23 Temmuz 2008 Çarşamba

KÖPEK BAKIMI

Bir peti sahiplenmek büyük bir karardır. Köpekler ve kediler çok zaman, para ve çoğu zaman 15 yıldan uzun bir bağlılık gerektirir. Pet sahipliği, eğer dostunuzu seçmeden önce iyi düşünürseniz çok keyifli ve avantajlıdır.

Barınaktan veya sokaktan pet sahiplenildiğinde dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır.

Sadece bakarak bir köpek yavrusunun ne kadar büyüyebileceğini önceden saptayabilmek bazen çok zordur. Bunu söylemek size şaşırtıcı gelebilir ama karma cins bir hayvanın ne büyüklükte olacağına dair bir ipucu gerçekten bulamayabilirsiniz. Maalesef birçok kişi sahiplendikleri hayvanın beklediklerinden iki veya üç kat daha iri ölçülere sahip olduğunu zaman içinde anlayarak hayal kırıklığına uğramışlardır. Bu hayvanlar, fazla irileşerek ev şartlarına uygun bulunmadıkları için eninde sonunda barınağa veya sokağa geri dönmek zorunda kalmaktadırlar.

Barınak çalışanları veya Veteriner Hekiminiz genelde hayvanlarının kaç yaşında olduğu ile ilgili tahminde bulunabilirler. Fakat yavrunun altı aylık mı yoksa 10 haftalık mı olduğu konusunda kesin emin olamayabilirler.

Eğer köpek Danua’ya benziyorsa iyi bir tahmin yapabilirsiniz fakat birçok karışık cinsin kimden hangi mirası aldığını bilemezsiniz.

Genellikle birçok ev hayvanı, ya sahiplerinin ya da apartman yöneticisinin kabul edemeyeceği davranış bozuklukları ortaya koydukları için terkedilmişlerdir. Sahiplerinin doğru dürüst bir ev eğitimi veremediği birçok hayvan orada bulunmaktadır. Hayvanın halıyı berbat etmeye devam etmesine göz yummak yerine sahibi onu hayvan barınağına götürmüştür. Diğerleri ise sokaktan toplanan başıboş hayvanlardır. Bu durumda onu deneyip görerek ancak nasıl bir hayvan olduğunu öğrenebilirsiniz.

Belli bir cinsi isteyen kimseler onunla nasıl ilgilenmek gerektiği ve bakımı hususunda hazırlıklı olmalıdırlar. Uzun tüylü kedi veya köpekler daha çok bakım isteyeceklerdir. Örneğin, eski İngiliz çoban köpekleri bakımlı olduklarında gerçekten çok düzgün görünürler fakat çok fazla uğraşmak gerekir.

Sahipleneceğiniz hayvanı bir veterinere göstermek çok önemlidir. Bir Veteriner Hekim muayenesi, hayvanın sağlıklı olduğuna ve giderilmesi gereken bariz tıbbi sorunları olmadığına kesinlik kazandırır. Sahiplenilen petlerin ayrıca parazit önleme ve aşılama işlemleri gibi koruyucu yöntemlere ihtiyaçları vardır.

Veteriner Hekimliğin amaçlarından önemli biri de insanları kabul edilebilir petlerle bütünleştirmektir. Atılması gereken ilk adım yeni alınan petin bir sağlık taraması için Veteriner Hekime götürülmesidir.

Göz önüne alınması gerekenler
Sizin bir hayvan sahiplenmeyi düşünmeniz, sizin düşünceli ve sorumluluk sahibi olduğunuzu gösterir. Fakat son kararınızı vermeden önce şu sorular hakkında düşünmek için biraz zaman ayırın:

1. Neden pet istiyorsunuz?

Pet edinmeden önce çok sayıda insanın bu basit soruyu sormaması inanılmazdır. Pet sahiplenmeyi sadece “yapılması gereken bir şey” veya çocukların yavru köpek için ısrarı gibi görmek büyük bir hata ile sonuçlanabilir. Petlerin sizinle 10, 15 hatta 20 yıl beraber olabileceğini unutmayın.

2. Bir pet için vaktiniz var mı?

Köpekler, kediler ve diğer hayvanlar siz yorgun veya meşgul olduğunuz için ihmal edilemezler. Onlar her yılın her günü yiyeceğe, suya, egzersize, bakıma ve eşlik edilmeye muhtaçtırlar. Barınaktaki hayvanların birçoğu sahiplerinin onlara iyi bakmanın ne kadar zaman aldığını bilmedikleri için oradadırlar.

3. Petin masraflarını karşılayabilecek misiniz?

Pet sahibi olmanın parasal maliyeti oldukça yüksek olabilir. Lisans, eğitim ücreti, Veteriner Hekim masrafları, oyuncakları, yemi, yavru köpek veya kediye ödenen para, kısırlaştırma ve diğer masraflar önemli bir miktar tutabilir.

4. Sadece petin sebep olabileceği özel problemlere hazır mısınız?

Pireler, çizilen, kırılan eşyalar, yeterli ev eğitimi olmayan hayvanların sebep olduğu kazalar ve beklenmeyen tıbbi müdahaleler pet sahibi olmanın talihsiz fakat yaygın unsurlarındandır.

5. Yaşadığınız yer pete uygun mu?

Birçok ev sahibi veya apartman yönetimi evde hayvan beslemeye izin vermez veya başka yasaklar getirir. Peti yaşadığınız yere getirmeden bunları bildiğinizden emin olun.

6. Bir peti sahiplenmeniz için iyi bir zaman mı?

Eğer 6 yaşından küçük çocuklarınız varsa hayvan sahiplenmek için birkaç yıl beklemeyi düşünebilirsiniz. Problemsiz bir hayvan sahipliği sorumluluk sahibi olacak yaşta çocuklar gerektirir. Eğer öğrenciyseniz, askere gidecekseniz veya işiniz gereği çok seyahat ediyorsanız yerleşik ya da düzenli yaşayana kadar beklemeniz akıllıca olacaktır.

7. Yaşama şartlarınız aklınızdaki hayvana uygun mu?

Örneğin büyük ya da çok enerjik bir köpekle küçük bir daireyi paylaşmak iyi bir fikir değildir. Rahat hareket edebileceği çok alan bulamayacaktır ve bu da sizin için çok fazla aktivite demektir. Onu sürekli gezdirmeniz gerekebilir. Yaşam alanınız içinde rahat hareket edebilecek bir hayvan seçiniz.

8. Siz tatildeyken petinize kimin bakacağını biliyor musunuz?

Güvenilir komşular ve arkadaşlara ihtiyacınız olacak veya size bir çiftlik ya da pet pansiyonu hizmet verecek.

9. Sorumluluk sahibi bir pet sahibi olacak mısınız?

Petinizi kısırlaştırmak, toplumsal kurallara ve yasal zorunluluklara uymak, petinizin üzerinde kimlik rozeti veya çipi bulundurmak sorumlu bir pet sahibi olmanın parçalarıdır. Tabii petinize sevginiz, ilginizi vermek, onu sağlıklı beslemek, egzersiz yaptırmak ve düzenli Veteriner Hekime götürmek de diğer vazgeçilmez unsurlardır.

10. Son olarak petinizi onun tüm hayatı süresince yanınızda tutmaya ve bakmaya hazır mısınız?

Bir peti sahiplendiğiniz zaman, ona bütün hayatı boyunca bakmayı taahhüt etmiş olursunuz.

Tüm Hayat İçin Bir Hayvan Alın

Soru listemiz uzun oldu fakat barınakta yapılacak küçük bir gezinti, bir peti sahiplenmeden önce onların cevaplanması gereğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Barınağın evsiz hayvanlarının çoğu, sorumsuz hayvan sahiplerinin yavrulayan hayvanlarının yavrularıdır. Bir o kadar kedi ve köpek de, ilk başta hayvan bakma sorumluluğunu düşünememiş insanların bıraktığı 1 yaş üstü hayvanlardır.

Lütfen aynı hatayı siz de yapmayın. Sahiplenmeden önce düşünün. Size arkadaş olacak hayvanla hayatı paylaşmak inanılmaz zevklidir. Fakat bu zevk ancak ona yeterli zaman, para, sorumluluk ve hayvanın hayatı boyunca süren sevgiyi ayırmak istiyorsanız alınabilir.

http://www.yesilpark.net/yenipet.htm

Hiç yorum yok: