26 Ağustos 2008 Salı

KÖPEK BAKIMI - KÖPEK SAĞLIĞI

AŞILAMA

Koruyucu hekimlik ister insan, ister hayvan olsun bir canlının sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için oldukça önemlidir. Birçok viral ve bakteriyel hastalığa karşı geliştirilen aşıların uygulanması; yaşamı olumsuz etkileyecek, hayvanın sağlığı yanı sıra insan sağlığını da etkileyebilecek hastalıkları ortaya çıkmadan önlemek açısından önem taşır.

· Aşılama sağlıklı hayvana yapılmalı, aşıya başlamadan önce hayvan iç ve dış parazitlerden arındırılmalıdır. Vücut sıcaklığı normal 38-39,5°C olmalıdır.

· Aşılanacak hayvanlara en az bir hafta öncesinden kortikosteroid (kortizon) türü ilaçlardan biri yapılmamış olmalıdır.

· Hamilelik döneminde aşı uygulamaları ekstra stres yüklenmesine sebep olacağından hamileyken aşı uygulanmamalıdır.

· Öestrustaki (kızgınlıkta olan) köpeklere aşı uygulanmamalı, dönemi bitinceye kadar aşıları ertelenmelidir.

· İster yavru, ister yetişkin olsun aşılamadan 2 gün önce ve 2 gün sonrasında yıkama yapılmamalıdır.

Aşılama öncesi yavrularda özellikle dikkat edilmesi gerekenler:

Aşılamaya yavrular 6–7 haftalık olduklarında başlanır. Daha erken dönemlerde aşılamaya başlamak yavrunun anneden aldığı antikorlar sebebiyle bağışıklığın sağlanması yetersiz olacaktır.

Aşılanacak hayvan stres faktörlerinden uzak tutulmalıdır. Yavru evinize yeni geldiyse 5–6 gün eve alışmasını bekledikten sonra aşılamaya başlamalısınız. Bu süre içinde de hastalığı olup olmadığını da gözlemleme şansınız olacaktır.

Yavruların bir seri aşılaması bitene kadar dışarıdaki hayvanlarla teması engellenmeli, aşılama bitene kadar dışarıda gezdirilmemelidir.

Yavrular aşılama bitene kadar yıkanmamalıdır. Çünkü yavrularda bağışıklık daha henüz tam olarak gelişmediğinden yapılacak yıkama, yavrunun direncini kıracak ve hastalıklara karşı duyarlı hale getirecektir. Bu dönemde eğer gerekiyorsa temizlik işlemi için kuru şampuanlar kullanılmalıdır.

Yavru aşılarının bittiği dönemden sonra yapılacak olan aşı uygulamalarından (tekrar aşılar) bir hafta öncesine ve aşıdan bir hafta sonrasına kadar köpeğinize banyo yaptırmayın. Yeni banyo yapmış hayvanlara aşı yapmak birtakım olumsuzluklara (ateş, keyifsizlik…) yol açabilmektedir.

Yavru aşılamaları bittikten 1 hafta sonra dışarı çıkarmaya başlayabilir.

Ebru ÖZGÜZ
Veteriner Hekim
İnvovet Dergisi Editörü

Hiç yorum yok: