22 Temmuz 2008 Salı

KÖPEK EĞİTİMİ

TUVALET EĞİTİMİNE BAŞLANGIÇ

Yavru köpek sık sık çişini yapacaktır. Bu olgu bazen sorun yaratabilir. Yavru köpek ortalığı kirletebilir. Bu noktada eğitim bölümümüzde de anlattığımız gibi köpeği yanlış yere çişini yaptı diye cezalandırmak veya dövmek doğru bir davranış ve öğreti biçimi değildir. Yavru köpekler her yemek sonrası çiş yapma eğiliminde olabilecekleri gibi yeni geldikleri ortamda korkudan dolayı da çişlerini yapıyor olabilirler.

Yavru etrafı dolaşmaya ve koklamaya başladığında büyük ihtimalle çişini yapacak bir yer arıyordur. Bu sahibi için bir işarettir. Dışarı çıkmak problem oluşturmuyorsa -ki en basit yöntem budur- sahibi uyarıyı alır almaz veya her yemek sonrası yavruyu alarak dışarı çıkmalıdır. Bu şekilde yavru daha sonra tuvalet gereksinimi duyduğunda kendisi bu yolu izleyecek ve çiş ihtiyacını dışarıda giderecektir. Yavru köpek dışarı çıkmayı kendi başına öğreninceye kadar üzerine çişini yapmasını istediğiniz nesneyi tercihen gazete kağıdını kapının önüne koyarak geceleri hayvanın ihtiyacını burada gidermesi sağlanabilir.

Kağıt üzerine çişini yapmayı öğretme yöntemine ise daha çok bir apartman dairesinde oturan kişiler başvurmalıdırlar. Büyük vakti ev dışında geçen hayvan sahipleri de bu yöntemi tercih edebilirler.

Yavru boş bir odaya konur ve tuvalet (egitimi bitene kadar ordan hiç çıkarılmaz veya çok çok kısa zaman için çıkara bilirsiniz) oda zemini gazete kağıtları ile kaplanır.Bu şekilde tamamen gazete kagıdı ile kaplı olarak 1 hafta kadar tutulur Köpeğiniz gazete kagıdına alışır.Köpek bir yer seçer ve oraya kakasını yapar. Zaman geçtikçe diğer kağıtlar kaldırılır.Amaç yarım gazete kagıdına düşürmektir (mevcut gazete kagıdlarını) Mevcut kağıt yavaş yavaş hayvanın çişini yaptı bölgeye dogru azaltılır.bu arada köpeginizin gazete kagıdının üzerine çiş ve kaka yapıp yapmadıgı kontrol edilir.Takip etmesse yeniden gazeteler serilir.Taki köpeginiz gazete kagıdına yapmaya alışıncaya kadar.Yarım gazeteye kadar toladı iseniz ve köpeginiz aynı yere yapmaya devam ediyosa,bu sefer yarım gazetenin yerini degiştirmeye başlarsınız ve istediginiz yere dogru yarım gazeteyi taşırsınız. Daha sonra güneşli bir günde kağıt dışarı alınır. Ertesi gün kağıt ortamdan uzaklaştırılır. Yavrunuz büyük olasılıkla kakasını veçişini dışarıda yapacaktır. Ve mutlu son artık çişini nereye yapması gerektiğini bilen bir köpek sahibisiniz.


Köpeğe istemediğiniz yere çişini yaptığında burnunu çişinin içine doğru bastırarak bağırmak veya hırpalamak doğru bir yöntem değildir.

Hiç yorum yok: