21 Temmuz 2008 Pazartesi

KÖPEK ALIRKEN

Köpekler insana çok bağlı hayvanlardır. Bir köpek alırken onu geçici olarak düşünmeyin, ölene kadar sorumluluğunu üzerinize alabileceğinizden emin olun. Sadece dış görüntüsü, güzelliğine bakarak hayvan seçmeyin. Hayvan hakkında uzmandan, veteriner hekimlerden veya çeşitli kaynaklardan bilgi edinin. Sadece çocuğunuza hediye almak için hayvan almayın. Aldığınız hayvanın istediğiniz zaman atabileceğiniz bir mal değil, zaman içinde size ve yeni yaşamına alışacak duygusal bir canlı olduğunu unutmayın.

Alacağınız hayvanın huyu konusunda bilgi edinin. Saldırgan olup olmaması, çocuklarla geçinip geçinememesi, kıskanç olup olmaması gibi. Bazı türler belli karakteristik davranış şekillerine sahiptir. Örneğin, Golden Retriver, Terrier, Collie, Poodle, German Shepherd gibi türler çoğunlukla ve eğitimlerine de bağlı olarak çocuklarla iyi geçinirken, Pekinese, Pitbull, Rotweiler gibi türler çocuklarla geçimsiz olabilir. Evde çocuğunuz varsa alacağınız ev hayvanını seçmeden önce mutlaka uzman bir ekibe danışın. Unutmayın alacağınız hayvanla 10-15 yıl beraber yaşayacaksınız.

Seçtiğiniz hayvanın yaşadığınız yerin iklim koşullarına uyumlu olup olmadığını öğrenin. Aksi takdirde hayvanınızın mutsuz olmasına sebep olabilir, dahası ömrünü kısaltabilirsiniz. Mesela St. Bernard veya Sibirya Husky gibi soğuk iklim köpekleri uzun tüylü oldukları için aşırı sıcaklara dayanamayabilir, deri-tüy,solunum problemleri geçirir ya da strese girebilirler. Ev hayvanınızı seçerken mutlaka yaşadığınız iklime uyumlu bir hayvan seçin.

Alacağınız hayvanın evinize vereceği zararları göze alın. Huy araştırması yapın. Örneğin Boxerlar çok kemirgendirler. Yavru bir köpeğin en az 2-3 ay sürebilecek bir tuvalet eğitimi olacaktır, bu işi siz yapacaksanız, en az 2 ay evde onunla ilgilenecek olmayı göz alın. Bebek köpekler aşıları bitmeden sokağa çıkamaz. Eğitimde yere yaptığı an görüp ceza alırsa anlar ancak olaydan 5 dk. ya da bir saat geçince neye kızdığınızı bile anlamayacaklarından evde yalnız kalan bir köpeğe eğitim verilemez. Bir kedi büyürken çiş eğitimi olmasa da disiplin eğitimi için evde bir kaç ay devamlı biri olması eğitimi kolaylaştırıcıdır.

Erkek hayvan fizyolojik olarak dişiye göre daha çok gelişecektir, daha güçlü ve iri olacaktır. Ancak dişi huy olarak daha uysal olabilir. Kısırlaşmayan erkek devamlı kızgınlıkta kalır. Çiftleşmek ister. Dişi köpek ise 6 ayda bir 2 haftalık bir süreçte kızgınlık geçirir, sadece o zaman çiftleşmek ister. Eğer hayvanınızı çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız onun psikolojik ve fiziksel sağlığı için mutlaka kısırlaştırmanız gerekir.

Eğitim iyi verilmelidir. Evde yalnız kalacaksa buna uygun hayvan seçilmeli ya da daha küçükken buna alıştırılmalıdır.

Fazla güçlü veya sağlıklı biri değilseniz köpeğin büyüyünce sizden güçlü olacağını hesaba katıp size uygun büyüklükte hayvan seçimi yapmalısınız. (Bel fıtığı, omurga problemleri olan insanlar büyük ve orta büyüklükteki ırkları tercih etmemeli, gezdirme esnasında zarar görebilirler.) Aynı zamanda büyük köpek için daha geniş bir mekana sahip olmanız iki taraf için de daha rahat olacaktır. Büyük ırkın beslenme masrafı kiloyla orantılı olarak daha çoktur.

Alacağınız hayvanın zeka kapasitesini öğrenin. Zeki bir köpeğe daha kısa zamanda tuvalet eğitimi verebileceğiniz gibi, ömür boyu zeki olmasının avantajlarını görürsünüz. O sadece bir süs değil, arkadaşınız olacak. Örneğin Alman Kurdu, Labrador ve Kangal gibi zeki hayvanlar hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Cins köpeklerin cinslerine göre kalıtsal hastalıkları olabilmektedir. Alırken bunlara dikkat edilmelidir. Dagıl gibi kısa boylu köpeler uzun süre yürütüldüklerinde omurgada disk problemleri çıkar, kangal gibi iri köpekler gelişim döneminde (1.5 yaşa kadar) iyi beslenmezlerse kalça çıkıkları oluşma ihtimali yükselir. Sokak hayvanları ve kırma olan hayvanlar hep daha güçlü ve dirençlidirler.


Köpek ırklarının çalışma ve eğitim zekasına göre sıralanışı:

1. Border Collie
2. Poodle
3. German Shepherd
4. Golden Retriver
5. Doberman Pincher
6. Shetland Sheepdog
7. Labrador Retriver
8. Papillon
9. Rotweiler
10. Shnauzer
11. Cocer Spaniel
12. Border Terrier
13. Samayed
14. Terrier, Setter, Collie
15. Picncher
16. M. Pincher
17. Dalmatian
18. King Charles, Pointer, Husky
19. White Terrier
20. Boxer, Great Danua
21. Daschund, Malamute, Fox Terrier, Sharpei, Irish Terrier
22. Akita
23. Bulldog
24. Chihuahua
25. Bullmastif
26. Pekinese
27. Chow Chow
28. Afgan Hound (Afgan Tazısı)
( Bu sıralam, çok bilinen cinsler baz alarak yapılmış, sadece burada adı geçen cinsler arasındaki bir sıralamadır.)

Hangi cins köpekler hangi ortamlara uyum sağlar?

Çiftlik için: German Shepherd (Alman Kurt Köpeği), Rough Collie, St. Bernard, Rotweiler, Schnauzer, Giant Schnauzer, Bulldog, Boxer, Great Danua, Shar Pei, Mastiff, French Mastiff, Bull Mastif gibi iri cüsseli ve kormayı bilen dağ ve çoban köpekleri.

Av için: English ve American Cocer Spaniel, Irish Setter, Spanieller, Standart Poodle, Inglish ve Irish Gorden Setter.

Arkadaş, eşlik için: King Charles Spaniel, Maltese, Shih Tsu, Chihuahua, Dalmation, Frenc Buldog, Pekingese, Terrier, Golden, Labrador Retriver.

Hiç yorum yok: