9 Temmuz 2008 Çarşamba

KÖPEK SAĞLIĞI

Ölüm Nedeniyle Kayıp

"Evcil hayvan sahibi olmanın getirdiği en büyük zorluklardan biri de yıllarca birlikte birçok güzel anıyı paylaştığınız küçük dostunuzun kaybını kabullenmektir."

Dostunuzun yokluğunu kabullenmek

Sevgili dostunuzun kaybı çok üzücü olabilir. Evcil hayvanlarımız sadece ailemizin bir üyesi olmayıp vefakâr arkadaşlarımız, çocuklarımızın oyun arkadaşları, yaşlı ve sakatların güvenilir sevgi dolu refakatçileridir. Onlar günlük yaşantımızı renklendirirler ve onların kaybı bizde çok derin yokluk hissi yaratır.

Evcil hayvanlarımızın ölümüyle sonuçlanabilecek birçok neden vardır:

● Hastalığın son safhası
● İleri yaş ya da ihtiyarlık
● Ölümcül kaza ya da beklenmeyen bir olay
● Davranış problemleri
● Bakım açısından ağır yük getiren uzun süreli ve / veya kronik hastalıklar.

Bu faktörlerin çoğu sizi ötenaziyi düşünmenin derin kederine sokabilir. Bir sahip olarak evcil hayvanınızın sağlık ve refahından sorumluluk duyarsınız. Onun yaşam kalitesi bozulduğunda, insani bir şeyler yapmak ve dostunuzun gereksiz acısını sona erdirmek belki de vereceğiniz en zor kararlardan biri olacaktır. Bu neden acınızın dostunuzun gerçekten ölümünden önce başladığını açıklar.

Dostunuzun yaşam kalitesini belirlemede göz önüne alacağınız noktalar:

● Yürüdüğünde ya da hareket ettiğinde ağrı yada şiddetli rahatsızlık.
● Şiddetli iştah kaybı.
● Yeme yada içmeyi takiben kusma ve / veya ishal
● Nefes almada güçlük.
● İdrar / dışkı kaçırma yada bunları yaparken diğer ciddi problemler.
● Görme ve duyma kapasitesi
● Tepkisiz, kontrol edilemez yada tehlikeli davranışlar.

Destek Almak

Veteriner Hekiminizle konuşun. Size dostunuzun sağlığı ve ıstırabının düzeyi hakkında tam bir fikir verecek, ayrıca size de seçeneklerinizi değerlendirmenizde yardım edecektir. Ayrıca aileniz ve arkadaşlarınızla da düşünceleriniz hakkında konuşabilirsiniz. Böylece bu zor süreç boyunca onların desteğini alabilirsiniz.

Erişkinlerin Acısı

Evcil hayvanınız gibi bir arkadaşın kaybı daima çok acıdır. Bu tür kayıplarla karşılaşmak hiç kolay değildir. Durumu kabullenene kadar inkar, öfke, suçluluk duyguları yada depresyon hissedilebilir. Bu reaksiyonlar tamamen doğaldır ve ifade edilmelidir. Herkesin yaşantısında kederli günleri olacaktır. Bütün bu duyguları değişen yoğunlukta ve sürede deneyimlemiş olabilirsiniz. Önceden tecrübe ettiğimiz bu duyguların varlığını kabul etmek, yas tutma surecinde önemli bir adımdır. Öyle ki bu duyguların kabulü sizin neden sizi sevenlerden geri çekilmiş olabileceğinizi, onları azarladığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır. Şunu bilmelisiniz ki teselli bulma ihtiyacı tamamen doğaldır. Bu sadece duygularınızla başa çıkmanız ve hayatınızı artık dostunuz olmadan düzenlemenize yardımcı olmakla kalmayacak, gelecekte çevrenizdeki benzer kayıpları olabilecek insanlara da destek olmanıza olanak sağlayacaktır.

Çocukların Acısı

Açık olun. Çocukların sezgileri kuvvetlidir ve bir şeyler ters gidiyorsa bilirler. Bu acı dolu tecrübeden korumak istediğinizden dolayı onları bu konunun dışında tutmanın daha mantıklı olabileceğini düşünebilirsiniz. Karar verdiğinizde olacaklar hakkında açıkça konuşun. Onların anlayacağı şekilde basit cümleler kurun ve bildikleri terimleri kullanın. Bu onların dürüstlüğünüz karşısında saygısını kazanmanızla beraber duruma alışmalarını da sağlayacaktır.

Euphemizm'den kaçının. Mesela "öldü" demek yerine "uykuya daldı" gibi. Küçük çocuklar bu gibi cümleleri karıştırabilirler ve bazı çocuklar gerçekten uyumaya giderken korkup huzursuz olabilirler. Çocuklar küçük dostlarının ölümüyle ilgili özgür konuşmaya teşvik edin ve hüzünlerini ifade etmek için fırsat verin. Duygularınızın birazını paylaşın ve eğer yapacaksanız onları dostunuzun cenaze hazırlıklarına dahil edin. Bu onları kaygılarından kurtaracak ve kendilerince hoşça kal deme şansı verecektir.

Dostunuzun ölümüyle ilgili hiç kimsenin suçlu olmadığını çocuklarınızın anlamasını sağlayın. Çocuklarınızın yaş grubuna uygun cevaplar ve örnekler kullanarak doğrudan yaklaşım yas süresince onlara yardım edecek ve gereksiz suçluluk hissetmeden dostunuzun ölümünü kabullenmelerini sağlayacaktır.

Alışma Süreci

Şu anda inanmasak bile eski bir deyiş olan "Zaman her şeyin ilacıdır!" sevgili dostumuzun ölümüyle yüz yüze geldiğimizde önem kazanır. Yokluğunu kabullenir, kendinizi duygu ve keder karmaşasında bulursunuz. Keder, acı ve suçlulukla başa çıkabilmek kişiden kişiye değişir. Yardım arayın. Internet'te çok sayıda acil hat, sohbet odası, mesaj panosu ve destek grubu vardır. Ayrıca bu tür kayıplarla ilgili hissettiklerinizi daha iyi anlamak için kitaplardan da yardım alabilirsiniz. Eğer ihtiyacınız varsa kişisel ve profesyonel yardım edecek kişilere başvurmada tereddüt etmeyin. Veteriner hekiminizle, samimi arkadaşlarınızla yada terapistinizle konuşun. Zamanla acı azalacak ve yerini sadık dostunuzun güzel anılarına bırakacaktır.



12/08/2007

Vet. Hekim N.Gürkan Gülanber

Hiç yorum yok: