28 Temmuz 2008 Pazartesi

KÖPEK

İş köpeklerinde BH testi.


Test,dayaniklilik testi(AD)haric,diger testlerden önce yapilmalidir.Test esnasinda köpek en az 15 aylik olmalidir.

BH testi iki bölumden olusur;itaat ve sehir merkezinde davranis.Testin amaci,köpegin kontrolu ve yabanci insanlara,köpeklere ve diger normal cevre etkenlerine köpegin davranisini sinamakdir.

DEGERLENDIRME
Test sonunda hakem köpegin arti eksi yönlerini söyler.Cift(köpek ve sahibi) "gecti"yada "gecemedi"seklinde degerlendirilir.Puan hesabi yapilmaz.itaatde toplam puan uzerinden %70(42 puan)test gecerli sayilir ve sehir ici testi icin devam etme hakki kazanilir.Hakem eger hareketleri yeterli bulursa sehir ici testi gecerlilik kazanir.


ITAAT BÖLUMU
Itaat testinin genel fikri asagi yukari SCHH nin itaat bölumu* ile ayni,sadece yapilmasi gerekenler daha az.Köpek tam dönusu iki ayri sekilde yapabilir.Ya köpek sahibinin etrafindan dolasir,yada köpek sahibinin yaninda takibe devam eder.Tam dönusler mutlaka sola dogru olmalidir.Köpek sevk kayisi ile bagli tutulabilir.

SCHH nin itaat bölumu*
Yedekli olarak yürüme.(Tasması takılı olduğu halde).
Serbest yürüme
Yürüyüş de iken "otur" komutu.
Yüzeyden Retrieve. (BH'de yoktur.)
1 mt engel üzerinden Retrieve.. (BH'de yoktur)
Komut ile ileri koş ve komut ile yat.
Yat komutu.(Köpeğin dikkati başka yöne dağıtlır.)
Yat komutu ve geri çağırma



BH TEST YÜRÜYÜŞ PARKURU

köpek B noktasından çıkar,minimum 50 adım yürür,geri dönüş yapar,minimum 10 adım normal yürür,peşinden duraksamadan tırıs koşmaya başlar ve 10 adım sonra yavaş yürüme temposuna geçer..minimum 10 adımlık bir yürüyüşten sonra normal tempoda yürütülür ve parkur boyunca devam eder..parkurdaki geri dönüş geçirildikten sonra köpek durdurulur,ama sahibi yürümeye devam eder ve minimum 15 adım yürüdükten sonra köpeği yanına çağırır,parkur dönüş noktasından geçerek guruplara doğru ilerler..

HAREKET HALINDE DAVRANIS(SEHiR iCi)
Sehir ici testinin maksadi,köpegin insanlaraa ve diger köpeklere verdigi tepkiyi degerlendirmek ve cevreye ne kadar kendinden emin bir davranis gösterdigini test etmekdir.Test, dogal haliyle kalabalik,diger insanlarin ve cevre faktörlerinin oldugu bir ortamda yapilmalidir.Bunun icin uygun yerler,pazar yerleri,otobus terminalleri, ve buyuk marketlerin cevresidir.
Her köpek tek tek yada bir köpek bastan sona tum testi araliksiz uygulayabilir.Hareketler daha önceden belirlenmis bir patern esliginde degil,bulunulan ortama göre planlanarak uygulanir.Hakem bazi hareketlerin tekrarlanmasini isteyebilir.Test icin eger talep edilirse,insanlarhayvanlar,arabalar.bisikletler v.s ayarlanir.

INSAN TOPLULUGU ILE KARSILASMA

Egitmen,sevk kayisi ile bagli köpegi ile önceden belirlenmis hat boyunca yurur.Köpek,istekli bir sekilde egitmenini,omuzu egitmenin dizi hizasinda takip etmeli.Yuruyus esnasinda handler(egitmen)ile köpegin yanindan birisi gecer.Köpegin sakin ve dogal olmasi gereklidir.Köpek ve handler ikilisi en az 6 kisilik bir insan gurubunun icinden gecer ve gurubtan birisi handler ile konusmaya baslar.Köpegin sakin ve dogal olmasi ve handlerin komutuyla oturmasi yada yatmasi gerekir.


BISIKLET ILE KARSILASMA

Handler sevk kayisi ile bagli köpegi ile önceden belirlenmis hat boyunca yurur.Arkadan bisikletli kisi yaklasir,ikiliyi köpegin oldugu tarafdan gecer ve yanyana ikien bisikletin zilini calar.Bisikletli, ikilinin önunden dönus yapip,yine köpegin oldugu tarafdan geldigi yöne dogru gider.Köpegin yanindan gecerken yine bisikletin zilini calar.Köpegin bisikletliye hamle yapmamasi handleri ile mesafeyi ayirmamasi gerekir.

ARACLARLA KARSILASMA
Handler sevk kayisi ile bagli köpegi ile önceden belirlenen hat boyunca birkac arabanin arasindan gecer.Bu sirada araclardan birisinin motoru calistirilir,bir baska aracin kapisi kapatilir.Köpegin araclara dogru hamle yapmamasi ve handlerinden ayrilmamasi gerekir.Ikilinin yanina bir arac gelir ve durur,aracin cami acilir ve surucu handler ile konusur.Köpegin sakin olmasi,handlerin komutu ile yatmasi yada oturmasi gerekir.

KOSAN YADA PATENLE KAYAN KISI ILE KARSILASMA
Handler,sevk kayisi ile bagli köpegi ile önceden belirlenmis hat boyunca yurur.En az iki kosucu ikiliyi gecer,ikilinin önunden dönup ikiliyi tekrar gecer.Kosucularin yerine iki tane patenle kayan kiside kulanilabilir.Köpegin rahatsizlik veren bu kisilere karsi sakin olmasi gereklidir.Handler karsilasma aninda isterse köpegini oturtup yada yatirabilir..

BIR BASKA KÖPEK ILE KARSILASMA
Handler,sevk kayisi ile bagli köpegi ile önceden belirlenmis hat boyunca yurur.Yuruyus esnasinda bir baska köpek,ister arkadan,ister önden,ikiliye yaklasir ve gecer.Köpegin diger köpege karsi sakin davranmasi gerekir.Handler karsilasma aninda isterse köpegini oturtur yada yatirabilir.

KISA BIR SURE ICIN YALNIZ BIRAKILAN KÖPEGIN CEVREYE VE DIGER HAYVANLARA TEPKISI
Köpek bir yere baglanir.Hndler köpege "otur" "yat" yada"bekle" komutlarindan birisini verir ve köpegin görus alanindan cikar.Kisa bir sure sonra,yaklasik 5 adim mesafeden,sevk kayisi ile bagli bir baska köpek handleri ile gecer.Yalniz olan köpegin sakin olmasi,diger köpege yada cevreye hicbir sinirlilik belirtisi göstermemesi gerekir
http://www.veterinerhekimiz.com/forum/showthread.php?tid=6398

Hiç yorum yok: