21 Temmuz 2008 Pazartesi

KÖPEK BESLENMESİ " ÇİĞ ET "

Çiğ etin zararları





İnsan için en tehlikeli hastalıklardan biri olan KİST HİDATİK adlı hastalık Echinocochus granulosus isimli parazitce meydana gelir. Bu parazit, insan vücuduna girdiğinde beyin başta olmak üzere, karaciğer, akciğer, sindirim sistemi, iskelet sistemi ve kalp gibi hayati organlarda KİST ler oluşturarak ölüme sebebiyet verir.

ECHİNOCOCHUS (KİST HASTALIĞI)
ANCYLOSTOMA CANINUM(KANCALI KURTLAR)
NECATOR AMERİCANUS
ASKARİS LUMRİCOİDES (YUVARLAK SOLUCANLAR)
TRİCHOSTRONGYLUS (KIL KURTLARI)
ENTEROBİUS VERMİCULARİS ve bunlar gibi önemli bir çok MİDE BARSAK PARAZİTLERİ' nin insana geçiş noktasının en büyüklerinden biri : çiğ ya da iyi pişmemiş et ve et ürünleri (çeşitli sakatat ürünleri, özellikle inek, koyun, keçi etleri, pişmemiş salam sosis dahil) dir.

Bu tür çiğ gıdayı tüketen kedi ve köpekler hastalığı vücudunda barındırıp insanlara bulaştırabilir hale gelmektedir. Aynı anda hayvanda da anemi olmak üzre, yavrularda ölümlerle sonuçlanabilen vakalar meydana gelmektedir.

Bu noktada hem insana hem de hayvana büyük ölçüde zararlar veren, bazen ölüme sebebiyet verebilen çiğ gıda tüketiminin önüne geçmek gerekir ki TOPLUM SAĞLIĞI korunabilsin.

Ne yazıkki ülkemizde bilinçsiz bir şekilde kedi-köpeklere verilen çiğ sakatat ve et mamülleri yüzünden birçok insan ve hayvan ciddi olarak hastalanmaktadır.

Tavuk kemikleri ve diğer kemik atıklar, hayvanların çok sevdiği bir yiyecek düşüncesiyle onlara sunulmaktadır ki bu hayvan için son derece zararlı bir olaydır.

Kedi ve köpekler bu kemikleri biz insanlardan çok daha büyük bir kuvvetle ısırıp kırdıkları için, kemik uçları çok keskin ve sivri maddeler haline geçip onların yaranlamalarına ve ölümlerine sebebiyet verebilmektedir.

Özellikle de verilen tavuk kemikleri yüzünden VETERİNER HEKİMLİKTE;

Ağız yaralanması ve iltihapları;
Farenx (yutak) iltihaplanma ve yaralanmaları;
Özefagitis(yemek borusu iltihabı),
Ekzama ve diğer deri hastalıkları,
Karaciğer Hastalıkları,
Gastritis( mide iltihabı),
Mide kanaması;
Barsak yırtılması ve iltihapları,
Mide-barsak tıkanmaları ve
İç Kanama sonucu ÖLÜM olaylarına sık rastlanmaktadır.

İnsanlar sokak hayvanlarının ne kadar sağlıklıksız şartlarda olduklarını bilmeden, verdikleri çiğ et, et ürünleri ve kemiklerle hem onların hayatlarını hem de kendi hayatlarını riske atmaktadır.

Veteriner Hekim olarak en birincil görevim, İNSAN VE TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASIDIR. Bu nedenle kesinlikle ve kesinlikle tüm hayvansever insanlara, hayvanlarını besleme konusunda, çiğ et ve kemik türü gıda unsurlarından uzak durmalarını öneriyorum.

İnsan nasıl dengeli beslenerek sağlıklı kalıyorsa, aynı kural hayvan sağlığı için de geçerlidir.

Uzman Veteriner Jinekolog Dr. Özlem Onay

Hiç yorum yok: