eğitim sürelerini kısa tutun. Önce beş on dakikalık seanslar halinde başlayıp ileriki günlerde bunu fazlalaştırırı. Köpeğinizin sıkılacağı, huysuz olacağı ya da konsantrasyonunu kaybedeceği kadar uzun eğitimlerden kaçının. Yemek önceleri daha iyidir. Aç yavrular daha dikkatli atacaklardır.
Tutarlı olun. Belirli komutları verirken aynı tonda aynı komutları kullanın. Bir keresinde neşeli bir tonda "Ares gel!" dediyseniz bir diğerinde otoriter bir tonda "Ares buraya!" dememelisiniz. Ares'in böylece aklı karışacak ve istediğiniz tepkiyi vermeyecektir.
Ciddi olun. Yavru köpeğinizin bunun bir oyun olmadığını anlamasını sağlayın. Ciddi olursanız eğitimi onun da ciddiye alması gerektiğini anlatmış olursunuz. Oyuncu cilvelerin veya üzüntülü bakışların sizi caydırmasına izin vermeyin.
Sabırlı olun. Köpeğiniz başta fazla yol kat edemiyorsa kendinizin ve yavrunun cesaretini kırmayın. Yavru, öfkenizin ve sabırsızlığınızı hemen hisseder ve huzursuz olur. Bu eğitim sırasında huzursuzluk çıkarmasına neden olur. Böyle bir durumda hemen eğitimi durdurun.
Hemen tepki verin. Köpeğinizin komutlara tepkisini ödül ya da doğrulama olarak hemen verin. Çağırdığınızda size gelirgelmez onu bol bol ödüllendirin. Köpeğinize vurmayın ve gereksiz yere onu azarlamayın. Onu korkutmayın. İyi eğitilmiş bir köpek korktuğu için değil sahibini memnun etmek için komutlara uyacaktır.
İyi tutumunuzu koruyun. Her zaman eğitiminizi yüksek puanla bitirin böylece siz ve köpeğiniz bundan memnun kalacaksınız. Köpeğinizin eğitim için iyi şeyler hissetmesi en önemlisidir. Bu da tamamen size bağlıdır.
alıntı

Hiç yorum yok: