İKİNCİ EL KÖPEKLER !
Ne acıdır ki, büyük bir coşku ve heves ile alınan yavru köpekler, sahiplerinin iyice düşünmeden ve en az 15 sene birlikte olma fikrini benimseyememiş hayvan sahipleri tarafından, bir yerlere bırakılmaları veya bir başka aileye verilmeleri sonunda ne gibi sorunlar yaşanıyor hiç düşündünüz mü? Sanki o bir canlı değil de bir araba imiş gibi…Satılığa çıkarmak veya vermek… Bir de vicdanınızı rahatlatmak, güya günahını hafifletmek için, “ Çok iyi bakacak birini bulmak”.. gibi bir cümlenin arkasına saklanmak..
Hayvan beslemesini bilmiyor olabilirsiniz. Bu konuda hiçbir kitap ve eğitim almamış olabilirsiniz. Ama bir an önce de , belki sevginizden belki de, yakınlarınızın isteğine boyun eğerek, köpek sahibi olmak isteyebilirsiniz. Bu durumda yapacağınız bir tek şey var. Empati kurmak. Yani kendinizi hayvanınızın yerine koyacaksınız. Siz köpek olsaydınız, size yapılan bu hareketlerden ne kadar hoşnut olurdunuz.?! Biliyorsunuz, onlarında duyguları var, onlara yapılanlar karşısında üzülüyorlar, seviniyorlar, acı çekiyorlar, hayal kırıklığına uğruyorlar, ve çok zorlamalarda duygu karmaşası yaşayıp, insanlara güvenmemeyi öğreniyorlar ve sonuç olarak nevrotik ve agrasif veya depresif bir köpek haline geliyorlar.
Yavru köpekler, eve getirildiğinde, ilk üç ay sizinle bir uyum sorunu yaşarlar. Bu ne demektir.? Köpek doğduğunda annesi tarafından eğitilir. Annesinin konuşmasını ve onun vücut dilini öğrenir. O, onun koruyucusu ve örnek aldığı canlıdır. Kendine olan güvenini kazanması, vücudunun hastalıklarla savaşma direncinin artması, için en az 3 ay süre ile annesi yanında kalmalıdır.
Bazen 3 ay annesinin yanında bırakılmasının gerekli olmadığını düşünen bazı kişiler tarafından, köpeğin en azından yemek yemek vücut ısını korumak için geçecek olan süreye saygı göstermeden, annesinden kopartılarak, sahiplendirilen köpekler, yeni sahibine alışmaya çalışmanın yanı sıra, kendi fizyolojik gelişimlerini tamamlamaya çalışırlar. Bu yüzden minimum 2.5- 3 aydan önce köpekler sahiplendirilmemelidir.
PEKİ EL DEĞİŞTİREN KÖPEK NE GİBİ SORUNLAR YAŞAR ?
Yavru köpek zaman içersinde sahibinin hareketlerine bakışlarına anlam vermeye başlar. Onu iyice çözer. Sahibi her yerinden kalktığında peşinden gitmesi, onsuz bir dakika bile geçirmemek istememesinden kaynaklanır. Bu durum aynı zamanda, sahibini takip etmesi ile onun bir yere giderken sahibinin nasıl bir davranış gösterdiğini, iyice anlamasını sağlar.. Yani sahibi buzdolabına doğru giderse, farklı bir kalkış gösterir. Tuvalete giderken farklı bir davranış gösterir. Sahibi dışarı çıkarken yine bir farklı davranış gösterir. Köpek zaman içinde bunu iyice pekiştirir. Yani köpek sahibinin vücut dilini öğrenir. Hele hele köpek 1.5- 2 yaşını geçmişse ve bir nedenle verilmek istendiğinde köpek büyük bir kavram kargaşası yaşar. Çünkü köpeğiniz:
1- Bunca yıldır siz anlamaya, sizin dilinizi çözmeye, sizi keşfetmeye çalışmıştır. Köpek üstü gayret göstermiştir. Çünkü sizin sevginizi kazanmak onun hayatından daha önemliydi .
2- Sizi çözmüştür. Aile bireylerini çözmüştür. Artık, tuvaletini nereye yapmanızı istediğini anlamıştır. Hangi mamaların onun yemesi gerektiğini anlamıştır. Ne zaman , hangi saatte oyun oynanacak, hangi saatte dışarı çıkılacak, hangi saatlerde yatılacak iyice öğrenip benimsemiştir.
3- Ağladığınızda, ( aile bireyleri dahil), sizi nasıl rahatlatacağını öğrenmiştir. Yüzünüzü yalamaya, göz yaşlarınızı silmeye çalışması en az sizin kadar endişe duyduğu içindir. Kızdığınızda nasıl tepki vereceğini öğrenmiştir.
4- Çok mutlu olduğunuzda, sizin ve aile bireylerinin mutluluğunu sevinciyle artırmıştır.
Yani kısaca sizin için yaşamıştır. Kendisi için yaşamasına imkan yoktur. Çünkü, haklı nedenlerinizden dolayı dışarı çıkmaları imkansızdır. Ağız tadıyla kavga bile edemezler. Hatta belki kısırlaştırılmışlardır. Gerek hayat şartlarınız nedeniyle, gerekse onun iyiliğini düşündüğünüzden, doğal ortam bulunmayan hayat şartlarına uyum sağlamaları için, onun özgürlüğünü elinden almış olursunuz.
İşte, bütün bunları size göre ayarlayan sizin hayatınıza tamamen koşulsuz adapte olan köpeğinizi şu ya da bu nedenle bir başkasına verdiğinizde, köpeğiniz tamamen değişik bir yaşam tarzı ile yaşayan diğer kişilerin karakterlerine, yaşam şartlarına, hatta yediklerine içtiklerine, sevgi gösterilerinin değişikliği karşısında tamamen çaresiz hale düşüyor, bir kavram kargaşası yaşıyor. Sanki bir ülke değiştirmişçesine, o dili hiç bilmeyen bir yabancının düştüğü duruma düşebiliyor. PEKİ NE OLUYOR? Başına bir el uzatıldığında, daha önce sevmek için uzatılan el, yeni sahibi tarafından eğer dövme veya cezalandırılma için kullanılıyorsa ve yine aynı el köpeği sevmek için kullanılıyorsa, köpek bunun ayrımını yapamayabilir, ve el, sevmek için uzatılmış bile olsa ısırabilir.
Yine, köpek ya agrasif yani herkese saldıran bir köpek haline dönüşebilir.( Bu genellikle iri köpeklerde görülür) Veya tam tersi içine dönebilir, gel denirse gelir, git denirse gider, yaşama sevincini kaybetmiş olur.
Kısaca, sırf eğlence olsun diye, o an ki duygularımızı karşılayabilmek için, çocuğumuza oyuncak alırmış gibi köpek almayalım da, onun bir canlı olduğunu unutmayıp, en az 15 sene birlikte olma fikrini benimseyerek köpek alalım lütfen.
Hesaplarımızı ona göre yapalım. Hiçbir canlının günahına girmeye hakkımız yok diye düşünüyorum..
Vet. Hek. Tülin Yakal
SATILIK AMERICAN COCKER YAVRULARIMIZ
14 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder