26 Ağustos 2008 Salı

KÖPEK EĞİTİMİ

Çoğumuz köpek eğitirken, onu hep insanmış gibi kabul edip, davranışlarını insan davranışına benzetir, eğitimini de yanlış yaparız. Doğrusu o bir köpektir. Ona köpek gibi davranırsanız bir şeyler öğretebilirsiniz. İşin garibi, o da sizi köpekmiş gibi görür ve davranışlarınızı hep köpek davranışlarıymış gibi algılar. İşte işin özü burada. Ona birşey öğretmek istiyorsanız, köpek gibi davranmalısınız. Ona, yol gösteren, güçlü ve cesur bir köpek gibi görünmelisiniz. Güçlü olmak ona eziyet etmek, dayak atmakla olmaz.

Onu eğitebilmek için, adını tek ya da çift heceli koymalısınız. Düzenli ve disiplinli olmalısınız. Verdiğiniz komutu asla değiştirmeden, takip edip, yerine getirmsini sağlamalısınız. Uzun uzun cümleler kurmayın. Dikkatini çekmek için yalnızca ismini söyleyip, uyması gereken komutu ifade eden kelimeyi, gür ve net söyleyin.

Yalnızca dikkatini çekmek için emir vermek olmaz. Size bakmayan köpeğe emir vermek nafiledir. Mutlaka size bakmasını sağlayıp, öyle emir vermelisiniz.

Kullandığınız dil ne kadar net ve gür olsa da tek başına yetmemiş olabilir. Bir de vücut dili kullanmanız gerekir. "Gel" komutunu vermişseniz elinizle gel işareti yepın. "Dur" komutunda avuç içini mutlaka gösterin. "Koş" diyorsanız mutlaka önce siz koşmaya başlayın. Göreceksiniz, köpeğiniz daha çabuk kavrayacaktır.

Sağır köpeklere tek bir kişinin eğitim vermesi zordur. Köpekle birlikte oturup kalkan bir manken kullanmak zorunludur. Komutları manken köpeğe de yaptırarak, kısa sürede başarı sağlanabilir.

Unutmayın, köpek gibi düşünmedikçe eğitim zordur. Çok zorlanırsınız.

Hiç yorum yok: