22 Temmuz 2008 Salı

KÖPEK " AÇKB'nin Sınav Yönetmeliği "

AÇKB'nin Sınav Yönetmeliği

1. Bu yönetmelik şimdiye kadar bilinen SchH 1.2.3 sınav yönetmeliğine göre daha kolaylaştırılmıştır Bu sınav köpeğin damızlık olarak kullanılabilmesi için geçilmesi gereken bir eğitim disiplinidir.

2. Sınavı gerçekleştirmek için şartlar:

— köpeklerin sınava girmesi için en küçük yaş 18 aylıktır.

— Bir günde bir hakemle en çok 10 köpek sınavdan geçebilir.

— Köpekler bir günde yalnız bir defa sınava girebilir.

— Sınava sadece sağlam köpeklerin girmesine izin verilir.

3. Puanlama ve Değerlendirme.

Her dereceye maksimum 100 puan verilir B ve C fazından oluşan puanların toplamı 200 puandır.

200 den 185 puana kadar Mükemmel

184 ten 170 puana kadar Çok İyi

169 dan 160 puana kadar İyi

159 dan 150 puana kadar Geçer

150 puandan aşağı Başarısız



Bölüm "B" ye göre 70 puan almış, bölüm "C" ye göre de 80 puan almış olan köpeklere belge verilir. Eğer talimatname yarışma için kullanılırsa eşit puan yorumunda karar almak için "C" den alınan puanlar geçerlidir.

4. Her iştirak eden hakemlerin ve yönetimin kararlarına tamamen uyması gerekir. Sportmenlik dışı davranış hakem tarafından sınavdan atılma cezası verilerek cezalandırılır. Böyle durumlarda karar almak sadece hakeme aittir, itiraz kabul edilmez ve kesindir.



Rehber, çalışma bittikten sonra köpeği övebilir.

Rehber, önceden hangi komutlarla çalışacağını bildirir.

Tüm başlangıçlar hakemin işaretiyle başlar.

5. Sınavı düzenleyicisinin görevleri.

Sınava katılmak isteyenlerin kayıtlarını yapar.

Sınav sahasını hazırlar/Hazırlatır.

Sınav için gerekli iki deneyimli figüran, "grup" için dört kişi ve çalışmalar için gerekli aletlerin temininden sorumludur.

BÖLÜM -A- 0 PUAN



BÖLÜM -B- İtaatin sınanması 100 PUAN

1. Köpeğin Rehberini tasma ile takip etmesi, silâh sesine tepkisi (reaksiyonu) ve insanlar arasındaki davranışı. 25 puan

“Takip” Komutu verildiğinden sonra çıkış noktasından köpek, Rehberinin sol tarafında, öne geçmeden ve geride kalmadan Rehberini hoşnutlukla takip etmelidir.

Rehber köpeğiyle birlikte 20 adım ileriye doğru gider. Yaklaşık 10. adımda iki kez silah sıkılır.(6mm kalibre) 20 adım sonra geri dönüş yapar 20 adım geldiği istikamete doğru geri gider ve 10 adım gitmek üzere sağa döner. 10 adım gittikten sonra tekrar sağa döner ve 10 adım daha gider. 10 adım sonra dönüş yapar ve durmadan 10 adım geriye gider ve sağa dönüş yapar gruba girer. Grup içerisinde 8 çizer ve grubun ortasında durur. Rehber durduğunda köpek oturur pozisyonda olmalıdır.

Takip esnasında sevk kayılı sol elle tutulur ve sarkacak sekilde serbest bırakılır. Çalışma esnasında köpeğe tesir etmek cezalandırılır.

Komut sadece çıkış noktalarında ve yön değiştirirken verilebilir.

2. Tasmasız yürüme. 25 puan

Tasmalı takip yürüyüşünün aynısı tasmasız olarak yapılır fakat Rehber gruba girmez ve silah testi tekrar yapılmaz.

3.Oturma Alıştırması. 15 puan

Rehber ve köpek takip komutuyla hareket ederler ve 10 adım sonra rehber "otur" komutu verir ve köpeğin yanında durur. Ondan sonra 20 adım ileri uzaklaşır, döner ve durur. Hakemin işaretiyle geri köpeğin yanına döner.

4. Geri çağırmayla yatma alıştırması. 20 puan

Rehber ve köpek takip komutuyla hareket ederler ve 10 adım sonra rehber "yat" komutu verir ve köpeğin yanında durur. Ondan sonra 20 adım ileri uzaklaşır döner durur. Hakemin işaretiyle rehber köpeği çağırır ve köpek sahibin yanına gidip önünde durması gerekir. Komut verilmesiyle rehberin sol ayağının yanına gidip oturur.

5. Rehbere ait eşyayı getirmek. 10 puan

Hakemin işaretiyle rehber elindeki eşyayı atar. Bu esnada köpek rehberin sol ayağının yanında durmalıdır. Hakemin işaretiyle rehber komut (emir) verir. Köpek gidip eşyayı getirir ve eşya ağzında sahibinin önüne oturur. Bırak komutundan sonra rehber eşyayı alır ve sol ayağının yanında durup oturmasına komut (emir) verir.

6. Yerinden kımıldamadan yatması 5 puan

Bir sonraki köpeğin sınavı bitinceye kadar, köpeğin rehber 15 adım ötede hiç bir eşya veya sebep olmadan köpeğini yatmasını sağlar. Diğer köpek 1 den beş'e kadar alıştırmalarını yapıncaya kadar rehberin hiçbir etkisi (tesiri) olmadan yatar. Bundan sonra hakemin işaret vermesiyle rehber gidip köpeğini alır sevk kayışını takar ve hakemin gösterdiği yere götürür.

BÖLÜM –C- KORUMA GÖREVİ (HİZMETİ) MAKSİMUM 100 PUAN

1. Uyarıcı Havlamak 5 puan

Hakemin işaret etmesiyle rehber köpeğe komut vererek birinci sığınağa doğru salıverir, kendisi yerinde kalır. Köpek acele figüranın yanına giderek hiç dokunmadan havlamaya başlamalıdır. Hakem işaretiyle rehber köpeğin yanına gider ve alıp götürür.

2. Sığınaktan Hücum etmek. 40 puan

Hakemin işaretiyle rehber köpekle birlikte ikinci sığınağa doğru yönelirler. Ansızın gizli sığınaktan çıkan figüran rehbere önden saldırır. Köpek yardımcıya saldırıp onu sapasağlam tutmalıdır. Bu durumdayken yardımcı elâstiki bir sopayla köpeğe iki vuruş yapar. Uyluk yerlerine, göğüs kafesinin çevresine ve omuz yük sekliğine (bel ile boyun arasındaki yer) vurulmasına müsaade vardır. Başka yerlerine vurulamaz. Hakemin işaretiyle yardımcı ataklarına (hücumuna) son verir. Rehberin emriyle köpek bırakır. Rehber köpeği alıp çıkış noktasına götürür.

3. Mesafeden (Uzaklıktan) Saldırı. 55 puan

Hakemin işaret etmesiyle figüran korkutucu hareketlerle ileri doğru koşar. 30 adım ayrıldıktan sonra rehber onun arkasından köpeği salar, kendisi yerinde kalır. Hakem figürana işaret vermesiyle arkasına döner ve köpeğe hücum eder. Köpek tutuklama yaptığında figüran hücumu durdurur. Komut verildiğinde serbest bırakması gerekir. Hakemin işaretiyle rehber acele köpeğin yanına yaklaşır ve götürür.

Not: Alman Çoban Köpekleri Derneği bu yönetmeliklerde haber vermeksizin değişiklik yapabilir

Hiç yorum yok: