24 Ağustos 2008 Pazar

KÖPEK BAKIMI

EGZERSİZ

Enerji dolu köpeklerin oyun öğrenmede gerçekten iyi olduklarını göreceksiniz. Kendi hareketli doğalarından gelen pek çok davranışlarını ele alarak yeni beceriler yaratabilirsiniz. Küçük köpekler arka ayakları üzerinde doğrulmayı ya da, örneğin, masanın üzerinde ne var görebilmek için oldukları yerde zıplamayı severler, büyük köpeklerse daireler çizerek dönmekten, arka ayakları üzerinde doğrularak pencereden dışarıya bakmaktan ve ilginizin hep üzerlerinde olmasından hoşlanırlar.


Oto Kontrol
Hareketli köpekleri eğitmek diğer köpeklerden daha zor yoruldukları için de eğlencelidir, sürekli yeni bir şey denemekten çok hoşlanırlar. Hareketli bir köpek en aptalca bir beceriyi bile defalarca tekrarlamak ister; sürekli olarak ilgiyi üzerlerinde isterler ve bunun için her fırsatı değerlendirirler. Parktaki bir oyun gününü çeşitli becerilerle birleştirmek köpeğinize müthiş bir antrenman sağladığı gibi yeteneklerini ve oto kontrolünü de artırır.

ÖNEMLİ
Köpeğinize gün içinde çeşitli defalar bir ila üç dakikalık çalışmalarla küçük beceriler yapmayı öğretmek hem sıkıntıyı azaltır hem de daha bilgili bir köpek yaratır. Köpeğinize üzerinde düşünebileceği şeyler öğretmek yokluğunuzda eşyalarınıza zarar vermesini engeller ama kapıları, dolapları ya da çitleri sorunsuz kullanmakla ilgili sağduyu oluşturmaz. Kendi emniyeti konusunda ona güvenemezsiniz, siz dikkatli olmalısınız.


Hareketli köpek sahibi pek çok insan köpeklerinin bir noktadan sonra oto kontrolü yitirdiğinden şikayet ederler. Köpekler tabii ki bu konuda doğuştan eğitimli değillerdir, günün birinde uyanıp daha aklı başında, daha uslu davranmazlar. Mutlaka eğitilmeleri gerekir. Genel davranış konularında köpeğinizin eğitimine zaman ayırmazsanız sonunda insanlarla normal iletişim kuramayan, ortalıkta çılgın gibi dönüp duran bir köpekle yaşamak zorunda kalırsınız.

Sınırları Bilmek
Köpek açısından da oyunları sergilerken bir kontrol mekanizmasının var olması lazımdır, bu hem sizin yönergelerinizi hem de doğru yaptığı beceriler sonucu olumlu geri bildirimlerinizi algılayabilmesi için gereklidir. Sürekli hareket halindeki köpekler becerikli bir eğiticinin geri bildirimlerine ve egzersizi küçük parçalara bölmesine gerek duyar. Böylesi bir köpeği çok hızlı ve hemen sonuca ulaşacak şekilde eğitmeye çalışmak her ikinizin de kafasını karıştırır. Köpeği eğitmek ona ne yapmayı gösteriyor olursanız olsun eğlenceli olmalıdır. Sonuçta köpeğiniz hem eğlenceli bir arkadaş hem de ailenizin en değerli üyelerinden biri olacaktır.

Hiç yorum yok: