21 Temmuz 2008 Pazartesi

KÖPEK BAKIMI " ALERJİ "

Alerji kendini yüksek ateş, astım, ishal, öksürük, kolit, kusma, anafilaktik şok gibi ciddi genel belirtilerle kendini gösterir. İnsan içinde hayvan için de, genelde alerji yapan maddelerden uzak durmak öğütlenmektedir. Bunun dışında antihistaminikler ya da kortizon gibi immunosupresif maddeler kesinlikle bir doktor gözetiminde geçici bir tedavi olarak uygulanır. Bu ilaçlarin uzun süre kullanilmasi ciddi yan etkilere neden olur.

Alerjiye neden olabilen durumlar:

- Böcek, arı, yılan, karınca, tırtıl, örümcek,akrep, kene, pire, deniz anası vb. hayvanların ısırık veya sokmaları.

- Çeşitli ilaçlar, aşı, serum vb. ( penisillin, ampisillin, gentamisin, acepromazine, chloramfenikol, griseofulvin, trimetoprim, doxorubisin, tetrasiklin, antikanser ya da immunosupresifler)

- Bazı yiyecekler ( çilek, muz, patates, buğday gibi karbonhidratlar, renklendirici ve tatlandırıcılar, koruyucular, süt, tavuk eti, yumurta, at eti, balık ve yan ürünleri vb. proteinler, pet mamalarının hazırlanmasında kullanılan unsurlar)

- Ev tozu akarı, küf, sığır kılı, parfüm, tüy, yün, insan epiteli, polen, mantar, pamuk, kümes hayvanı, ağaç, viral enfeksiyonlar..

- Güneş ışığı, zehirli bitkiler, aşırı egzersiz, güneş ve ısı çarpması (arabada hayvanı yalnız bırakmak, sahilde güneş altında uzun süre gezdirmek) Zehirli bitkileri eve sokmayın, hayvanınızı sokakta zehirli maddeler yiyebileceği ya da arı vb. tarafından sokulabileceği ortamlardan uzak tutun. Zehirlenme vb. olaylarda ilk müdahaleyi kendiniz yapmak yerine acil veteriner hekime götürün!

Reaksiyonların çıkış bölgeleri ve zamanları:

- Bu tip hayvan ısırıkları veya ilaçlar vb. sonucu çok şiddetli ve ani reaksiyonlar gelişebilir. Özellikle de boyun, yutak ve baştaki ödemler oluşumuyla karakterize bir tablo ilk dakikalarda ortaya çıkıp anafikatik şoka sokabilir. Bazen de yarım saat içinde veya daha geç ortaya çıkabilir. Solunum yolu da tıkanacağı için ölüm tehlikesi yüksektir. Derhal veteriner hekime götürülmelidir.

Daha farklı olarak sınırları farklı büyüklükteki şişkinlikler, orta dercede kaşıntı, anjioödem oluşabilir. En tehlikelisi anafilaktik şoktur. Hayvanınız yere düşer, mukozalar mavi renktedir, solunum yavaş ya da durmuş olabilri. Bu durumda çok acil olarak veteriner hekime götürülmelidir!

Hayvan sokmalarının ilk anlarında üzüntü, sıkıntı, rahatsızlık, kendi atrafına dönme, ağrı, sallanma, huzursuzluk, ateş, hırıltılı solunum, burun akıntısı, titreme, kasılmalar, patide veya yüzde sıcaklık, şişlik ,ishal, kusma, koma, hızlı nabız, göz bebeklerinde büyüme, felç veya yerinde duramama gibi belirtiler görünür.

İştahsızlık, ateş, ödem, ülser, kaşıntı, bitkinlik, poliartrit, püsütl, makül vb. lezyonlar

- Genelde baş ve kuyrukta kronik seyirli kepekli krustöz form oluşur. Şiddetli kaşıntı, bazen kendi kendini ısırma görülebilir. Koltuk altı, karın, baş, boyun, kulak ve uçları gibi bölgelerde, kaşıntı, ürtüker, ödem, eritem, sebore, otitis, erezyon, eksüdasyon, ürtiker, eozinofilik plaklar, dermatitis gibi lezyonlar izlenir. İkinci form ise baş, boyun, ense ve omuzlarda izlenen ülseratif yuvarlak lezyonlardır, uyuza benzeyebilir bir formdur. Kaşıntı daha azdır. Veteriner hekimce özel diyetler verilerek veya alerji testleri, labaratuvar testleri ile tanıya ve tedaviye gidilir. Allerji yapan gıda verilmez.

- Çok fazla deri değişikliği olmadan ekzama benzeri, kaşıntılı reaksiyonlardır. Veteriner hekimce paraziter ve allerjik tedaviler yapılır. - Nezle, göz akıntısı, otitis, astım, kabuk, eritem, kaşıntı, seborhee, pyoderma, kıl örtüsü rengi değişimi, nadiren astım, baş, boyun, ayaklarda kaşıntı olabilir. Hayvan ayaklarını yalar, yüzünü tırmalar vb...

Zehirli bitkiler yenirse zehirlenme, gatrointestinal bozukluklar ve ölüm şekillenebilir.

Hiç yorum yok: