16 Temmuz 2008 Çarşamba

KÖPEK EĞİTİMİ

5 Eğitim Hurafesi...


Sevimli köpeklerimizin eğitimi söz konusu olduğunda, birçok hayvan sahibi çaresiz kalır. Üstelik köpek eğitimi hakkındaki yanlış bilgiler de bu durumu zorlaştırır. Dostunuzun eğitimine başlamadan önce, sizleri “köpek eğitim hurafeleri” konusunda biraz aydınlatalım dedik.

“Yavruyken öğrenmediği şeyi, asla öğrenmez”

Şüphesiz ki, köpekler yavruyken çok daha hızlı öğrenir. 14 haftalık olana kadar ki süre, bir köpeğin dış dünya ile tanışması için en mükemmel zamandır. Çünkü bu dönemde, her şeye çok kolay alışırlar. Bu dönemi kaçırmış köpek sahibi, ileride zorluklarla karşılaşabilir. Tabi ki, yavru olmayan köpeklerde ileri eğitim alabilir. Ancak, daha uzun sürmesinin yanı sıra, bazen maalesef tamamen mümkün olmaz. Fakat konu temel komutlara geldiğinde, bunları her yaştaki köpek öğrenebilir.

“Bir kere öğrendi, artık bilir”

Bu maalesef doğru değildir. Çünkü yavruyken başka köpeklere alışan ve onlarla iyi anlaşan köpek, daha sonra çok uzun süre tek başına kaldığında nasıl onları unutursa öğrendiği komutları da uzun süre uygulamazsa aynı şekilde unutur.

“Köpekler yavruya bir şey yapmaz”

Birçok köpek yavrulara bir şey yapmazken, bu genel bir kural değildir. Bu, ancak yavru 15 haftalık olana kadar geçerlidir. Ondan sonra birçok yetişkin köpek, yavruya sınırlarını göstermeyi tercih eder. Özellikle yaşlı dişi köpekler, bu konuda acımasız olabilir.

“Aralarında hallederler”

Evet, köpek dostlarımız birçok anlaşmazlığı aralarında halleder. Özellikle grup halinde olduklarında, ilk başta herkes hiyerarşideki yerini belirtmek zorundadır. Ancak, erkek köpek sahipleri bilir; iki erkek köpek arasında öyle bir düşmanlık olabilir ki, bu asla geçmez. Kanlı olan dişiler de vardır tabi ki…

“Bu ırkın eğitimi zordur”

Gerçekten, ırklar arasında çok büyük farklılıklar vardır. Çoban köpekleri daha şüpheci olurken, bağımsız hareket etmeye de mayilidirler. Çünkü bir sürüye tek başına sahip çıkmak için yetiştirilirler. Av köpekleri ise ormanda serbestçe dolaşırken, bir tavşan gördüğünde söz dinlemeyebilir. Kimi ırk daha yavaş öğrenir. Bunun zorlukla bir alakası yoktur. Siz doğasından gelen eğilimlerini göz önünde bulundurursanız, hepsi öğrenir

http://www.iloveallpets.com.tr/bilgi_bankasi_detay.asp?bilgi=56

Hiç yorum yok: