30 Ağustos 2008 Cumartesi

YAVRU KÖPEK EĞİTİMİ

Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitiminde bütün mesele şartlandırmadır. Bunun için ödüllendirme yöntemini kullanabilirsiniz. Eğitim için öncelikle köpeğinizin çiş ve kaka yapacağı yeri belirleyiniz. Bu amaçla seçtiğiniz yerin fazla ayakaltı olmamasına ve yemek ile su kabından uzak olmasına dikkat ediniz. Daha sonra seçtiğiniz yeri gazete kağıtları ile kaplayınız. Köpeğinizin çiş ve kaka zamanları genel olarak yemek sonrası, oyun sırasında, uykudan kalktıktan sonra veya su içtikten sonradır. Bu zamanları takip ederek onun çiş ve kaka için etrafı koklayıp kendi etrafında sık sık dönmeye başladığını gördüğünüzde alıp onun için seçtiğiniz yere götürün ve başında bekleyin. Seçtiğiniz yere çiş ve kakasını yaptığında severek güzel sözler söyleyin ve köpek çikulotası veya bisküvisi gibi ödülünü veriniz.
Yavru sizin istemediğiniz bir yere yaptığında çişini veya kakasını yaptı zaman sert ve otariter bir sesle azarlayın ancak daha aşırı tepki göstermeyin. Sizi anlayacağından kesinlikle emin olabilirsiniz. Unutmamanız gereken bir şeyde onun çok küçük olduğu ve çişini ya da kakasını uzun zaman tutamayacağıdır. Bu nedenle çiş ve kaka için ayrılan yere yetişemeyebilir. İkinci önemli nokta ise öğrendiğini yaşının küçüklüğünden dolayı çok çabuk unutur. Öğrendiklerini pekiştirebilmek için en az 15 gün eğitimi aksatmadan devam ettirin.
Şayet köpeğin dışarıda bir yere tuvaletini yaptırmak istendiğinde köpek eve alışmaya başlamadan önce, kendine ev dışında bir tuvalet bölgesi seçmesini sağlanmalıdır. Sabah ilk iş olarak, onu yuvasından alıp, ev dışındaki tuvalete götürmelisin. Onunla orada durup “hadi bakalım, çabuk ol” gibi sözlerle onu cesaretlendirip, işi bittiği zaman da “cici köpek” diyerek onu ödüllendirmelisiniz. Köpeğinize günde iki- üç kez mama veriyorsanız, her mama vaktinden sonra, onu dışarı çıkartmanız gerekmektedir. Geceleri, uyku yuvasına yerleştirilmeden önce de, bir veya 2 kere dışarı çıkartılmalıdır. Evde yokken onu kulübesine ya da belli bir odaya kapatmanız gerekir. Ancak köpek sahibi evdeyken serbestçe dolaşabilmelidir

Hiç yorum yok: