Her köpek sahibi, toplumun disiplinli ve terbiyeli bir üyesi olması için köpeğini eğitmekle yükümlüdür. İtaatsiz, kontrol dışı bir köpek sizin, ailenizin ve diğerlerinin başına derttir. Tüylü dostunuz iyi bir eğitim olursa size daha keyifle eşlik eden bir arkadaş olacaktır.
Çoğu profesyonel eğitimci, 5-6 aylıkken ciddi biçimde eğitilme zamanlarının geldiğini söyleyeceklerdir. Bir yavru köpek eğitim sınıfı itaat eğitimi için iyi bir başlangıçtır. Ancak bazı temel kurallara köpeğiniz eve geldikten hemen sonra başlamalısınız
KÖPEĞİNİZE İSİM VERME
Şimdiden köpeğiniz için aklınızda bir isim olabilir; fakat eğer yoksa işte size birkaç ipucu: Sara ve Bonzo gibi "a" ve "o" ile biten iki heceli isimler köpeğinizin hatırlaması ye diğer komutlarla karıştırmaması açısından daha kolaydır. Bir isim seçtiğinizde bunda tutarlı olun ve sık sık üzerinde değişiklik yapmayın.
İLK GECE
Evdeki ilk gece çok önemlidir. Kardeşlerinden ve annesinden ayrılan yavru doğal olarak sıcaklık arayacak ve korkacaktır. Bu nedenle gece boyunca sık sık ağlaması mümkündür. Ama her ağladığında sizi göreceğini anlayınca daha fazla ve ısrarla bağıracaktır. Bu nedenle bir iki günlük rahatsızlığa katlanıp, ne kadar ağlarsa ağlasın yanına gitmemelisiniz. Ama isterseniz sıcak su yastığı, havluya sarılmış bir saat veya odada kısık sesle hafif müzik çalan bir radyo onu oldukça rahatlatacaktır. Onu köpek kutusuna koyup sizin odaya da alabilirsiniz. Bu ilerideki safhalarda sizi lider olarak kabul ettiğinde, onunla aynı odayı paylaşmanız ona bir ayrıcalık getirecektir. Liderle aynı ini paylaşmak onun için gurur verici bir olaydır.
Köpek kendi istediğini değil sizin verdiğiniz dengeli yemeğini yemelidir. Ödüllendirme amaçlı ödül çikolatalar ve ekstra öğünler verilebilir. Veteriner Hekiminiz gerekli görürse ekstra vitamin-mineral katkı yapılabilir.
KÖPEĞİNİZİN YERİ
Köpeğinizin kendine ait bir yere ihtiyacı vardır. Ona sıcak ve hava cereyanından uzak bir kutu ya da bir taşıma kutusu sağlayın. [Onu böyle bir taşıma kutusuna alıştırırsanız, tüm hayatı boyunca bundan siz ve o faydalanabilirsiniz. Alırken köpeğinizin erişkin büyüklüğüne uygun olmasına dikkat edin.) Yavru köpeğiniz böyle bir yeri uyumak ve dinlenmek için kullanacak ve orada kendini güvende hissedecektir. Mağara ve inler köpeklerin ataları olan kurtlar için barınak olarak kullanıldığından mağara benzeri bir kutu köpeğinizce kolaylıkla kabul edilebilir. İçine temizlenebilir bir yatak da eklendi mi köpeğinizin yuvası tamamlanmış olur.
KÖPEĞİNİZİN DİĞER HAYVANLARLA TANIŞTIRILMASI
Köpeğinizi etraftaki iyi huylu, diğer köpeklerle anlaşabilen köpeklerle tanıştırın. Böylece diğer hayvanlardan korkmaz. Doğasını kaybetmez ve ilerde olabilecek diğer köpeklerle kavga etmek, çiftleşmeme gibi problemleri de engellemiş olursunuz. Köpeğinizi ilk dört ayında özellikle iyi huylu anlaşabildiği köpeklerle bir araya getirin.
Köpeğinizi aynı zamanda ev aletleri ve bahçe araç gereçleri ile de yakından tanıştırmalı onlardan korkmamasını sağlamalısınız. Özellikle çocukların elektrikli ev aletleriyle köpeğinize şaka yapmasını engellemelisiniz. Köpeğiniz hayatı boyunca korkutulduğu şeyi kabul etmeyecek ve ondan kaçacaktır. Örneğin saç kurutma makinesiyle veya bir spreyle korkutulan hayvan duştan korkacak banyo yapmak istemeyecek veya kurulanmak istemeyecektir.
KÖPEĞİNİZE İSMİNİN ÖĞRETİLMESİ
Öncelikle köpeğinize sık sık kullanarak ismini öğretin. Canlı ve dikkat çeken bir tonda ismini söyleyin. Bunu onu severken, oynarken ya da yemek tabağını tam önüne koyarken yapın. Kısa sürede siz ya da bir başkası İsmini söylediğinde onu kastettiğinizi anlayacaktır.
Köpeğinizle göz kontağı ile başlayan sözsüz bir iletişim kanalı kurarak başlayın. İsmini söyleyin ve size baktığında onu okşayarak ilgisini ayakta tutun. İlgisini gözlerinizde tutmaya gayret edin. Böylece bakışlarınıza göre gülümseyip kızgın olduğunuzu anlamayı öğrenecektir.
TASMA ve KAYIŞ
Bir düzene bağlı kalın. Eğitim için belirli bir zaman ayırın ve günde iki bölüm olarak bunu gerçekleştirin. Eğitim sürelerini kısa tutun. Önce beş on dakikalık seanslar halinde başlayıp ileriki günlerde bunu fazlalaştırırı. Köpeğinizin sıkılacağı, huysuz olacağı ya da konsantrasyonunu kaybedeceği kadar uzun eğitimlerden kaçının. Yemek önceleri daha iyidir. Aç yavrular daha dikkatli atacaklardır.
Tutarlı olun. Belirli komutları verirken aynı tonda aynı komutları kullanın. Bir keresinde neşeli bir tonda "Ares gel!" dediyseniz bir diğerinde otoriter bir tonda "Ares buraya!" dememelisiniz. Ares'in böylece aklı karışacak ve istediğiniz tepkiyi vermeyecektir.
Ciddi olun. Yavru köpeğinizin bunun bir oyun olmadığını anlamasını sağlayın. Ciddi olursanız eğitimi onun da ciddiye alması gerektiğini anlatmış olursunuz. Oyuncu cilvelerin veya üzüntülü bakışların sizi caydırmasına izin vermeyin.
Sabırlı olun. Köpeğiniz başta fazla yol kat edemiyorsa kendinizin ve yavrunun cesaretini kırmayın. Yavru, öfkenizin ve sabırsızlığınızı hemen hisseder ve huzursuz olur. Bu eğitim sırasında huzursuzluk çıkarmasına neden olur. Böyle bir durumda hemen eğitimi durdurun.
Hemen tepki verin. Köpeğinizin komutlara tepkisini ödül ya da doğrulama olarak hemen verin. Çağırdığınızda size gelirgelmez onu bol bol ödüllendirin. Köpeğinize vurmayın ve gereksiz yere onu azarlamayın. Onu korkutmayın. İyi eğitilmiş bir köpek korktuğu için değil sahibini memnun etmek için komutlara uyacaktır.
İyi tutumunuzu koruyun. Her zaman eğitiminizi yüksek puanla bitirin böylece siz ve köpeğiniz bundan memnun kalacaksınız. Köpeğinizin eğitim için iyi şeyler hissetmesi en önemlisidir. Bu da tamamen size bağlıdır.
Makale
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder