24 Ağustos 2008 Pazar

KÖPEK IRKLARI " SEÇİM KRİTERLERİ "

HANGİ IRK SİZE UYGUN?

Bir köpek sahibi olup hayatınızı onunla paylaşmaya karar verdiğiniz anda, sorumluluklarınızın bilincinde olarak aklınıza ilk gelen soru hangi köpek ırkının sizin için en uygun olduğudur. Bunu bulmak için öncelikle ondan beklentilerinizin neler olacağını düşünmelisiniz...

* Bir köpekten neler beklediğinizi bilin

* Limitlerinizi belirleyin

* Her gün ona ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin

* O'na ne kadar zaman ayıracağınızı tekrar belirleyin

* Irk'ın özelliklerini öğrenin, ve karma ırkları da araştırın.

* Irkın büyüklü önemlidir...

* Yavru bir köpek mi olmalı, genç mi, yoksa yetişkin bir köpek mi?

Birlikte sabah koşusu yapmak için bir arkadaş mı arıyorsunuz? Enerjisi yüksek olan ırklar sizin için daha uygun olacaktır. Çoban köpekleri ve iş köpekleri ideal egzersiz arkadaşı olurlar. Ancak gerçekten çok fazla egzersize ihtiyaç duyarlar. Gün boyu birkaç saati köpeğinizle birlikte egzersiz yapmak için ayıramayacaksanız, bu ırklar sizin için uygun olmayabilir. Kanepenin üstünde keyif yapmaktan daha çok hoşlanan bir köpeğiniz olsun istiyorsanız, bazı av köpekleri, Basset Hound gibi, daha az egzersize ihtiyaç duyarlar... günde 2 defa güzel bir yürüyüş onlar için yeterlidir. Başını severken eğilmek zorunda kalmayacağınız bir köpek mi istiyorsunuz, yoksa kolaylıkla kucağınıza alıp sarılabileceğiniz bir köpek mi? Köpeğin aktivitesine ve büyüklüğüne karar verdikten sonra diğer unsurları değerlendirmeye başlayabilirsiniz.
Köpeğinize egzersiz yaptıracak vaktiniz var mı? Bütün köpekleri egzersiz yapmaya ihtiyaç duyar, her gün yürüyüş veya koşu yapmak isterler. Ancak birçok mini ırk ya da süs köpeği diye de sınıflandırılan oyuncak ırk köpeklerde (örneğin Pug, Maltese, Yorkshire Terrier) evin içinde dolaşmak ve oynamak ile bile yeteri egzersiz yapmış olurlar ...
Bazı ırklar ise o kadar aktifdirler ki, hergün yeteri kadar çalışma olanağı vermezseniz (uzun bir yürüyüş veya sıkı bir koşu gibi) içlerinde kalan enerjilerini etrafa zarar verecek şekilde kullanmaya başlayabilirler... Enrejetik ırklar sabah koşusu yapmak, hiking, tırmanış, doğa yürüyüşleri, bisiklet gezintileri yapmak için mükemmel partner olurlar.

Başını severken eğilmek zorunda kalmayacağınız bir köpek mi istiyorsunuz, yoksa kolaylıkla kucağınıza alıp sarılabileceğiniz bir köpek mi? Köpeğin aktivitesine ve büyüklüğüne karar verdikten sonra diğer unsurları değerlendirmeye başlayabilirsiniz.
Bütün problemlerle ilgilenmek ve eğitim için zamanınız var mı? Özellikle yavru köpeklere eğitimleri ve uygun egzersiz yapabilmeleri için zaman ayırmak gerekir. Genç yavruların günde birçok sefer dışarıya çıkartılmaları, insanlarla ve diğer köpeklerle sosyal ortamlarda bulunmaları ve veteriner hizmetlerini düzenli olarak alıyor olmaları gerekir. Bunun için hazır mısınız? 12 haftayı tamamlamış bir yavru köpek tercih edebilirsiniz.
Ergenliğine erişmiş bir köpek uygun mu?
Yavru köpekte olan canlılık ve hiperaktivite, ergin köpekte yoktur. Yavru köpekten vazgeçip olgun bir köpekle yaşamayı seçerseniz bunun birtakım avantajları olabilir. Köpek eğitim almış ve komutları öğrenmiş olabilir. Sizin yeni komutlar öğretmeniz bu durumda çok kolay olacaktır.
Bir apartmanda mı oturuyorsunuz? Hangi köpekler apartman hayatı için daha uygun? Bütün köpekler, hangi ırk veya büyüklükte olursa olsun, egzersize ihtiyaç duyarlar. Eviniz ne kadar büyük olursa olsun sonuçta onun egzersiz yapacağı yer hiçbir zaman evin içi olmamalıdır . Eğer köpeğinizin en çok yaptığı egzersiz bahçeli evinizin etrafında turlamak veya bahçede koşmaksa, neden köpek sahibi olduğunuzu bir daha düşünmelisiniz. Her köpek yürüyüşe çıkmak ve dışarıda oynamak ister.
Ayrıca her köpeğin mutlaka temel itaat eğitimi olmalıdır. Bu sayede gereksiz yere havlama gibi istenmeyen davranışlar da engellenebilir. Her nerede yaşıyor olursanız olun sizi dinleyen, itaat eden bir köpeğiniz olması şarttır. Eğer apartmanda köpekle yaşamak istiyorsanız, öncelikle hangi ırkın sizin yaşam biçiminize en uygun ırk olduğunu belirleyin. Eğer hareketli, koşmayı seven, ormanda veya dağda yürüyüşlere çıkan ve ihtiyacı olduğunda onunla uzun gezilere, yürüyüşlere gidebilecek biriyseniz, seçebileceğiniz birçok ırk olacaktır. Aslında tüm ırklar sizin için uygun olacaktır. Daha yavaş bir hayatınız varsa, günde 4 defa onunla yürüyüş yapacak vaktiniz ve enerjiniz yoksa, o zaman ırk olarak aktivitesi daha düşük olan köpekleri seçmelisiniz. Unutmayın ki egzersiz ihtiyacı olmayan köpek yoktur... Eğer küçük bir dairede oıturuyorsanız tabi ki St. Bernard gibi kocaman bir ırk da seçmemelisiniz... Evin içinde size de yer kalması iyi olur! Akıllıca bir seçim yapın ve kendinize en uygun köpeği seçin.

Onun için ne kadar bütçe ayırmalısınız? Uygun köpeği seçerken, bakım masraflarını da düşünmelisiniz. Örneğin uzun tüylü köpekler, kısa tüylü köpeklere göre daha çok taranmaya ihtiyaç duyarlar. Bunu siz de yapabilirsiniz. Ancak bazı köpeklerin profesyonel kişiler tarafından yıkanma, kırpılma ve taranmaya ihtiyacı olabileceğini de unutmayın. Buna zaman veya bütçe ayırmanız gerekecektir.
Mama, veteriner masrafları, her sene tekrarlanan aşılar gibi olağan masrafların yanında siz tatildeyken ona kimin, ne şartlarda bakacağını da hesaplamalısınız. Bu gerçekten tahmin ettiğinizden çok masrafa yol açabilir. Tahmin edebileceğinizden çok daha fazla sayıfa köpek sadece bu gibi finansal sorunlardan dolayı barınaklara veya sokağa bırakılmakta, terkedilmektedir. Eğer gerçekten bir köpek istiyorsanız, onun da masrafları olacağını bilmelisiniz.

Çocuklarla en iyi geçinen ırk hangisidir? Köpeğin ırkı çocuklarınızın onunla nasıl geçineceğini belirlemek için tek başına yeterli bir kriter değildir. Bütün köpeklerin kendilerine özgü bir karakteri vardır. Köpeğin ırkı onun davranış biçimini ve huyunu belirleyen faktörlerden sadece biridir.
* Bazı ırklar, çocuklarla ve ailelerle yaşamaya daha yatkın olabilir : Labrador Retriever, Golden Retriever, whippet ...) * Köpeği nereden aldığınız önemlidir, taşıdığı genler de onun karakterini belirler. * Yavru köpeğin yetiştiricisinde sosyalleşmiş olması ve sizinle yaşamaya başladığı andan itibaren sizinle birlikte sosyalleşmesi gerekir. * Vereceğiniz itaat eğitimi çok önemli rol oynar. * Çocuklarınız ona nasıl davranmaları gerektiğini bilmeleri gerekir.

Çocuklar ve köpekler arasında nasıl güzel bir ilişki sağlayabilirsiniz?
Köpekler çocuklara çok değerli bir dostluk verirler ve onlara sorumluluk almayı, şefkat duygusunu ve diğer canlılara nasıl davranmak gerektiğini öğretirler. Çocuklarınızla köpekler arasındaki ilişkinin güvenli ve mutlu bir ilişki olmasını sağlamak için;
* Çocuklara köpeklere karşı hangi davranışlarının kabul edilebilir olduğunu ve sınırlarını öğretmek gerekir. Çocuklar, birlikte yaşadıkları köpeklere çok tehlikeli şeyler yapabilirler. Kulaklarını çekmek, çeşitli cisimlerle onları dürtmek, savaş oyunları veya uyuyan bir köpeğin üzerine atlamak gibi tehlikeli olabilecek davranışlar çocuğun başını derde sokabilir. Çocuklara öğretmenin en iyi yolu kendinizin örnek davranışlarıdır. Köpekle olan ilişkiniz ona nasıl davranılması gerektiği konusunda örnek olacaktır. * Büyük ırkları tercih etmemeniz de gerekebilir. Büyük ırk köpekler hiçkimseye zarar vermek istemese de cüsselerinden, heyecanlı ve kuvvetli olmalarından dolayı küçük kazalara yola açabilirler. * Güvenilir, dengeli ve iyi huylu karakterde bir köpeğiniz olması için daima güvenilir ve saygın bir yetiştiriciden almalısınız. İyi yetiştiriciler her zaman yetiştirdikleri köpeklerle özel olarak ilgilenir ve geliştirmeye çalışırlar. Kaliteli anne ve babalar seçerek yetiştirdikleri yavruların, sosyal hayata alışma sürecinde de büyük rol oynarlar. * Yeni yavru köpeğiniz evinize gelir gelmez sosyalleştirmeye başlamalısınız. Yavruyu evinizdeki çocuklarla, diğer hayvanlarla, evinizde genelde olan sesler ve kokularla tanıştırmalısınız. Onun sosyalleşme sürecinde, yavru köpeklere hizmet veren “Köpek Ana Sınıfı” gibi yerlere götürmeniz çok iyi olacaktır. Çocuklarınızı da bu sürece mutlaka dahil edin. * İtaat eğitimine başlamak için asla “çok erken” değildir. Otur, bekle, yat, gel gibi temel itaat komutları ile başlayın. Çocuklarla birlikte yaşayacak bir köpek için “bırak” ve “yerine geç” gibi komutlar çok işe yarayacaktır. Eğitimleri çocuklarınızla birlikte gerçekleştirin, emin olun ki çok sevecekler. * Küçük çocukları ve köpekleri yanlarında biri olmadan yalnız bırakmayın. * Değişik köpek ırkları üzerine araştırma yapın. Irkların büyüklük, huy ve çocuklarla yaşamaya uygunluğunu değerlendirin.

Köpeğe karşı alerjiniz var mı? Eğer köpeklere ve tüylerine karşı alerjik bir yapınız varsa daha az tüy döken ırkları tercih edebilirsiniz. “Tüyleri hiç dökülmeyen köpek” tamamen efsanedir... ! Her ıkr belli oranda tüy döker, örneğin Poodle (Kaniş) çok az tüy döker...
Makale

Hiç yorum yok: