16 Temmuz 2008 Çarşamba

KÖPEK BAKIMI

Kedi ve Köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır?


Kedi ile köpeğin birbirleriyle anlaşamadıkları söylenir. Evet, bu aslında doğrudur. Çünkü anlaşmazlıkların çoğu farklı olan vücut dillerinden kaynaklanır. Örneğin, köpeğin sırtüstü yatması yenildiği, kedilerin sırt üstü yatarak patilerini ve tırnaklarını göstermesi ise savunmaya hazır olduğu anlamına gelir. Yinede birçok örnek gösteriyor ki, kedi ve köpek aslında birbirleriyle dostça ve mutlu bir şekilde yaşayabilirler.

Yeni katılan dostunuzun karakteri evdeki diğer dostunuzunki ile uyuştuğu takdirde hiç sorun yaşamazsınız. Yavru kedi ve köpek birbirlerine genelde kolay alışır. Yavru iken karşı cinsle ne kadar beraber olup tecrübe edinirse birbirlerine alışmaları o kadar kolaylaşır. Yavruyken bu konuda tecrübe edinmeyen yetişkin dostlarımız çok daha zor anlaşır.

Bunun gibi birbirleriyle anlaşıp anlaşamamalarını etkileyen birçok faktör vardır. Her şeyden önce her hayvan, kedi ya da köpek olsun, farklı bir karaktere sahiptir. Birlikte mutlu yaşayabilmeleri için öncelikle karakterleri uyuşmalıdır. Ayrıca, kedi ve köpeğin ilk tanışma anının nasıl geçtiği çok önemlidir. Rahat bir ortamda gerçekleşmelidir. Sahibinin duyduğu stres ve heyecanı hayvanlar çok net hisseder ve son derece de etkilenirler. Sonra da birbirine yaklaşma temposuna biz değil, dostlarımız karar vermelidir. Isırma ve yaralanmalar söz konusu olmadıkça kavgalara hiç karışmamalıyız. Başka önemli bir faktör kıskançlıktır. Kıskançlıklar genelde birinin diğerinden daha fazla ilgi görmesinden kaynaklanır. Bu yüzden yeni katılan dosta gösterilen ilgi diğeriyle eşit seviyede olmalıdır. Birbirlerinin yemeklerini kıskanmamaları için her bir dostunuzun mama kabı ve su kabından müteşekkil kendine ait yemek bölgesi olmalıdır.

Yinede “ne olur ne olmaz” deyip önlem almak ve birbirine alışmasını kolaylaştırmak isterseniz, aşağıda belirtilen ipuçları size yardımcı olacaktır.

Bir Kedinin Köpeğe Katılması

Köpekli bir eve yeni bir kedinin katılması düşünüldüğünden daha kolaydır. Çünkü köpek birçok hayvanı ve eve giren yeni bir dostu kolay kabul eder. Yeter ki getireceğiniz kedi daha önce köpeklerle kötü bir tecrübe yaşamamış olsun.

Eve alacağınız kedinin köpeğinizin karakterine yakın olması önemli bir husustur.

Çekingen veya çok sakin bir köpek enerji dolu bir kediden rahatsızlık duyacak, uyumak istediğinde sağa sola koşan bir kedi onu sürekli ürkütecektir. Yaşlı köpeklere kendisi gibi sakin karakterli bir kedi; hareketli bir köpeğe ise sakin veya korkak bir kedi yerine kendisi gibi hareketli bir kedi seçimi uygun düşer. Kedi seçiminde duygulanıp acıdığınız veya çok şirin bulduğunuz zıt karakterdeki bir dostu eve getirmektense, karakteri köpeğinizinkine uygun bir dost eve getirmeniz yerinde olur. Böylelikle birçok sorunu bu şekilde önlemiş olursunuz.

Köpeğiniz henüz yavruysa benzer huyları taşıyan bir kedi yavrusuyla iyi anlaşacaktır. Köpeğiniz yetişkin ise eve alacağınız kedinin 3 – 5 aylık olmasına ayrıca dikkat edin. Köpekle daha önce hiç yaşamamış ve tecrübesiz olan yetişkin kedilerin bazıları ilk başta köpekten korkarlar. 3 – 5 aylık bir kedi köpekten çok fazla korkmayacaktır.

Hazırlık

Seçtiğiniz kediyi eve getirmeden önce bir takım hazırlıklar yapmanız gerekir. Yeni katılacak kedinin kokusuna alışması için kedinin kokusunu taşıyan bir giysiyi eve getirip köpeğinizin koklamasına izin vermelisiniz. Sonra kedi için mama, su kabı, tuvalet, oyuncak ve tırmalama tahtasının bulunduğu ayrı bir oda hazırlamanızda fayda vardır. Güvende olduğunu hissederek rahatsız edilmeden tuvaletini yapabilmesi için kedi tuvaletinin köpeğinizin ulaşamayacağı bir yerde olması çok önemlidir. Bazı köpeklerin kedi dışkısını yemek gibi bir alışkanlıkları olduğunu da unutmamak gerekir.

Kediyi eve getirmeden önce hem köpeğinizin hem kedinizin mama yemiş olması onları sakinleştirir. İkisinin tırnaklarını da keserseniz, muhtemel bir kavgada meydana gelebilecek yaralanmaları önlemiş olursunuz.

Birbirine Alıştırmak

Kediyi taşıma kabında eve getirebilirsiniz. Bu şekilde köpek kediyi, kedi de köpeği görebilir ama birbirlerine ulaşamazlar. Kediyi eve sizin getirmeniz en doğrusudur, çünkü köpek sizi sürü başı olarak kabul ettiği için sizin getirdiğiniz bir dostu daha kolay kabul eder. Köpeğinize zor hakim olursanız veya köpeğiniz çok heyecanlanırsa, birinin onu tasma ile kontrol etmesi daha kolay olacaktır. İlk tanışmaları çok iyi veya kötü de geçebilir. Bunu önceden bilmeniz mümkün değildir. Bundan etkilenmemeye ve sakin olmaya çalışmalısınız. Köpeğiniz sizin hissettiklerinizi hemen anlar ve benimser. Eğer siz heyecanlanırsanız, o da daha fazla heyecanlanır ve dolayısıyla kedi de bu durumdan olumsuz etkilenir. Eğer siz sakin olup kendinizi rahat hissederseniz, köpeğinizin duyduğu heyecanı biraz azaltmış olursunuz.

Kedi ve köpek bu şekilde birbirleriyle tanıştırıldıktan sonra, kediyi ona hazırladığınız odaya götürüp orada serbest bırakın. O, odayı keşfedip yeni evine alışmakla meşgul olacaktır. Onunla ilgilenmeniz şu an çok önemli değildir. Köpeğinizle dışarı çıkıp onu dolaştırarak onunla oyun oynayabilirsiniz.

Kedi o odada artık rahat olduğunda, bu da birkaç gün sürebilir ve ilk alışmasından sonra göstereceğiniz ilgiye bağlı, evin diğer odalarını keşfetmeyi ve kokusuyla işaretlemeyi ister. Köpeğinizi tasmasından tutarak kedinin odadan çıkmasına izin verin. Köpeğiniz kediye karşı iyi davrandığı zamanlarda onu ödüllendirin. Zira köpeğiniz sizi mutlu etmek ister ve doğru yaptığını bu şekilde kolayca öğrenir. Kedi odadan çıktıktan sonra köpeğinizi odaya götürün ve orada bırakın.

En fazla bir saat olmak üzere kedi dışarıda köpeğiniz ise kedinin odasında dursunlar. Kediniz evin diğer odalarını dolaşırken köpeğiniz kedinin kokusuna alışır. Eğer iki kişiyseniz, her biri bir dostunuzun yanında kalabilir. Eğer köpeğiniz çok kolay heyecanlanıyorsa, onunla daha önce dışarı çıkıp oyun oynayarak yorulmasını sağlamanızda fayda var. Köpeğinize normalden daha fazla ilgi göstererek eve katılan dostun onun için bir avantaj oluşturduğu izlenimi de yaratabilirsiniz.

Kedi odadan çıkarken hiç sorun olmuyorsa, oda kapısını bir süre için açık bırakarak devam edebilirsiniz. Köpeğiniz içeri giremeyecek şekilde bir engel yerleştiriniz. Kedi bu şekilde isterse dışarı çıkabilir, isterse odaya çekilebilir. Bunu da birkaç kere denedikten sonra ikisi sizin gözetiminiz altında evde beraber dolaşabilirler. Ancak, birbirlerini gerçekten kabul ettiklerinden emin olmadan onları yalnız bırakmayın.

Bir Köpek Kediye Katılır

Kedili evinize bir köpek almayı düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken şey bir köpeğin havlama sesini kayıt etmek olabilir. Bu bant kaydını düşük sesle başlatarak her gün kediniz için çalın. Evde böyle bir ses olduğuna alışmalıdır. Her gün ses seviyesini az açarsanız, bu sese korkmadan alışacaktır. Kokuları taşıyan giysileri ikisine götürerek kokularına alışmalarına yardımcı olabilirsiniz. Köpek eve geldiğinde kedinizin mamasını korumak gibi bir derdi olmasın diye birkaç hafta önce onun mama ve su kaplarını köpeğin ulaşamayacağı yüksek veya başka bir yere yerleştiriniz. Yukarıda anlattığımız nedenlerden dolayı kedi tuvaletini de köpeğin ulaşamayacağı bir yere koymanız gerekir. Köpeğiniz eve geldiğinde kediniz o yeni mama ve tuvalet yerine iyice alışmış olsun. Kedinizin köpekten saklanabilecek yerlerin olmasına ve ilk tanışmada ikisinin tırnakları kısa kesilmiş olmasına özen göstermenizde fayda var.

Köpeği eve ilk kez getirdiğinizde onu kontrol edebilmeniz için tasmasından tutunuz. Hiç birini zorlamadan yavaşça koklamalarına izin verin. Kediniz belki merakla köpeğe yaklaşacaktır, savunmaya geçecektir veya kaçıp saklanacaktır. Sizin sakin olmanız gerekir ve birkaç dakika bekledikten sonra köpeği ona hazırladığınız odaya götürün. Artık önceki bölümde anlattıklarımızın aynısını izlersiniz. Kedinize çok ilgi göstermenizi de unutmayınız. Kedinizin ihmal edilmiş hissetmesini istemeyeceksinizdir. İkisi birbirlerini iyice kabul edene kadar da onları yalnız bırakmayınız. Çünkü siz yokken birbirlerini daha kabul etmemiş kedi ve köpeğin arasında olacakları bilemezsiniz ve kötü bir sürpriz ile karşılaşmanızı istemeyiz.

Yukarıdaki adımları izleyerek her şeyden önce birbirinin karakterine uyumlu dostlar seçtiğinizde bu iş çok zor olmayacak ve alışmaları da uzun sürmeyecektir. İmkanınız varsa, ikisini yavruyken tanıştırmak ve alıştırmak daha da kolay olacaktır.

Size kolay gelsin!

Regina RÖTTGEN/Zoolistan/Eylül 2005

Hiç yorum yok: