24 Ağustos 2008 Pazar

KÖPEK BAKIMI - BESLENMESİ VE SAĞLIĞI

Köpeklerin Beslenmesi ve Gıda Alerjisi

Sağlıklı ve sağlıksız köpek dış görünümleri ile farkedilebilir!

Gerekli vitamin ve mineral kaynaklarını içeren dengeli bir beslenme programına uyan köpeklerin daha sağlıklı oldukları ve çeşitli sağlık sorunları ile daha kolay başa çıkabildikleri gözlemlenmektedir. Aynı durum elbette insanlar ve diğer canlılar için de geçerlidir.

Dengeli ve sağlıklı beslenen köpekler:

- Sağlıklı, yumuşak ve parlak tüylere sahiptir.
- Kötü kokmazlar
- Enerjileri yüksektir
- Bağışıklık sistemleri güçlüdür, bu onların sağlıklı kalmalarını sağlar
- Hayattan daha çok keyif alırlar ve bu onların gözlerindeki parlaklıkla farkedilebilir
- Vücutları güçlü ve kaslıdır
- Dışkıları normaldir, ishal veya kabız belirtisi göstermezler

Düşük kalitede besinler sonucu ortaya çıkabilecek sorunlar:

- Kötü ağız ve kürk kokusu
- Donuk, yağlı ve kepekli kürk/tüyler
- Kronikleşebilen kulak ve deri enfeksiyonları (yağlı sağlıksız deri sebebi ile)
- Zayıf ve çelimsiz görünüm
- Düşük enerji
- Çok fazla miktarda fazla cıvık veya sert dışkı

En iyi beslenmeyi sağlayabilmek için bir köpeğin çok çeşitli ve kaliteli gıdalarla beslenmesi önemlidir, bu aynı zamanda köpeğin mamadan aldığı zevkin daha fazla olmasını sağlar. Siz hayatınız boyu hergün aynı yemeği yemek zorunda olsaydınız ne hissederdiniz? Mesela her gün sadece makarna yeseydiniz karbonhidratça zengin bir şekilde besleniyor olurdunuz fakat diğer gerekli besinleri almadığınız için sağlığınız hiç bir zaman yerinde olmazdı ve makarnadan bıkardınız. Emin olun köpeğiniz sizden farklı değildir!

GIDA ALERJİSİ
Bazı hazır evcil hayvan mamalarının içerikleri kedi veya köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu alerji kaşıntı ve gastrointestinal (mide-barsak) sistemi bozuklukları gibi yan etkilere neden olabilir. Alerji sebebi genellikle mamadaki protein veya karbonhidratlardır. Gıda alerjileri kaşıntının en sık görülen kaynaklarından biridir ayrıca köpeklerdeki alerjik deri reaksiyonlarının %10-15'i alerji kaynaklı yan etkilerdir.

Mevsimsel olarak bazı köpeklerde ortaya çıkan alerjilerden farklı olarak gıda alerjileri her mevsim, yıl boyu oluşabilir ve kaşıntı giderici ilaç tedavisine cevap vermez. Bu nedenle alerjik reaksiyona sebep olan şey gıda ise köpek aynı mamayı yemeğe devam ettiği sürece sorun devam eder.

Bazı hayvanların ise farklı alerjik sorunları olabilir. Bazıları pire ısırığına, çeşitli atmosfer gazlarına veya partiküllerine karşı alerjik olabilirler. Kontrol altında tutulmadığı durumda bu alerjik reaksiyonlar ciddi sorunlara neden olabilir.

Gıda Alerjisi Belirtileri:
Gıda alerjisinin en önemli belirtisi kaşıntıdır. Bu tip bir kaşıntı kortikosteroit tedavisine cevap vermez ve bütün yıl devam eder. Vücudun çeşitli bölgelerinde deri enfeksiyonları gelişir. Kulaklar, ön bacakların gövde ile birleştiği kısım, kasık ve patiler vucudun diğer bölgelerine kıyasla daha çok etkilenebilir. Gıda alerjisi olan köpeklerde çoğunlukla her iki kulakta da iltihaplanma (enfeksiyon) ortaya çıkar.

KAŞINTI VE DERİ ENFEKSİYONU GIDA ALERJİSİ KAYNAKLI OLMAYABİLİR!

Köpeğinizin yaşadığı ortamı mutlaka kontrol edin !

Hayvanlarda birden fazla tipte gıda alerjisi görülebilir. Hastalığın mekanizması henüz kesin bir şekilde ortaya çıkartılamamıştır. Mide-barsak sistemini de etkileyen gıda alerjisi sonucu kusma ve ishal oluşabilir.

Alerji kaynağının gıda olduğunu saptayabilmek için eleme yöntemi kullanılabilir. Yemekte olduğu mamalar eksiltilerek bir ya da birden çok alerjeni belirleyebilmek için köpeğin reaksiyonları ölçülür. Bu sayede veteriner köpeğin tolere edebileceği sağlıklı bir beslenme tavsiyesinde bulunabilir. Bazı hayvanlar ise zamanla yeniden alerji geliştirebilirler. Bu durumda beslenme programları bu doğrultuda hazırlanmalıdır.

Alerji kaynağını belirlemek artık çok kolay!
Bütünsel bir alerji testi sonunda bütün alerji kaynakları belirlenebilir. Bunun için iki yöntem vardır: kan örneği (serum) testi ve deri testi. Bu testler ile alerjene özel IgE (Immünglobulin E) varlığı belirlenir. Her iki yöntemin de bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Bu yöntemlerle bütün alerjenleri belirlemek mümkün olmayabilir.

Deri Testi
Deri testinin en önemli avantajı alerjenden etkilenmiş bir organda, deride gerçekleşmesidir. Ancak bu yöntem ile alerjen kaynağını belirlemek oldukça bilgi ve deneyim ister. Ayrıca köpek sahipleri köpeklerinin traş edilmesini istemedikleri için tercih etmemektedirler.

Kan (serum) Testi:
İn vitro IgE testinin en büyük avantajı sonuçların objektif ve standart olması ayrıca tek bir kan numunesi ile yapılabilmesidir.

Kan testi ile alerjene özel IgE seviyeleri ölçülebilir ve seviyeler belli bir değerin üstünde olduğuunda kesinlikle bir alerjiden bahsetmek mümkündür. Kan numunesi teşhisin herhangi bir aşamasında alınabilir fakat klinik bulgular ortaya çıkmışken alınan kan numuneleri ile daha yararlı sonuçlara ulaşılmaktadır.

IgE'yi belirlemek için kullanılan ajanlar yeterince spesifik olmadığı zaman ise yanlış sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu testler hakkında detaylı bilgi almak için veterinerinize danışmanız faydalı olacaktır. Deneyim ve bilgi ile uygulanabilen bir test yöntemi olduğu için her klinikte uygulanmamaktadır. Bazı veterinerler ise köpeğinizin kan örneğini Avrupa veya Amerika'daki alerji test merkezlerine göndererek size yardımcı olabilirler.

Gıda alerjisine kuzu, tavuk, balık, domuz veya dana eti gibi protein kaynakları; yumurta ve süt ürünleri; mısır, kepek, soya fasulyesi, pirinç ve patates gibi karbonhidrat açısından zengin besinler sebep olabilir. Bazı gıda katkı maddeleri ve koruyucuların da alerjiyi tetiklediği gözlenmiştir.
http://littolite.com/dogz/kopek_beslenme_alerji.php

Hiç yorum yok: