21 Temmuz 2008 Pazartesi

KÖPEK BAKIMI

ACİL DURUMLAR

Bir köpek sahibinin sık olarak ikileme düştüğü bir sorudur bu. Acaba veteriner hekime götürmelimiyim? Zaman, hayat ile ölüm arasındaki ince çizgide en önemli faktördür. Bu yüzden paniğe kapılmamamız gerekmektedir. Panik bize gereksiz zaman harcatır. Size göre acil görünen bir durum bir veteriner hekim tarafından acil sayılmayabilir. Ama ne olursa olsun hayvanınızın dilinden en iyi bir veteriner hekim anlayacaktır...

* Nerede veteriner acil servis bulabilirim?

Ne yazık ki ülkemizde böyle bir soruya tam olarak henüz cevap verememekteyiz. 24 saat hizmet veren hayvan hastaneleri ve kliniklerin olmasına rağmen bunların sayıları oldukça azdır ya da bulunduğunuz bölgede böyle bir şansınız olmayabilir. Bu yüzden öncelikle kendi veteriner hekiminize ulaşmaya çalışmak en doğrusudur. Sizi en doğru yere yönlendirecektir. Ancak kendi veteriner hekiminizden uzakta bir yerdeyseniz en yakın veteriner hekime başvurunuz.

* Kaza geçirmiş köpeği en iyi nasıl taşıyabilirim?

Ağrısı olan bir köpek saldırgan olabilir ve kendisine dokundurtmayabilir. Eğer hala yürüyebiliyorsa bizim yardımımızla hareket ettirebiliriz. Ancak köpeklere bir ağızlık takmak ya da bir bez parçası ile ağızlarını bağlamak bize zarar vermelerini önleyecektir. Bazen bütün bunlara izin vermeyen köpeklerde veteriner hekim tarafından sakinleştirici bir ilaç uygulaması gerekebilir. Taşıma sırasında en güvenli yol plastik ya da fiberglass taşıma kutularıdır. Bu kutulardan kaçabilmeleri de mümkün değildir. Eğer böyle bir olanak yoksa karton kutulardan hava almalarını sağlayacak delikler açmak şartıyla faydalanabiliriz. Eğer taşıyacağımız köpek bilinçsiz, baygın ise; omurgasında bir hasar şüphesi varsa daha fazla zarar vermemek için mümkün olduğunca az hareket ettirmemiz gerekir. Tahta ya da sert bir kartonu sedye gibi kullanarak üzerine yatırıp fazla hareket ettirmeden arabanın arka koltuğuna koyabiliriz.

* İlk yardım olarak ne yapabilirim?

Yapabileceğiniz ilk yardım sevimli dostunuzu, bir veteriner hekim tarafından tedavisi başlatılana kadar hayatta tutabilmek ve rahat ettirebilmektir. Onun rahat nefes alıp almadığını kontrol edin, sıcak tutmaya çalışın ve kanayan bir yer varsa kanamayı kontrol altına almaya ve durdurmaya çalışın. Eğer bilincini yitirmişse ya da baygınsa, dilinin geriye doğru gidip gitmediğini, ağzında solunuma engel olacak bir yabancı cismin ya da yiyecek parçasının olup olmadığını kontrol edin. Bunu yaparken kazayla sizin parmaklarınızı ısırmaması için alt ve üst çenede arka dişlerin arasına bir kalem ya da tahta parçası yerleştirin. Bir battaniye veya bez ile hastayı sararak ısı kaybetmesini önleyebilirsiniz. Bunlar yoksa yerine gazete veya mutfaklarda kullandığımız folyoları bile kullanabiliriz. Ciddi kanamalar her zaman gözle görülmeyebilir. Göğüs ya da karın boşluğunda olan kanamalardan ancak göz ve dudak çevresindeki mukozaların beyaz renkte olması ile şüpheleniriz. Derideki kanamalar bir parça pamuk ve sargı bezi ile basınç uygulanması ile kontrol edilebilir. Bacak ve kuyruk gibi yerlerdeki kanamaları durdurmak için turnike kullanılması gerekir.

* Hangi durumlar gerçekten acildir ve yaşamı tehdit eder?

Köpeğinizin hayatını tehdit eden herhangi bir kaza ya da travma acil bir durumdur. Genellikle gerçek acil olan durumları üç başlık altında toplayabiliriz:
1-Trafik Kazaları,
2-Zehirlenmeler,
3- Yanıklar.

* Trafik kazası geçirmiş bir köpeğe nasıl yardım edebilirim?

Yolda araba çarpmış bir kedi veya köpek gördüğünüzde ilk yapılacak şey kendinizi riske atmaksızın, arkadan gelen diğer arabaların çarpmaması için onu güvenli bir yere almaktır. Geceleri diğer sürücülerin sizi fark edemeyeceklerini aklınızdan çıkartmayınız. Korkmuş durumda olan köpeğe yavaş ve sakin konuşarak yaklaşılmalıdır. Sizi ısırmaması için dikkatli olmalısınız. Dışarıdan baktığınızda herhangi bir yara, bere ya da kanama görmeseniz bile vücut içerisinde ciddi bir travma olabileceği için derhal veteriner hekime başvurmalısınız.

* Zehirlenmiş köpeğe nasıl yardım edebilirim?

Aniden başlayan ve devam eden kusma, ishal, çene kasılmaları, bayılmalar ve titremeler bize bir zehirlenmeyi gösterebilir. Eğer köpeğinizin neden zehirlendiğini biliyorsanız bunu (bitki, ilaç, vb.) tedavide veteriner hekime yardımcı olacağı için yanınızda götürün. Eğer zehirlenme nedenini bilmiyorsanız, kustuğu içerik veya ishal ise dışkı örneğini bir kavanoz içerisinde götürmeniz tedaviye yön vermek için yararlı olacaktır. Veteriner hekim görene kadar hastayı sakin ve sessiz bir yere alınız.

* Yanık durumunda neler yapabilirim?

Ateşle ya da sıcak sıvılarla (çay, kahve, yağlar, vb) oluşan yanıklarda, bölgenin soğuk kompres veya soğuk su ile mümkün olduğunca çabuk soğutulması gerekir. Yanığı pomat benzeri maddelerle tedavi etmeye çalışmayın. Köpekler hemen bir veteriner hekime götürülmelidir. Çünkü yanık olaylarında ağrı, şok ve vücut sıvılarının kaybı söz konusudur. Sizin için küçük bir alan gibi gözüken bir yanığın (örneğin avuç içi kadar bir bölgenin) yavru bir köpekte vücudunun büyük bir bölümünü oluşturduğunu unutmayın.

Vet.Hek.Yrd.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER

Hiç yorum yok: