1 Temmuz 2008 Salı

KÖPEK "EĞİTİMİ -SATIŞI -PETSHOP"

Sertifikasız personel hayvan satamayacak, dükkan açamayacak!

2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndan iki sene sonra yetkililer harekete geçti. Artık İstanbul’da sertifika almayan hiç kimse petshop açamayacak, hayvan satışı yapılan işletmelerde eğitimsiz eleman çalıştırılamayacak.

Kentte bulunan tüm işletmeler uluslararası standartlara, hijyen şartlarına ve teknik koşullara uymak zorunda olacak. Tüm petshop’larda sorumlu veteriner hekim bulunacak. Sağlık karnesi bulunmayan, aşıları tamamlanmamış tek bir hayvan bile satılamayacak. Bu koşulları yerine getirmeyen işletmelere ruhsat verilmeyecek, daha önce ruhsatlandırılmış olanların izinleri iptal edilecek. Şu ana kadar İstanbul Büyükşehir sınırlarındaki petshop’ların 179 çalışanı sertfika almaya hak kazandı.

2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde 12 Mayıs 2006 tarihinde çıkarılan uygulama yönetmeliğinden sonra yetkililer harekete geçti. İlk olarak, Tarım İl Müdürlüğü harekete geçti ve kentteki hayvan satış dükkanlarının envanterini çıkardı. Bu işletmelerden bir kısmının ruhsatsız olduğunu belirleyen müdürlük, iki ay içinde ruhsat almayan işletmeleri mühürledi. Bu dükkanların çoğu yasada belirtilen koşulları yerine getirerek ruhsat sahibi oldu. Eski ruhsat sahipleri ise mevcut şartlara uyarak izinlerini yeniledi.

Bu işlemler sürerken, devreye İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü girdi ve bir eğitim programı hazırladı. 32 ilçe ve 44 beldede yer alan 68 petshop’un işletmecilerine birer tebligat göndererek, kendilerinin ve personellerinin belirlenen tarihte eğitim çalışmasına gelmeleri gerektiği bildirdi.

İlk eğitim 27-28 Kasım 2006’da yapıldı. İki gün süren bu eğitim çalışmasına 63 kişi katıldı. 26-27 Aralık 2006’da gerçekleştirilen ikinci dönemde ise 116 katılımcı vardı. Böylece il genelinde bulunan toplam 68 işyerindeki 179 personel eğitimden geçirilerek sertifika almayı hak kazandı. Katılımcılar, eğitim ve sertifikalarını Edirnekapı’da bulunan İBB Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü Eğitim Salonu’nda aldılar.
İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre, şu an İstanbul’daki ruhsatlı işletmelerdeki tüm personel uluslararası standartlara uygun bir eğitimden geçmiş olduklarını kayıt altına alan bir sertifikaya sahip. Eğitim çalışması sırasında, hayvan davranışı ve psikolojisi, hayvan hastalıkları, hijyen, işletmede olması gereken teknik altyapı, hayvan beslenmesi başlıklı konularda seminerler verildi. Seminerlere katılan öğrenciler, üniversitelerden gelen hocalar ve uzman hekimler tarafından eğitildi.

HAYVANIN VE ÇALIŞANIN SAĞLIĞI İÇİN MECBURİ

Eğitim çalışmalarını ve sertifika programını yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Arif İrfan Eker, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu anlatıyor: “Hayvanları Koruma Kanunu’nun 5. maddesinde; ev ve süs hayvanı satan kişilerin ve bu hayvanların bakımı ve korunmasıyla görevli personelin, yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılarak sertifika almakla yükümlü olduklarını belirtiyor. Yönetmeliğin 13. maddesi de aynı şeyi söylüyor. Bu yasadan önce bir uygulama yoktu. Hayvan barınakları nasıl olacak, kimler ve nasıl eğitilecek, belirsizdi. Bu yönetmelikten sonra geniş bir araştırma yaparak evcil hayvan satan işyerlerini tespit çalışması yaptık. Ayrıca yine müdürlük olarak, Ev ve Süs Hayvanları Hakkında Eğitim El Kitabı başlıklı bir broşür hazırladık. Ayrıca bir de eğitim programı ortaya çıkardık ve eğitimlere başladık.”

Bu eğitimler başta sağlık olmak üzere birçok açıdan önemli. Zoonos hastalık adı verilen ve hayvandan insana, insandan hayvana geçebilen bir hastalık grubu var. Bunlar kuduz, kuş gribi, şarbon, kistsidatik gibi, ölümle sonuçlanan hastalıklar. Sadece bu risk bile söz konusu eğitimi bir zorunluluk haline getiriyor. Eğitimlerde petshop’un asgari hijyenik ve teknik koşullarının oluşturulması, satışa sunulan hayvanların orada bulundukları süre boyunca bakımları, sağlıklı kalmaları ve onlarla temas eden çalışanların korunması gibi konular işleniyor. Verilen bilgiler arasında, bu hayvanları satın alacak kişilerin doğru bilgilendirilmesi de var.

Gittiğiniz petshop’un sorumlu veteriner hekiminin olup olmadığını öğrenin.

Ruhsatını kontrol edin.

İşletmenin usulüne uygun olarak, belirli periyotlarda dezenfekte edilip edilmediğini belgeleyen veteriner hekim onaylı “dezenfeksiyor belgesi” taşıyıp taşımadığına bakın

Satışa sunulan hayvanların aşı karnesini, kayıt numarası ve eşgalini belirten sağlık karnesini inceleyin.

Dükkandaki hayvanların dış görünüşünü ve vücut dilini izleyin. Sosyal davranışlarından ne kadar sağlıklı olup olmadıklarına ilişkin bir kanaat edinebilirsiniz.

Petshop, yukarıdaki şartları yerine getirmiyorsa kesinlikle buradan hayvan satın almayın ve Tarım İl Müdürlüğü’ne veya denetimle yetkili kurum olan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ne yazılı şikayette bulunun.

http://www.petshopgercegi.com

Hiç yorum yok: