29 Ağustos 2008 Cuma

KÖPEK EĞİTİMİ VE BAKIMI

yuruyus nedir, kopegin hayatindaki yeri nedir, neden onemlidir gibi konulara deginecegiz bugun -ki yazdigim bilgilerin copyright'i cesar millan'a aittir. birebir onun cumleleriyle anlatmaya calisacagim sizlere, ceviri degil, aklimda kalanlar gibi dusunun. (cesar millan amerikada yasayan bir kopek psikologudur, amerikanca ismi, "dog behaviorist" oluyor bu meslegin. iyi bir adam, ben bayiliyorum, bircok arkadasim bayiliyor, her tur kopegi gectim; psikopat pit bulllari falan rehabilite ediyor, bu belgeselleri izleme sansini elde ettigim icin, sizlerle bunlardan ogrendigim pek cok seyi paylasmak istiyorum.)

kopegi yurutmek, kopegin lideri olmaktir. kopek yuruturken yapmaniz gereken sey, dominant oldugunuzu kopege hissettirmektir. burdaki dominasyonun, agresyonla en ufak bir iliskisi yoktur. madonna dominant bir kadindir, ama kavgaci degildir. burdaki dominasyonu, biraz kendine guven, kendinden eminlik gibi algilayin lutfen.

kopegi yuruturken ileri bakmalisiniz, dik durmalisiniz, suklum puklum degil, jimnastikci gibi gogsunuz ilerde olmali. kopegin burnunu yerde gordugunuz an dikkatini kendinize cekmek icin tasmayi hafifce cekmelisiniz. kopegin yuzunu one cevirmelisiniz. bir kopek, bir sey yaparken, o anki bilinc halinin yuzde altmisini aldigi koku belirler, siz kopegin kafasini da sizinki gibi dik tutarak, kopegin algisinin yuzde altmisini kendinize cekmis olursunuz. (burada lutfen sadece yuruyus anlattigimi unutmayin, kopek elbet kolayacak ama bunu sizinle yururken yerde iz surmek seklinde yapmayacak, burdaki yuruyus, kopekle bir iliski kurmanizi sagliyor)

kopegin solunuzda oldugunu farz ediyorum -dogrusu bu- kopek soldayken, kayisi tutan sol eliniz, kendi bedeninizin onune gecmemeli. mumkunse elinizi hemen yaninizda, ve gerinizde tutun. yuruyusun onemli bir detayi, kullanicinin ~kopegi heyecanlandirmak icin~ kendinden emin yuruyusune, kollarini sallamayi eklemesidir. kollarinizi sallayarak yururseniz (hani kollar iki yana sallanir ya yururken, ondan bahsediyorum) kopegin ilgisinin buyuk bir kismini daha garantilemis olursunuz.

kopegi yuruturken, ona secim sansi tanimayin. ileri mi yuruyorsunuz, o da yuruyecek, saga mi donuyorsunuz, o da donecek. yani bazi kopek sahiplerinde gordugumuz gibi, kopek bir yana sen bir yana durumu olmayacak. nasil olmayacak? secim sansi tanimayacaksiniz. kopek siz nereye giderseniz oraya gidecek, bunu da; hizli bir yuruyusle saglayabilirsiniz. hizli ve kendinden emin olacaksiniz, sonra caniniz isterse, yuruyusun temposunu ara ara oynatabilir, hizlanabilir, yavaslayabilirsiniz.

kopeginiz sizi baska bir yana cekmek istediginde, asla durmayin; ona donup cumleler kurmayin (kopek biraz tuhaf bicimde duyuyor zaten uzun cumlede eko yapiyor beyni bulaniyor), ona donup, hayir bu yana falan demeyin, sadece yuruyun. essek gibi yuruyecek. kopeginizin sizi herhangi bir yone dogru cekmesi -ki bu ileri de olabilir; saga da, karsi kaldirimdaki kopege dogru da- size sunu soylemesidir: "kocum, karsiya gitmek istiyorum ve burda kurallari alfa kopek koyar; o da gordugun gibi benim?!" ahi ste o vakit, siz ona bu cumleyi kurma sansi tanimayip, aynen gitmek istediginiz yone cekeceksiniz, hatta bence kopege bile donmeyin, bogulana kadar it cekin. elbet gelecek. (2 yasindan buyuk kopek sahipleri bunu yaparken biraz dikkatli olmali, cunku cok sevgili kopeklerimiz bu "benim istedigim yere geleceksin" yuruyusu sirasinda genellikle sahiplerini isirmaya kalkisabiliyorlar) yani ne olacak, siz kopege sunu diyeceksiniz: "kocum burda yalniz ben lider olurum" iste bu yuruyusler, bunu kopeginize sık sık soyleme firsatini verecek size.

sunu unutmayin, sahibiyle -tasmali- yuruyen kopekler, evi yemez, saksilari kazmaz, salona micmaz, ayakkabinizi yemez. sadece yuruyusle, kopege liderin kim oldugunu gosterir; onu egitime hazirlarsiniz. yuruyus sayesinde, kopeginizle birebir iliski kurarsiniz, suru olusturup, liderlik yaparsiniz.

evin icinde ayni sansi yakalamak icin, boynuna ince bir zincir takip, yaptigi yanlista seri ve şık bir şok ile kopeginizi liderin siz oldugu evinde, dogru duzgun hareket etmeye zorlayabilirsiniz, ki yuruyus iste bu zorlamanin en kolay kismidir.

butun bunlala beraber, yuruyuse cikmadan once, tasmasini takarken, kopeginizin gozlerinin icine dogrudan bakmayin. bu kopegi heyecanlandirir. ona karsi sakin olun, cool olun, kopege itaat ettirmenin tek yolu, vucut sivilarimizi gizlemektir. siz kopeginizi iyi tanirsaniz ama ona karsi biraz gizemli olursaniz, kopeginizin lideri olmanizda hicbir sorun yasamazsiniz. kopege karsi sakin davranin, kizdiginiz zaman bile, cok sert ve her zaman cikarmadiginiz bir "HEY!" sesiyle, ona hukmedebilirsiniz bu sekilde.

lutfen kopeklerinizi, gunde en az bir saat, hizli sekilde yurutun. dili sarkana kadar yurutun. enerjisini liderinin arkasindan yuruyerek atan bir kopek kadar saglikli kopek yoktur. ve liderinin arkasindan yurume sansi verilmis bir kopek kadar sansli kopek de yoktur sanirim. son olarak bunlarin yaninda faydasi olur diye dusundugum bikac seyi eklemek istiyorum; kopeginize onun icin her seyi yapacaginizi hissettirdigini surece, onun lideri olamazsiniz. aci ama gercek, kopeginize cok fazla sevgi verdiginiz zaman, sizi kullanir ve surude asagida gorur. bu sebepten, kopeklerinize lutfen haketmedikleri bu "senin icin her seyi yaparim aslanim benim be" tutumunu gostermeyin. oyle hissetseniz de belli etmeyin.
alıntıdır

Hiç yorum yok: