23 Temmuz 2008 Çarşamba

KÖPEK BAKIMI

DOĞRU KÖPEĞİ SAHİPLENMEK

Boy : Genellikle büyük bir köpek; küçük bir daire, yaşlı insanlar ve yumuşak huylu bayanlar için uygun değildir. Yalnız bazı büyük, çevik köpekler günlük yürüyüşleri dışarıda yaptırılırsa dairelerde yaşayabilirler ve yumuşak huylu insanların ses tonu ve davranışlarıyla kolayca idare edilebilirler. Küçük köpekler, aktif çocukları olan veya yaşlı ya da özürlü akrabaları olan ve dairede oturan aileler için uygun değildir.

Huy: Her cinsin kendine özgü huyları olmakla beraber bireysel huylar da gelişir. Nitekim Akita’lar sert, sadık, soğuk, baskın karakterli, diğer hayvanlara karşı agresif ve dik başlı olarak tanınırlar. Fakat tam tersine çoğu Akita tatlı ve yumuşaktır, küçük hayvanları severler, izin verilirse kucağa çıkarlar ve kesinlikle soğuk ve baskın karakterli değildirler. Terrier’ler kavgacı, dik başlı, sert ve bağımsızdırlar fakat Airedale Terrier’leri sahipleriyle çok yakın bir ilişki kurarlar ve bir parça koruyucudurlar. Tazılar gözlerinin ve burunlarının yönünde giderler ve genellikle çevredeki insanlardan habersizdirler. Fakat Dachshund’lar ailelerle yakın ilişki kurarlar. Greyhound ve Whipper’lar tatlı, yumuşak ev hayvanlarıdır.

Kürk: Kürkü uzun olan ve çift kürklü köpekler sürekli tüy dökerler, bu yüzden evin ve bahçenin her tarafına tüy yumakları bırakırlar. Çok titiz ev sahipleri ve köpeklerine bakım yapmaya vakit bulamayan insanlar tüy dökmeyen köpeklerle daha mutlu olacaklardır. Terrier ve kanişlerde ölü tüyleri almak için köpeği fırçalamak gerekir. Wirehaired Terrier’lerde profesyonel tımar gerekir. Alerjili insanlar için az tüy döken türler daha uygundur. Yağlı kürkü olan köpekler hoş olmayan koku yayabilir, kısa tüylü köpekler de soğuk iklime uygun değildir.

Egzersiz İhtiyacı: Bazı köpekler hareketsiz, bazıları da çok enerjiktir. Aktif aileler koşabilen, dağa tırmanabilen ve top oynayabilen bir köpekle daha mutlu olurlar. Daha sakin insanlar ise daha sakin bir hayvan tercih ederler. Bassethound’lar, Dachshund’lar, Corgi’ler iyi birer koşu arkadaşı değillerdir buna karşın Airedale’ler, Alman Kurtları ve Border Koli’ler ise tipik oturma odası köpeği değillerdir.

Potansiyel Sağlık Sorunları: Büyük ve orta büyük türler ortak bazı sorunlar yaşayabilirler. Bunlardan bazıları kalça ve dirsek çıkığıdır. Birçok tür göz problemleri, cilt hastalıkları ve genetik problemler yaşar. (buldog, boksör ve pug’lardaki solunum problemi gibi) Dalmaçyalılarda böbrek problemi yaygındır, bazı türler dolaşım bozukluğu ve newfoundland’ler bazı kalp problemlerine yatkındırlar. Dev türler, orta boy ve küçük türlere göre genellikle daha kısa yaşam süresine sahiptirler.

Eğitim: Bazı türlerin eğitimi nispeten kolaydır, bazılarınınki ise oldukça zordur. İnsandan bağımsız yaradılıştaki türlerin eğitiminde bolca sabır ve inat gerekir, bunun yanında sahiplerine yakın olan türleri eğitmek oldukça kolaydır. Eğer eğitimi zor bir köpeği eğitecek zamanınız ve sabrınız yoksa kurtarma ekibinin yaşı ilerlemiş köpeğini ya da eğitimi kolay bir türün yavrusunu almanız uygun olacaktır. Zeka, her zaman eğitilebilirliğin seviyesini göstermez. Akıllı köpeklerin genelde kendi davranış biçimleri vardır ve sahiplerinin eğitim açısından sabırlı olmaları gerekir. Kural olarak terrier, tazı ve kuzey köpeklerinin eğitilmeleri daha zordur. Bunun nedeni de onların zeki ve bağımsız tabiatlı olmalarıdır. Sportmen köpekler ve çoban köpekleri daha kolay eğitilirler. En itaatkar türler ise Golden Retriever’lar, Labrador Retriever’lar, Border Koli’ler, Alman Kurtları ve Shetland çoban köpekleridir. Bu köpekler geleneksel olarak insanlarla iyi çalışırlar.

Köpeğin cinsine karar vermek, işe giderken doğru kıyafeti seçmek, araba alırken doğru arabayı seçmek veya çocuklar için doğru okulu seçmek gibidir. Bir köpek bir düzine yıl ya da daha fazla süre için ailenin bir ferdi olur ve onun beslenme, barınma, ve bakım ihtiyaçları karşılanır. Bu sebeplerden, ailenin şartlarına en uygun köpek cinsini seçmek dikkatli bir değerlendirme gerektirir.
http://www.yesilpark.net/kopekalirken.htm

Hiç yorum yok: