9 Temmuz 2008 Çarşamba

KÖPEK EĞİTİMİ " KÖPEĞİNİZE AİLE TERBİYESİ VERİN "

· Çocukların çoğu köpek yavrularına bayılır. Köpek yavruları da çocuklara. Ancak çocuklarınız küçükse onlara köpek yavrularına nasıl davranılması gerektiği konusunda bazı temel bilgiler vermeniz yararlı olacaktır. Bazı köpek cinsleri çok canlı ve ateşli olur. En uysal köpeklerin dahi sivri dişleri olup insanı ısırabilirler. Çocuklara yeni bir köpek yavrusuyla sert oyunlar oynamaları yasaklanmalıdır. Daha büyük çocuklara yeni köpek yavrusunun bakımı ve terbiyesi çerçevesinde bazı görevler verilebilir. Ancak anne ve baba da bu sorumlulukların yerine getirilip getirilmediğini de kontrol etmelidir. Yeni bir köpek yavrusununu evinizdeki bir bebekle tanıştırmak önlem alınmasını gerektiren kritik bir durumdur. Bebek ailenin diğer üyelerinden daha değişik kokar. Ne görüntüsü ne hareketleri ne de sesi büyüklere benzer. Eğer yeni yavru köpeğiniz ilk defa bir bebekle karşılaşacaksa alışması için zaman gerekecektir. İlk karşılaşmada köpek yavrusu ve bebek birbirlerinden üç dört metre uzaklıkta tutulmalı ve her seferinde yarım veya bir metre yakına getirilmelidirler. Yavru köpeğin sahibi durumu çözümleyerek yavru köpeğin bebeği ne zaman direkt olarak koklamasına izin vermesi gerektiğini dikkatle tespit etmelidir. Bazen bir çok gün veya bir haftasonra alışırlar. Çoğu köpek bebeklere çabuk alışır. Ama bazıları da alışmazlar.
· Diğer ev hayvanları ile bu hususta çok dikkat ediniz. Büyümüş olan hayvan arkadaşları ziyarete gelince tasmalı olmaları gerekir. Sizinki de tasmalı olacak ve sahipleri tanışma esnasında tasmaları sıkıca tutacaklardır. Yavru köpeğinizi gezintiye çıkardığınızda daima durup çevredeki diğer köpeklere havlamak isteyecektir. Tasmasını sakın bırakmayınız.
· Misafirlere: Bir yavru köpek iç güdüsel olarak bütün misafirlerin havlayarak kucağına atlar. Kuyruğunu sallayarak sizleri ve herkesi sevdiğini söylemek ister. Ancak herkes bantalonuna koyu veren veya beyaz elbisesine patileriyle leke yapan yavru bir köpeği sevmez. Yeni yavru köpeğinizi misafirlere tanıtmak isterken siz yine de tasmasından tutmayı ihmal etmeyiniz.
· Kendi yerlerine (Uyku, dinlenme ya da tembellik edebilmesi için): Önce evinizde yeni yavru köpeğinize ayrılacak yeri veya bölgeyi belirlediniz diyelim. Oturma odası, yemek odası, yatak odası, mutfak, koridor yani neresiyse... Onu eve getirir getirmez yeni yerini tanıtınız. Yatağına oyuncaklar ve örtüler koyunuz. Radyoyu açınız. Yavru köpeğiniz, evinizin hangi özel köşesinin kendine ait olduğunu öğrenecek, ve orası onun en kıymetli yeri olacaktır. Dinlenirken, veya uyurken rahatsız edilmeme hakkı olduğunu unutmayınız. Aynı şey yemek yerken de geçerlidir.
Alıntıdır

Hiç yorum yok: