26 Temmuz 2008 Cumartesi

KÖPEK EĞİTİMİ

ATLAMA EĞİTİMİ:
a) Yüksek atlama: Bu eğitim için köpek öncelikle atlayabileceği engeller üzerinde tasmada ve yedekte çalıştırılır, Engelden korkmaması için köpek engel etrafında dolaştırılır ve koklamasına izin verilir Eğer köpek atlamamakta direnirse, sahibi veya eğiticisi de köpekle birlikte atlamalıdır ve atası olay köpeğin sevebileceği eğlenceli bir hale getirilmelidir. Daha sonra engellerin yüksekliği artırılarak, köpek daha yüksek engellerden atlamaya alıştırılır.

Zaman içerisinde tasma açılarak eğitici engelin karşı tarafına geçer ve köpeği karşıdan çağırır. Köpek engele geldiği sırada "ATLA" komutuyla köpek aktive edilir, Köpek engelin yanından geçmeye çalışılırsa "HAYIR" komutuyla ikaz edilerek doğru atlaması sağlanmaya çalışılır.

Köpek her atlayışından sonra" AFERiN" denilerek ve sevilerek ödüllendirilir.

b) Uzun atlama: Temel yukarıda tanımlandığı gibidir, Öncelikle iki engel arasında hayvanın atlayabileceği kadar mesafe bırakılır, zamanla bu ara açılarak hayvanın uzun atlayışlar yapması sağlanır, bu eğitim özellikle av köpeklerinde önemlidir.

Bu eğitim gereksiz olarak değerlendirilirse de köpeklerin park vb. geniş alanlarda serbest bırakıldıklarında rahat ve güvenli hareket edebilmeleri (süratli hareketlerde yanlış adım atarak incinmemeleri) açısından önem taşır.

Hiç yorum yok: