29 Ağustos 2008 Cuma

KÖPEĞİNİZİ EĞİTİRKEN

Köpeğiniz: Koltuğa çıkıyor ve inmeyi red mi ediyor? Onu sevmeniz veya onunla oyun oynamanız için elinizi mi dürtüyor? Çağırdığınızda gelmeyi ret mi ediyor? Oyuncaklarını ve mama kabını sizden korumaya mı çalışıyor? Hayatta hiçbir şey bedava değildir *(nothing in life is free) metodu size yardımcı olabilir. NILIF * (nothing in life is free) metodu spesifik davranışsal bir problemi çözecek büyülü bir ilaç değildir, bu daha çok köpeğinizin sizi lider olarak gördüğü, size güvendiği ve aile içindeki yerini bildiği için güven sahibi olduğu için daha iyi davranarak hayatınızı kolaylaştırma yoludur.
NILIF nasıl uygulanır:
Köpeğinize pozitif eğitim metotları kullanarak birkaç komut veya oyun öğretin. "Otur" "yat"? "bekle"? işe yarar komutlardır, bunların yanı sıra "pati ver" "konuş" "yuvarlan"? köpeğinize öğretebileceğiniz eğlenceli oyunlardır.
Köpeğiniz birkaç komutu öğrendikten sonra NILIF metodunu kullanmaya başlayabilirsiniz. Köpeğinize herhangi bir şey vermeden önce (bu mama, ödül, yürüyüş, sevgi olabilir), öğrendiği birkaç komuttan birini uygulamak zorundadır. Örneğin:

Siz Yürüyüşe çıkartmak için tasmasını takacaksanız
Köpeğiniz Siz tasmasını takana kadar oturmalı
Siz Köpeğinizi besleyecekseniz
Köpeğiniz Yere yatıp siz kabını koyana kadar beklemeli
Siz İş yaptıktan sonra getir oyununu oynayacaksanız
Köpeğiniz Her oyuncağı attığınızda pati vermeli
Siz TV izlerken köpeğinizin karnını sevecekseniz
KöpeğinizSevilmeden önce yere yatıp yuvarlanmalı


Komutu verdiğinizde, köpek sizin istediğinizi yapana kadar onun istediğini ona vermeyin. Eğer komutu yerine getirmeyi redderse, uzaklaşın, birkaç dakika sonra tekrar geri gelin ve baştan başlayın. Eğer köpeğiniz emre uymak istemezse, sabırlı olun ve eninde sonunda istediğine ulaşmak için komuta itaat etmesi gerekeceğini aklınızda bulundurun.
NILIF metodunu uygulamadan önce köpeğinizin komutu iyice bildiğinden ve sizin ne istediğini anladığından emin olun.

Bu tekniği kullanmanın faydaları:

Bir çok köpek insanlara karşı nötr veya itaatkar bir yaklaşım sergiler. Ancak bazı köpekler dominantlık için sahiplerine meydan okuyabilirler. Dominant bir köpeğin tüm uygulamaları yerine getirmesi için köpeğin tek istediği güvenli, çatışmacı olmayan bir kontrol kurmaktır.
Hırlamak, hırıldamak gibi agresif davranışları asla sergilemeyen köpekler bile sizi kandırmanın bir yolunu bulabilirler. Bu köpekler, size yakın olmak için kanepede kendine yer açmaya çalışırken elinizi kafası ile dürtüp onu sevmenizi istemek şeklinde sıcakkanlı ama dikkat çekici davranışlarda bulunabilirler. Bu teknik bu şekildeki köpeklere kibarca sizin kurallarınıza uyması gerektiğini hatırlatır.
Komutlara uymak, korku dolu köpeklerin (korkak demek istemedim) güven kazanmasına yardımcı olur. Güçlü bir lideri olması ve hiyerarşideki yerini bilmesi yumuşak başlı köpeğinizin kendini daha güvende hissetmesine yardımcı olur.
Alıntıdır

Hiç yorum yok: