1 Temmuz 2008 Salı

KÖPEK BAKIMI

Sıcak Havalar ve Köpeklerde Artan Su İhtiyacı

Su hayatın temelidir. Köpeğinize dilediği kadar yüksek kalitede su verin. Hasta köpeklerin sağlamlara göre su gereksinimi birkaç kat daha yüksektir.


Havalar ısınmaya başlıyor, bazı yörelerimizde ısındı bile. Su hayattır, hava soğuk ya da sıcak hiç fark etmez su her zaman için içilmesi, içirilmesi gereken önemli bir besin bileşenidir. Yükselen hava sıcaklıkları köpeklerde su gereksinimini daha da artırır.

Su bütün besin bileşenlerinin arasında en önemlisidir. Normal ağırlıktaki bir köpek vücudundaki yağlarının tamamını ve proteinlerinin yarısını kullanarak günlerce aç kalabilir, buna rağmen yaşamını sürdürebilir. Ama vücudundaki suyun %10'unu bile kaybetse hastalanır. Köpek yavrularının vücutlarının %84'ü, yetişkin köpeklerin %60'ı sudur.

Su vücuttaki tüm metabolik etkinliklerin neredeyse tamamında yer aldığı için tüketimi zorunlu bir besin bileşenidir. Sıcak bir günde köpeğinizi evde su kabı dolu olmadan sadece birkaç saat bırakabilirsiniz. Lütfen suyun yaşamsal önemini, kalitesini ve miktarını her zaman için göz önünde bulundurun.



Ne kadar Su?

Su gereksinimini belirleyen birçok faktör vardır; köpeğin yavru ya da yetişkin olması, aktivitesi, ağırlığı, günlük tükettiği mama miktarı, ortam konfor ısısı, hamile ya da emziriyor olması gibi. Genel bir kural olarak, günlük tükettiği besin miktarının en az 2.5 katı kadar su tüketmesi gereklidir.

Bir köpek günlük 900 gram kuru mama tükettiyse en az 2.2 litre su tüketmelidir. Köpeğiniz küçük ırklardan diyelim; gün boyu 100 gram kuru mama tüketiyor, en az 1.5 su bardağı yaklaşık 300 cc su içmelidir. Hava çok sıcak, aşırı koşturdu, hamile ya da emziriyor verilen bu miktarların 2-3 katı fazlasını bile tüketebilir. Bu normal karşılanmalıdır. Köpekler genellikle günlük gereksinimlerinin biraz üstünde su tüketirler bu asla kötü değildir.

Kuru mama + yaş mama ile beslenen köpeklerde su tüketimi biraz azalabilir, çünkü su gereksinimlerinin bir bölümünü yaş mamadan sağlamaktadırlar ve bu da normal karşılanmalıdır.

İçme Suyunun Kalitesi

Ülkemizdeki içme suları genellikle yüksek sertliktedir. Bu içerdiği minerallerden ileri gelmektedir, çoğunlukla bizler kaynak suları daha yumuşak, içimi hoş olduğu için tercih ederiz. Köpek dostlarımızda bizden farklı değildir.

Sertliği yüksek, içerdiği parçacık sayısı fazla olan sular kullanma, tarımsal sulama suyu olarak değerlendirilir. Musluklardan akan su nispeten daha iyidir. Pikniğe gittiğinizde emin olmadığınız dere, gölet gibi yerlerden köpeğinizin su içmesine engel olun. Suda; bakteri, virüs, kan parazitleri gibi mikroorganizmalar olabilir veya suda fazla miktarda magnezyum, demir, nitrat bileşikleri bulunabilir. Köpeğinizin su gereksinimini göz önüne alarak bir şişe su ya da bir kâse yoğurt alın yanınıza.

Su ne kadar temiz olursa olsun içine konduğu şişe, su kabı kirli ise su da kirlenir, mikroorganizmalar içinde ürer. Su kabı olarak köpekler plastik olanları pek tutmazlar onlar ve bizler için ideal olan cam yada çelikten yapılmış olanlarıdır. Özellikle çelik olanlar bakteri barındırmaz, yosun oluşumuna izin vermezler. Ancak yüzeylerinde derin çizikler oluştu ise değiştirilmeli, yenilenmelidirler.

Su tüketimini etkileyen önemli bir faktörde suyun sıcaklığıdır, kışın ortam ısısı, yazın nispeten soğuk su bizler için olduğu gibi köpeklerde de tercih sebebidir.


Su ve Hasta Köpekler

Bir köpek kendisini iyi hissetmediğinde su içmeyebilir, ateşli bir enfeksiyona yakalandıysa da su içmeyi kesebilir. Bu iki durum bazen eş zamanlı olarak görülür. Derisine kıvrım yaptırdığınızda esnekliğini yitirdiğini adeta kuruduğunu duyumsarsınız.

Hasta köpeklerin iyileştirilmelerinde ilk aşama kaybolan vücut sıvılarının yerine konmasıdır. Eğer kendi kendine su içmiyorsa hemen damar içi ya da derialtı yolla serum verilmelidir.

Böbrek bozuklukları ve şeker hastalığında aşırı su tüketimi ve sonrasında kusma görülebilir. Tekrarlayan bu tip olgularda Veteriner hekiminiz 24 saat su ve mama vermeyin diyebilir bunda amaç midenin dinlendirilmesidir. Asla 24 saatten fazla susuz bırakmayın.

Sürekli kusan bir köpek acilen veteriner kekime götürülmelidir. Aksi halde bozulan elektrolit dengesi onulmaz hasarlara neden olur. Sağlıklı köpeğin dersine kıvrım yaptırdığınızda çabucak düzelir normal şeklini alır, hasta köpeklerde bu daha yavaş gerçekleşir.


Su ve Performans

Su tüketimi ile performans birebir ilişkilidir. Av köpekleri, kızak ya da yarış köpeklerinin performansları yani başarma gücü, güdüsü vücutları susuz kaldı ise azalır. Soğuk iklimlerde bu tip çalışan köpeklere su hafif ılıtılmış et sulu çorba şeklinde verilir, yarış köpeklerine ise enerji tüketiminde büyük ölçüde glikoz tükettikleri için şekerli su verilir. Bu şekilde su verilmesi ile performansın % 80 oranında arttığı tespit edilmiştir.

Su hayatın temelidir. Köpeğinize dilediği kadar yüksek kalitede su verin. Hasta köpeklerin sağlamlara göre su gereksinimi birkaç kat daha yüksektir. Sağlam ya da hasta köpeğinize su vermeyi unutmayın, susuz kalmasın.


Su Bayatlar mı?

Evet, bayatlar. Mama paketlerinin üzerinde, her zaman için taze ve temiz su bulundurun denir. Su içmek sağlıklı oluşun, sağlıklı kalmanın temelidir.

Hiç yorum yok: