26 Ağustos 2008 Salı

KÖPEK EĞİTİMİ

Köpeğinizin erken tutarlı bir eğitime gereksinimi vardır.
Köpeğinizin bilmesi gereken 5 temel komut vardır. Bunlar; "Otur, bekle, yürü, yat ve gel" dir.

Eğitimin temel taşları: Her gün düzenli bir eğitim rutini oluşturun: Eğitim seanslarının uzun olması gerekmez. 10-15 dk yeterlidir.
Seansları eğitime yönelik tutun: Yavrunun tüm dikkatini size veremediği ortamlardan uzak durun. Bu eğitim seansları eğlenceli olmasına rağmen amaç oyun oynama değildir.
"Lider Rolünü" üstlenin: Otoriter bir ses tonu yavruya eğiimin oyundan farklı olduğunu ve kontrolün sizde olduğunu anlatacaktır. Disiplinli ve tutarlı olun; fakat asla sinirliyken veya aklınız bir şeye takılmışken eğitime başlamayın.
Net ve uygulanabilir eğitim amaçları belirleyin: Her dersten önce kesin ama mantıklı amaçlar belirleyin. Çok erken çok fazla şey ummayın. Küçük başarıların üzerinde yavaş yavaş ilerleyin. (Ailenizle eğitim aşamasını sürekli konuşup kimsenin aksi istikamette bir şey yapmasına izin vermeyin.
Her derste tek bir şey üzerinde çalışın: Köpekler özellikle de belli ırklar (terrierler, tazılar ve spitz ırkları) sürekli tekrardan çabuk sıkılırlar. Her dersin bir başlangıcı ve sonu olmalıdır. Her dersi pozitif skorla bitirin.
Her seansta amaç edindiğiniz komuta bağlı kalın: Yavrunuzu eğitirken önceki derslere geri dönebilirsiniz; fakat bu günkü amacınız yürümek ise yürümek üzerinde yoğunlaşın. Yanlış yürüdüğü her seferinde yavrunun hatasını düzeltin ve doğru yaptığında ödüllendirin. Köpeğinizin sıkıldığını anladığınızda dersi doğru yaptığı son turda hemen bitirin.
Anında Ödüllendirin: Bazı eğitmenler az miktarda ödül yiyeceği kullansa da hepsi eğitimde övgünün değeri konusunda hemfikirdir. Yavru söyleneni doğru şekilde yaptığında onu, heyecenlandırıp disiplini bozmadan, içten bir şekilde ödüllendirin. Yavrunun bir kez itaat etmesi oyuna başlayacağınız anlamına gelmemelidir.
Eğitimi oyundan ayırın: Yavrunun aklını öğrenmesi gerekenler üzerinde tutmalı ve oyun ve arasına mesafe koymalısınız. İtaat ettiğinde onuödüllerndirin ve bol sevgi ve ödülü oyun sonrasına saklayın.
Tutarlılık iyi bir eğitimin anahtarıdır.: Köpeğinizin eğitiminde amatör olabilirsiniz; fakat her seferinde eğitimi aynı şekilde yaparsnız tutarsız davranan tecrübeli bir eğitmenden daha doğru sonuçlar alırsınız. Genç köpek ses tonunuzdan eğitimde olduğunun farkında olmalıdır.

Hiç yorum yok: