22 Temmuz 2008 Salı

KÖPEK BAKIMI

Sokak köpeklerine karşı tavsiyeler:

1- Köpeğinizden uzaklaşmaları veya rahat bırakmaları için kesinlikle yiyecek vermeyin. Kolay olduğu için, tercih edildiğine şahit olduğum bu yöntem, aslında bir dahaki sefer size saldırması ve bunun karşılığında yiyecek alacağına karşı şartlandırmaktan başka bir şey değil.
2- Sokak köpekleri, hırlar veya havlarsa, köpeğinizi kucağınıza almayınız. Sadece kendinize yakın ve kontrol altında tutunuz. Uzun bir sevk kayışı ile çevrenizde koşuşturursa, kaçtığı için kovalanacak bir hedef haline gelir.
3- Patırtı, gürültünün çoğu blöf ve uyarıdır aslında. Gerçek saldırı sinyallerini görmek ve buna göre önlem almak çok önemlidir. Tehlikeli sinyalleri sıralamak gerekirse:
a- Dudakların havaya kalkarak, ön dişlerin ortaya çıkması. Buna güçlü, göğüsten gelen hırlamaların eşlik etmesi.
b- Kulakların geriye yapışması. Ağızdan salya veya köpük gelmesi. (Bu köpeğin kuduz olduğu anlamına gelmez)
4- Sokak köpekleri sabah erken ve gece geç saatlerde, özellikle ortalık tenha iken ve kalabalık gruplar halindelerse tehlikelidir. Ciddi zararlar verebilirler. Parantez içerisinde belirtmek isterim ki, şimdiye kadar sayısız ufak olanlar haricinde ciddi olarak dört kez ısırılmış bir insan olarak en büyük zararı bir sokak köpeğinden aldım.
5- İleride grup halinde sokak köpekleri gördüyseniz mümkünse yolun diğer tarafına geçiniz. Direkt olarak üzerlerine yürümek, onlar tarafından meydan okumak olarak algılanacaktır.
6- Size doğru gelen köpeklere karşı, dostunuza vücut dilini ayarlamaya vakit verecek bir komut öğretiniz. Ben köpeğim için “kim gelmiş” komutunu kullanıyorum. Yaklaşan bir köpeğe karşı bu komutu tekrar ederseniz, zamanla köpeğiniz kendini yaklaşan köpeğe hazırlayacaktır.
7- Ellerinde sopalarla gezen insanlara şahit olduğum için yazıyorum; Sokak köpeklerine şiddet kullanmayınız. Onların da canı var. Sadece şanssızlar. Ciddi bir durumda da sizin sopa darbeleriniz karşıdaki köpeği caydırmaz sadece saldırmak için daha çok kızıştırır.
8- Köpeğiniz ne ırk ne cins olursa olsun, gücüne, cüssesine güvenmeyiniz. Kavga edebilecekleri her ortamdan kaçınız. Birden fazla sayıda ve sokaklarda her gün dövüşen köpekler, dostunuza tahmin edebileceğinizin çok ötesinde zarar verebilirler.
9- Umarım hiçbir zaman olmaz ama eğer siz veya dostunuz sokak köpeği tarafından ısırılırsa, bölgeyi en kısa sürede bol sabunlu suyla yıkayıp, acilen doktor veya veterinere gidiniz. Kanama varsa kompres ile profesyonel yardıma ulaşana kadar kontrol altına alınız. Köpek ısırıkları iyileşmesi en zor ve mikrop kapmaya en uygun yara olduğunu unutmayınız. Hiçbir ısırığı, çiziği küçümsemeyiniz.
10- Köpeğinizi küçük yaşlarda muhakkak hem insanlara hem de diğer hayvanlara karşı sosyalleştiriniz. Aksi halde saldırgan davranacaktır...
Mehmet Hamdi Bol

Hiç yorum yok: