26 Ağustos 2008 Salı

KÖPEK BAKIMI

Yaşamınızı bir köpekle paylaşmaya kararlıysanız seçebileceğiniz 7 genel köpek grubundan yüzlerce safkan ve bunun kim bilir kaç misli melez köpek vardır.

Aile tiplerine göre köpek seçimi: Çocukları olan ya da kısa dönem içerisinde çocuk sahibi olmayı planlayan aileler herşeyden önce yumuşak huylu kalabalık aile aktivitelerine müsait güvenilir aile köpeklerini ilk sırada düşünmelidir. İş ve çoban köpekleri ile av köpekleri gereksinimleri olan fiziksel ve zihinsel egzersiz sağlandığında yüksek eğitilebilirlikleri ve mülayim karakterleriyle ideal aile köpekleri başında gelebilirler. Apartman dairelerinde yaşayan aileler ev içinde kontrolleri daha kolay küçük köpekleri tercih etmelidirler.

Yaşam biçimine göre köpek seçimi: Şayet yaşayış biçiminize uygun bir köpek ırkı seçmediyseniz köpeğiniz büyüdükten sonra onun ihtiyaçlarını karşılayamadığınız için size üzüntü ve sıkıntı verecektir. Onun için en beğendiğiniz değil yaşam tarzınıza en uygun köpek ırkını seçmelisiniz.
Yoğun iş hayatına sahip aileleri yukarıda bahsettiğimiz gibi daha az aktiviteye gereksinim duyan küçük köpekleri seçmelidirler.
Kendilerine daha fazla sportif imkanlar sağlayabilen aileler için iş ve av köpekleri yine en uygun seçeneklerdir.

Yaş grubu ve ev tipine göre köpek seçimi:
Gençler ve orta yaş grubundaki insanlar yukarıdaki aktivite düzeylerine uygun herhangi bir köpek ırkını seçebilirler. Her ne kadar Danua "kibar dev" diye tanınsa da eğitim döneminde yaşlı bir hanım efendinin ayaklarını yerden kesebilir.
Ev tipine göre dikkat edilmesi gereken en önemli kriter köpeğin boyutları ve yaşadığı ortam arasındaki orandır. Ayrıca tüy bakımı hafife alınmayacak bir husustur. Eğer köpeğinize günde yarım saatten üç dolaşma imkanı tanıyabilecekseniz çoğu büyük ırk ev köpeği evde de idare edilebilir.
Evde başka hayvanlar varsa av köpekleri (özellikle tazılar) ve bull ırkları diğer küçük ev hayvanlarına av muamelesi yapabileceinden dikkat edilmelidir. Çoban köpekleri doğal olarak diğer hayvanları kabul edip hatta onları korumaya başlayabilirler.

Mizaca göre köpek seçimi
İnsanın kendini tanıması karakterine uygun köpek ırkına karar vermede büyük rol oynarİster sakin ve anlayışlı, ister asabi ve müsaamasız olun her şeyden önce sahip olunması gereken meziyet "sabır" olmalıdır. Henüz bir bebek olan yavrunun anlayışlı bir yol göstericiye gereksinimi vardır. Asabi ve tedirgin davranışlar olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Köpek bakımı konusunda fazla tecrübesi olmayan ya da nispeten yufka yürekli kişiler için başta da bahsettiğimiz gibi eğitilebilirliği yüksek ve yumuşak huylu köpekler daha uygundur.
Her köpeğin toplumun uyumlu bir bireyi olabilmesi için dikkatli bir eğitimden geçmesi gerekir. 6 aylıktan başlayarak 1,5 yaşına kadar temel ve ileri aşamalı itat eğitimi verilmelidir. Bu eğitim "otur, bekle, yat ve gel" gibi hayati önem taşıyan komutların yanı sıra tasmayla çekilmeden sahibinin yanında yürümeyi de öğretir.

Hiç yorum yok: