Köpeklerde Kaşıntı
Nisan 23, 2008
Köpeğim neden kaşınıyor ?
Genel olarak, bir köpeğin kaşınmasının pek çok nedeni vardır. Sıklıkla pek çok etkenin bir araya gelmesi ile oluşan deri hastalıkları, deride irritasyonlara ve kaşınmalara neden olurlar. Kaşınma, dokunun hassasiyetini arttırır ve hayvan daha da çok kaşınmaya başlar. Esas neden ortadan kaldırılmadığı sürece bu kısır döngü devam eder ve içinden çıkılmaz bir hal alır.
En sık karşılaşılan sebepler dış parazitlerdir. Dış parazitler; hayvanın derisine, derisinin içine veya kıllarına yerleşirler. Hayvanın kanını emmek, derisini ve/veya kıllarını yemek suretiyle beslenirler. Bu parazitlerin ısırıklarına ya da kendilerine karşı gelişen fizyopatolojik tepkiler (allerjik reaksiyonlar, enfeksiyonlar vs) kaşınmaya neden olurlar. Dış parazitlere pireler, keneler, bitler,sivri sinekler ve uyuz etkenleri gibi eklem bacaklılar örnek olarak gösterilebilirler.
Derideki bakteriyel floranın dengesini pek çok faktör bozabilmektedir. Hijyen eksikliği, uygun olmayan şampuan ve temizlik maddelerinin kullanımı, bazı ırklarda (Shar Pei gibi) deri kıvrımları arasında kalan kapalı bölgelerin aşırı nemlenmesi gibi nedenlerle bakteri ve mantarların üremesi kolaylaşacaktır. Eğer bu bakteriyel üreme tedavi edilmezse çok daha ciddi deri hastalıkları ile karşılaşılacaktır.
Allerjilere bağlı deri hastalıkları da mutlak surette değerlendirilmelidir. Gıda kökenli allerjiler köpeklerde görülen allerjilerin %3-8’ini oluşturmaktadır. Fakat pire ısırığı ya da çeşitli yüzeylerle (örneğin çamaşır suyu ile silinen bir yüzeye temas eden köpeğin karnında, bacaklarında allerjik lezyonların oluşması gibi) temas sonucu oluşabilen lokal tepkiler, allerjik deri hastalıklarının sıklığını arttırmaktadırlar. Özellikle pire ısırığına karşı duyarlı olan hayvanlarda tek bir pirenin ısırması dahi ciddi allerjik tepkimelerle sonuçlanacaktır.
Esansiyel yağ asitlerinin önemi nedir?
Besinden aldıkları yağlardan sentezledikleri esansiyel yağ asitleri ile metabolizmalarının düzgün işlemesini sağlayan köpekler, düşük kaliteli beslenme sonucu E.Y.A. sentezleyemezler ve sonuç olarak vücutta bazı değişiklikler meydana gelir. Köpeğinin esansiyel yap asitlerini sentezleyebilmesi ve sağlıklı kalabilmesi için, dengeli olarak hesaplanmış gıdalarla beslenmesi gerekmektedir.
E.Y.A.’nin sentezlenebilmesi için mama içindeki yağ dikkatlice seçilmeli ve çok iyi dengelenmelidir. Fazlasının zararlı olduğunu bildiğiniz yağların eksikliğinin de önemi konusunda hassas olmanızı öneririz.
E.Y.A.’nin sentezlenmesini engelleyen aksi durumları sıralayacak olursak :
- Düşük kaliteli mama (düşükbesin maddeleri kullanımı)
- Mamanın hatalı saklanması (hava alan mamalar yağ asitlerinin okside olması sonucu bozulması)
- Ev yemeği ile besleme (gerekli yağlar ve besin maddeleri dengelenemeyecektir)
Bazı hastalık durumlarında da E.Y.A. metabolizması aksamaktadır. Yağların emilimini sağlayan enzimleri salgılayan pankreasın hastalıklarında, karaciğer hastalıklarında, uzun süreli ishallerde, spesifik enzimlerin üretilemediği genetik hastalıklarda; söz konusu E.Y.A.’nin emilimleri ya da sindirimleri gerçekleşemeyeceğinden hayvanda eksikliklere bağlı belirtiler görülecektir. Bu gibi durumlarda diet düzenlemesi tek başına faydasız kalacaktır. Esas neden ortadan kaldırılmadığı sürece kaşıntı gibi belirtiler devam edecektir.
Diyete Neden E.Y.A. Eklemesi Yapılmalıdır ?
Günümüzde E.Y.A. hayvanların deri hastalıklarının tedavilerinde geniş olarak kullanılmaktadır. Omega 3 gibi uzun zincirli yağ asitleri deri hastalıklarının yanı sıra pek çok hastalıkta koruyu ve tedavi edici ajan olarak önerilmektedir.
Esansiyel yağ asitleri bir kaç hafta gibi kısa bir sürede; deri ve tüy örtüsünde parlaklığın artması, köklerin sağlamlaşarak dökülmelerin azalması gibi etkileri nedeni ile dikkatli kullanıldıkları sürece son derece faydalı olduklarını kanıtlamışlardır. Tek başlarına tedavide çok düşük bir rol oynasalar da, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayarak ilaçların etkinliklerini arttırmaktadırlar.
Sonuç olarak;
Hayvanınızın sağlığının temel taşlarını oluşturan besin öğelerini ona sunmak için, beslenmesine dikkat etmeniz gerektiğini vurgulamak istiyoruz.
http://hayvanlarim.wordpress.com/category/kopek-sagligi/
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder