30 Ağustos 2008 Cumartesi

KÖPEK EĞİTİMİ

KÖPEKLERDE EĞİTİME BAŞLAMA ZAMANI
Köpeklerin eğitime alınma çağı hakkında çeşitli görüşler vardır. 1965 yılına kadar eğiticiler bir köpeğin ancak 18'inci ayını doldurduğunda vücut gelişmesini tamamladığını ileri sürerek bu çağa gelmeden bir köpeğin eğitime alınmasının doğru olmayacağını savunmuşlardır. 1970'lerden sonra ise genel görüş köpeklerin 6'ncı ayını doldurduklarında eğitime alınmaları yönündedir.
18 ayını doldurmuş bir köpeğin vücut yapısı yönünden tam gelişmiş olacağı bir gerçektir. Ancak bu süre içinde eğitime alınmamış bir köpek 20 yaşından sonra ilkokula başlamış bir insana benzer. Altı aydan sonra köpeklerin eğitime alınması uygun değildir. Çünkü köpekler beyinleri tam gelişmiş olarak dünyaya gelmektedir. Hatta yedinci haftayı dolduran yavruların söylenenleri anlayıp uyguladıkları da deneyimlerle saptanmıştır. Aşağıda dört aşama halinde uygulanacak bir yöntemle köpeklerde eğitimde çok olumlu sonuçlar alındığı tespit edilmiştir.
A. Bu aşamada 0-6 aylık yavrulara terbiyevi eksersizler uygulanmaktadır.
B. 6-12 aylık yavrulara uygulanacak bir eğitim yöntemi olup, bu dönemde birinci aşamadaki eksersizler daha da pekiştirilir ve ayrıca emir sözcükleri ve fiziki güç artırma çalışmaları, keza tasmalı ve sevk kayışlı uygulamalar yapılır. Ancak bu dönemde hayvanın fiziki gücü, ruhsal yapısı ve nihayet genel yetenekleri göz önüne alınır. Henüz gelişme çağında olduğu düşünülerek eğitsel uygulamalar düzenlenir.
C. 12-15 aylık köpeklere uygulanacak temel itaat ve ileri itaat eğitimlerindeki tüm programlar bu dönemde noksansız olarak tatbik edilir.
D. Bu dönemde ise 15-18 aylık köpeklerin ileride alacakları özel hizmet eğitimleri uygulanır ve bu uygulamada köpekler adeta o hizmete şartlandırılır.
Birinci dönem anaokulundaki, ikinci dönem ilk ve ortaokuldaki, üçüncü dönem lisedeki ve dördüncü dönem ise üniversitedeki bir eğitimle kıyaslanabilir.

Hiç yorum yok: