22 Temmuz 2008 Salı

KÖPEK BAKIMI

İşi Olan Köpekler

Mehmet Hamdi Bol - Ataşehir Magazin - Sayı:76

Köpeklerin koku alma, iz sürme, koku ayırt edebilme konusundaki yeteneklerini tüm dünya kabul etmekte. Dört ayaklı dostlarımızın beyinlerinin neredeyse bir insanınki büyüklüğünde olmasına rağmen, bu hacmin büyük bir kısmının koku alma işlevine ayrıldığını hatırlatmak isteriz. Bilimsel olarak yapılan ve tekrar edilebilen deneylerde köpeklerin beton içerisine gömülmüş veya suyun altındaki cisimlerin dahi kokusunu alabildiğini açıkça kanıtladı. Yaşadığımız büyük depremde, yardıma gelen yabancı ekiplerin köpeklerinin ne kadar faydalı olabildikleri karşısında hayrete düşünce bizde köpekli arama ekipleri oluşturmaya başladık. AKUT, Arama Kurtarma Derneği öncülüğünde başlayan bu akım, günümüzde birçok dernek ve kuruluşa yayıldı. Narkotik ve bomba arama köpekleri aklımıza gelen diğer örnekler. Ne yazık ki, engelli insanlara yardım eden köpekler ülkemizde kolay bulunamıyor.

Yurt dışında olup, ülkemizde olmayan köpeklerin kullanım alanları: Terapi, iz sürme, yangınlarda kundaklama kimyasallarını arama, para arama, silah arama, delil toplama vb.

Bunları saymamım sebebi, evinizdeki, bahçenizdeki köpeğin, sizin dostunuz olmanın yanında çok faydalı işler yapabileceğini hatırlatmak. Ataşehir’de yaşayan köpeklerin neredeyse hepsi, yemek yemek, tuvaletini yapmak, yürüyüşe çıkmak, kendini sevdirmekten çok öteye gidemiyor. Bir önceki yazımda değindiğim gibi köpekler ufakta olsa bir göreve ihtiyaç duyar. Hayatında bir amacı olan köpek, çok daha mutlu olacaktır.
Sizden hemen şimdi dostunuzu karşınıza alıp, gözlerinin içine bakmanızı rica ediyorum. İçerisindeki pozitif enerjiyi görün. O enerjiyi size verdiği gibi, başka insanlara da yardım etmek için kullanabilir. Hem köpeğiniz daha mutlu olur hem de siz onunla daha çok gurur duyar, başarılarınızdan büyük zevk alırsınız.
Çoğumuzun çalışan köpek yetiştirmek için yeterli vakti olmayabilir fakat bu yazıyı okuyup, yüzlerce köpek yaşayan Ataşehir’den sadece bir kişi bile, köpeğini doğuştan gelen yeteneklerini kullanarak, insanlara yardım etmeyi seçerse ben çok mutlu olacağım. Sayısız, köpekli arama operasyonuna katılmış bir insan olarak, sonunda gelen başarının verdiği manevi tatminin hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar kuvvetli olduğunu hatırlatmak isterim…

Hiç yorum yok: