Banyo
Köpeğin yıkanma sıklığı konusunda herhangi bir kural yoktur. Bununla birlikte köpek düzenli olarak fırçalanmalı ve postunda pire ve kene olmadığına bakılmalıdır. Köpek, çok kirlenmemişse ayda bir kez suyla yıkanmalıdır.
Su ılık olmalıdır. Yıkama köpeğin kuyruğundan başlar, başına doğru devam eder. Köpeğin vücudu önce ıslatılır, sonra sabunlanır. Bu sırada kulakları pamukla tıkanmalıdır ve gözlerine sabun kaçmamasına dikkat edilmelidir.
Banyodan sonra köpeğin, kuruyana kadar dışarda değil evin içinde dolaşmasına izin verilmelildir.
Gebe köpekler ve on iki haftalık olmamış yavrular gerekmedikçe yıkanmamalıdır.
Tüylerin Temiz Tutulması
Sahip olduğu özellikler gerektirmedikçe bir köpeğin tüyleri kırpılmaz. Güneş köpeğin derisini yakabilir ve böylece böcekler köpeğin kanını emebilecekleri bir alan bulmuş olurlar. Köpeğin postunu temiz tutmak için kullanılan pek çok araç vardır: uzun ve geniş dişli taraklar, çeşitli sertlik derecelerinde fırçalar, küçük tırmıklar, makaslar ve bu iş için kullanılan bıçaklar. Düz tüylü köpeklerin özel bir eldivenle ya da hafif metalden yapılmış bir fırçayla kaşağılanması gerekir. Uzun ve tel gibi tüyleri olan cinslerin taşıdıkları özellikler gerektiriyorsa tüylerinin kesilmesinde yarar vardır. Bu uygulama cansız tüylerin alınmasını ve köpeğe istenen biçimin verilmesini sağlar. Köpeğin tüylerini estetik nedenlerle kısmen kesmek de mümkündür. Tüylerin gerek kesilmesi gerekse kırpılması bu işi bilen kişilerce yapılmalıdır. Kesme işini bilen, hevesi ve zamanı olan köpek sahibi tarafından uygulanabilir. Poodle cinsi köpekler istenen görünümü almaları için düzenli bir programa uygun olarak kırpılırlar.
Gözler, Kulaklar ve Ağız
Bütün köpek cinslerinin düzenli ve periyodik bakıma ihtiyaçları vardır. Zaman zaman köpeğe göz banyosu yaptırılmalıdır. Kulaklar her hafta mavi ispirtoyla, nemlendirilmiş pamuklu çubuk kullanılarak temizlenmelidir.
Dişler için veteriner bakımı gerekir. Dişlerin dökülmesine neden olabilen diş taşlarının temizlenmesi gereklidir. Tırnaklar hayvanın yürümesini zorlaştırmayacak ölçüde ve uygun bir makasla kısaltılmalıdır. Bu işlem yapılırken hayvanın derisini incitmemeye özen gösterilmelidir. Kaşıntı olması halinde makat guddlelerinin boşaltılması gerekir. Bu da veterinerin yapabileceği bir uygulamadır.
Yavru Köpek de Tüy Bakımı ve Fırçalama
Tüy bakımı köpeklerde üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Çünkü yılda en az iki kez olmak üzere tüy değiştirirler.
Bahçede yaşayanlarda bu genellikle ilkbahar ve sonbahar civarında daha yoğun dökülme şeklindedir ve daha kısa sürer. Fakat evde yaşayanlarda bütün yıla yayılarak devam eder.
Eğer bir beslenme bozukluğu, hastalık veya lokal bir açılma yoksa bu tüy değiştirme olarak adlandırılır. Sizin yapmanız gereken onu hergün hatta yoğun tüy değiştirme zamanlarında sabah akşam olmak üzere iki defa fırçalamaktır. Bu işlem için en uygun olanı tel fırçalar veya eldiven gibi ele geçirilebilen çeşitli tipteki plastik fırçalardır.
Yavru köpeğinizi fırçalamaya ne kadar erken alıştırırsanız ileride o da siz de rahat edersiniz. Çünkü fırçalama genel bakım için beslenme kadar önemli bir işlemdir. Fırçalama yaparken köpeğiniz üzerinde gerekli olan günlük kontrolleri de uygulamış olursunuz. Bu bilhassa deri problemlerine yatkın olan ırklarda sorunu erken tespit etmek bakımından önemlidir.
Fırçalama yaparken bilhassa ele geçirilebilen fırça tipleriyle aynı zamanda deriye masaj yapıp kan dolaşımını da uyarmış olursunuz.
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder