17 Temmuz 2008 Perşembe

KÖPEK BAKIMI

Hangi Tüye Hangi Bakım?


Size “Köpeğinizi sevdiğimde, ellerime hiç ama hiç tüy bulaşmıyor. Tüy dökmüyor mu?” diyen oldu mu hiç? Hayır mı? Yazımız okuduktan sonra, bu övgü gibi sözleri duymaya siz de alışabilirsiniz…

Dostunuzun tüy bakımının düzenli olarak yapılması, birçok yönden önemlidir. Dört patili dostunuzu düzenli taramazsanız, tüyleri topaklaşabilir ve bunlar da cildin hava almasını engeller. Egzama ve mantar enfeksiyonları bunun sonucunda oluşabilir, pire, bit ve uyuz böcekleri dostunuzun üzerinde daha kolay yuva edinebilirler. Düzenli bir bakımla bu gibi dertleri daha erken fark edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, özellikle ilk ve son baharda düzenli tüy bakımı ayrı bir önem taşır. Çünkü bu tüy değişim dönemlerinde, ölü tüyler kaşıntıya yol açabilir. Dostunuz, belli aralıklardaki taramalarınızla bu ölü tüylerden kurtulup rahatlar. Onu balkonda ya da bahçede tarasanız, tüyler salonunuzdaki eşyalarınız üzerinde birikmek yerine, uçup gidecektir. Dostunuzu küçüklüğünden itibaren “kuaförcülük oynamaya” alıştırırsanız, işiniz epeyce kolaylaşacaktır. Zamanla bu taramaları, bir okşama seansı olarak görmeye başlayacaktır.

Tüy bakımının temel kuralı şudur: Bakımlı bir köpeğin tüyleri, sıkı ve parlaktır. Peki, dostunuzun tüylerinin de böyle olması için ne yapmanız gerekiyor? Doğru şekilde, düzenli taramak… Hem düzenli hem de doğru şekilde, çünkü farklı köpeklerin tüy yapıları da farklıdır. Uzun, kısa, kıvırcık, sert, yumuşak… Çok değişik tüy yapıları vardır. Değişik köpeklerin tüy bakımı, tabi ki farklı zaman ve uygulamalar gerektirir. Tek bir kural hep aynıdır. Dostunuzu ilk olarak fırçayla sonra tarakla tarayın.

Kısa Tüyler

Danua, Doberman ve Boxer gibi, kısa tüylü dostlarımızın tüy bakımı çok kolaydır. Haftada bir kere, 10 dakika fırçalamamız yeterlidir.

Alt Tabakalı Kısa Tüyler

Alman Çoban Köpeği ve Labrador Retriever gibi sıkı bir alt tabaka tüyüne sahip, üst tüyleri kısa olan dostlarımızda, iş biraz daha zahmetlidir. Onları, haftada iki kez fırçalamanız iyi olur. En iyisi, dostunuzu bir kere fırçalamanız sonra da taramanız ve en son bir daha fırçalamanızdır.

Sert Kısa Tüyler

Terrier ve Schnauzer gibi sert, kısa tüylü dostlarımızın kürküyle genelde tarak ve fırça başa çıkamaz. Onların tüyleri kırpılmalıdır. Bu işlem, tıraş etmekten çok farklıdır. Kırpma sırasında, başparmağı ve işaret parmağı ya da kör bir kırpma tarağı kullanarak, sadece ölü tüyler çıkartılır. Hangi tüylerin ölü olduğunu anlamak ve kırpma sırasında dostunuza acı vermemek, oldukça fazla tecrübe isteyen bir iştir. Siz en iyisi, dostunuzu 6-8 haftada bir bu konuda tecrübeli bir köpek kuaförüne götürün.

Uzun Tüyler

Bobtail ve Collie gibi uzun tüylü dostlarımız, her gün sıkı dişli tarakla taranmalıdır. Düzenli taranmadıklarında, tüyleri kolayca topaklaşır ve sonrasında çok zor ayıklanabilir. Bu, Setter gibi ipeksi ve uzun tüylü dostlarımız için de geçerlidir.

Kıvırcık Tüyler

Kaniş ve bazı Terrier ırkları gibi, kıvırcık tüylü dostlarımızın tüyleri ölmek yerine, hep uzar. Haftada bir kere taramanın yanı sıra, tüyler fazla uzamışken kısalttırmak, yani tıraş etmek de gerekir.

Regina RÖTTEN

Hiç yorum yok: