24 Ağustos 2008 Pazar

KÖPEK EĞİTİMİ

Her köpek sahibi, köpeğine diğer insanlarla rahat ve güvenli bir biçimde nasıl yaşayabileceğini öğretebileceği bir takım araçlar ve yöntemlerle donanmış olmalıdır. Köpeğinizi tanımanız -enerji seviyesini, başka köpeklere göstereceği tolerans sınırını, sevdiği sevmediği şeyleri bilmeniz onu uygun davranışları sergileyebilmesi için eğitirken elinizdeki en önemli kozunuz olacaktır.

DİKKAT
Cezalandırmanın en olası sonucu, geliştirmek için onca çaba gösterdiğiniz ilişki ve güvenin yıkılması olacaktır. Başka biçimde davranmayı teşvik edici bir dürtü olmadığı sürece köpeği cezalandırmak hiçbir davranış değişikliğine yol açmaz.

Üzerinde durduğunuz konuda köpeğinizin rutin davranışlarında beklediğiniz değişiklikleri planlayın. Ayrıca eğitimi için bir zaman çizelgesi hazırlayın. Köpeğinize öğretmek istediğiniz davranışı kolay sindirilebilecek küçük porsiyonlara bölerek programlayın. Her çalışmanızda bu parçaları birleştirmeniz daha kolay olacaktır. Eğitim aşamasında köpeği aklı ve bedeniyle bir bütün olarak göz önünde bulundurun, bütün gereksinimlerini karşılamaya hazır olun.

Egzersiz
Egzersiz yapmayı asla ihmal etmeyin. Oynamak, koşmak, yakalamak ve sizinle birlikte zaman geçirmek köpeğin aklıselime sahip olması açısından çok önemlidir. Köpeğinizin günde en azından 30 - 60 dakika arasında dışarıda koşması, oynaması ve diğer köpeklerle zaman geçirmesini sağlayın. Bu, en az vereceğiniz eğitim kadar önemlidir. Köpeğinizin bir sürü oyuncağı var ve bunlardan sadece birkaç tanesiyle ilgileniyorsa, oyuncakları gruplara ayırarak ve her hafta dönüşümlü biçimde köpeğinize vererek ilgisini sürekli kılabilirsiniz. Komşularınızın köpekleriyle oyun günleri belirleyin, işe gittiğinizde ilgilenilmesi ve egzersiz yapmasının sağlanması için köpeğinizi bir günlük bakımevine kaydedin ya da köpek bakıcısı tutun. Bu durumda akşam eve geldiğinizde, vermeyi istediğiniz eğitimi hevesle almaya hazır bir köpeği karşınızda bulursunuz.

Temel İtaat
İyi eğitilmiş bir köpeğin arkadaşlığından daha iyi bir şey yoktur. “Otur”, “yat” ve “gel” komutlarına uyan bir köpekle her yere gidebilirsiniz ve sizi asla utandır-maz. Bu temel itaat kurallarını köpeğinize öğretmek için çaba gösterin. İlk başlarda fazla çeldirici olmayan durumlarda çalışın, ardından ev dışında ve başka köpeklerin arasında da çalışmaya devam edin.
Köpeğe Otur, Yat ve Gel komutlarını öğretmenin yararlarından biri de istenmeyen bir davranışının önüne geçmektir. Köpeğinizin eğitiminin etkili olabilmesi için sık sık egzersizler yapmalısınız. Ayrıca köpeğin komutlara verdiği yanıtlar da bulunduğu çevreden ve verilen ödülden bağımsız olmalıdır. Köpeğe hareketleri yaptırırken yiyecek ödüllerinden ve çok sayıda ek komut ve işaretten vazgeçmek, her ikinizin de kalabalık içinde daha rahat davranmanızı sağlayacaktır. Artık birbirinizden ne beklediğinizi biliyor olacaksınız.

Köpeğiniz çeldiricili bir ortamda verdiğiniz komutu yerine getirmekte zor-lanıyorsa daha fazla eğitime gereksinimi olduğu açıktır. Köpeğin komutlara olan tepkisini ortaya çıkarmak için değişkenleri yavaş yavaş harekete geçirmek çözüm için çok önemlidir. Üzerinde çalışırsanız, her yere gönül rahatlığıyla götürebileceğiniz, söz dinleyen bir köpeğe sahip olmanız gecikmeyecektir.

ÖNEMLİ
Köpeği bir grup çalışmasına göndermeyi düşünebilirsiniz. Diğer köpeklerin varlığının yarattığı kafa karışıklığı ortamı, köpeğinizin dikkatini size vermeyi öğrenmesi gerektiğini anlamasına yardımcı olacaktır. Bu çalışmalardaki eğitici oranının yüksek olmasına dikkat edin. En uygun oran on iki köpeğe iki eğitici düşmesidir.


Özdenetim Egzersizleri
Köpekler seçim yapmalarına izin verilip, iyi seçim yaptıklarında da ödül-lendirilirse, özdenetimlerini daha kolay yapabilirler. Davranışı işaretlemek ve ödüllendirmek için zil ve ödül kullanımı son derece önemlidir. Zil doğru davranışı işaretlemenizi sağlar ve doğru davranış adına banka hesabı açmış olur. Şimdi göreceğimiz “Oturmayı Seç” çalışması, köpeğe özdenetimi öğretmeye yardımcı olabilecek örneklerden biridir.

1.Bir arkadaşınız ziyaretçi gibi yanınıza gelsin. Ziyaretçiyi köpeğiniz kayışa bağlı olarak karşılayın.
2.Köpeğiniz ziyaretçinin üzerine atlarsa, ziyaretçi hemen dışarı çıksın.
3.Köpeğiniz oturursa ziyaretçi kalsın, siz zil çalıp köpeği ödüllendirin.
4.Köpek sınama yanılma yoluyla yeni insanın ilgisini nasıl üzerine çekeceğini öğrenir.
5.Siz zil ve ödül sayesinde doğru tepki hakkında bilgi verirsiniz.
6.Ziyaretçi, köpeğin üzerine atlamasının sonucunu, odada kalmayarak ve dolayısıyla hayvanın kendisini selamlamasına izin vermeyerek gösterir.

Köpeğinizin davranış sorunlarını çözmeye çalışırken bu örneği hep aklınızda tutun. Normal çalışmalarda çok başarılı olduğu halde çeldiricili ortamlarda aklı karışan köpeklerin durumunda eğitimin daha kalıcı olabilmesi, köpeğin hangi davranışının ödüllendirildiğini kendi başına anlamasına bağlıdır.

Sırada köpeğin size dikkatini nasıl verebileceğini anlamasına yarayacak diğer bir özdenetim örneğimiz var. “Dikkat oyunu” köpeğinize, dikkatini sıklıkla size verip, çeldiricileri göz ardı etmeyi öğretmeyi amaçlamaktadır. Dikkat etmeyi öğrenen köpek zamanla size daha da fazla dikkatini verecek, her yerde sizi fark etmeyi sürdürecektir. Bu da gittiği yerden geri çağırma veya ayağınızın dibine gelme komutlarınıza daha çabuk yanıt vermesini sağlayacaktır. Sizin nerede olduğunuzu bilme konusunda biraz sorumluluk sahibi olan köpeğiniz, tasmasını serbest bıraktığınız zamanlarda sizden çok fazla uzaklaşmayacaktır. Sık sık sizi kontrol edecek, çağırdığınızda hemen gelecektir. Çünkü kontrolün sizde olduğunu bilmektedir.

Oyunun işleme şekli şöyledir:

1.Sessiz bir odada, köpeğinizin tasma kayışı elinizdeyken bir koltuğa oturun.
2.Köpeğiniz size doğru dönene dek onunla ilgilenmeyin, baktığı anda zil çalıp ödüllendirin.
3.Size yeniden bakana dek yine ilgisiz kalın ve göz göze geldiğiniz anda yine zil çalıp ödüllendirin.
4.Zaman tutarak bir dakikalık süre içinde size kaç defa baktığını hesaplayın. Köpeğiniz altı ya da daha fazla kere size baktıysa çeldiricileri ekleme zamanı gelmiştir.
5.Çalışmayı değişik yerlerde veya çeldiriciler ekleyerek tekrarlayın. Burada da “Bir Dakika Testi” yapın. Size dakikada iki kereden az bakıyorsa çeldirici oldukça kuvvetli demektir.
6.Bu ortamda da köpek size dakikada en az altı defa bakana dek çalışmayı sürdürün, sonra çeldiriciyi yeniden değiştirin.
7.Çok fazla tekrar yapmanıza rağmen köpeğiniz size dakikada iki kereden fazla bakmıyorsa ya çeldiriciyi yok edin, ya da daha az çeldirici olan başka yere gidin.
8.Köpeğin ilgisini çekmek ve merak yüzünden size daha sık bakmasını sağlamak amacıyla verdiğiniz ödülün sayı ve kalitesini artırın.
9.Umulmadık davranışlarında fazlaca ödüllendirin. Hiç beklenmedik ve çok çeldirici bir şeyin varlığına karşın dikkatini size çevirdiyse, bu güzel davranışını takdir ettiğinizi göstermek için bir avuç dolusu ödül verin.

Bu oyundaki amacınız köpeğin size olan dikkatini artırmaktı. Size dikkat etmeyi öğrendikçe köpeğiniz aklının çeldiricilere takılmasını engelleyecek ve özdenetimini geliştirecektir. Köpeğinize, kendisinden neler beklendiğini öğretmeye yarayan araçlara ve tekniğe sahip oldukça bir yandan eğitim seanslarınız kolaylıkla akacak, öte yandan köpeğin davranış problemlerine bulduğunuz çözümler daha etkili olacaktır. Davranış problemleri gizemli kalmamalıdır. Köpeğinizin sonu zaten ağzına kadar dolu bir hayvan barınağına terk edilmek de olmamalıdır. Birazcık bilgi ve beceriyle köpeğinizin ailenin iyi huylu bir üyesi olmasını sağlamak elinizdedir.
http://www.hashisin.com/?cat=19

Hiç yorum yok: