30 Ağustos 2008 Cumartesi

KÖPEK BAKIMI - KÖPEK EĞİTİMİ

Köpeğin Özel Yeteneklerinin ve Elektro-Manyetik Alanın Rolü

Bildiğimiz gibi köpeklerin koku alma duyuları hiçbir canlı ile kıyaslanamayacak derecede gelişmiştir. Bu nedenle eğitimde köpeğin bu özelliğinin büyük rolü vardır. Köpekler kokusunu aldığı bir canlıyı bir daha asla unutmazlar. Bu özelliklerinin nasıl ve nereden kaynaklandığı hakkında ise çeşitli görüşler ileri sürülmektedir:

Her canlının yani insan, hayvan ve hatta bitkilerin yapı özelliklerine yöre doğa ile fiziksel ve kimyasal bir ilişki içinde bulundukları gerçektir. Yine her canlı çevresinde kendi vücudu özelliğine uygun bir manyetik alan oluşmaktadır. Örneğin, sağlığı normal olan bir köpeğin' çevresinde oluşan manyetik alan ile aynı köpeğin herhangi bir hastalığa yakalandığında meydana getirdiği manyetik alan arasında büyük farklılıklar vardır. Hatta bu konu tıp bilimine girmiş ve tartışma konusu olmaktadır. Belki de bu durum ileride hastalıkların teşhisinde en büyük rolü oynayacaktır. Ayrıca yalnız hastalıklarda değil korku, heyecan, sevinç ve keder gibi durumlarda da manyetik alan frekanslarında farklılık olmaktadır.

Bunun dışında her canlı kendisine has bir vücut kokusu çıkarmakta ve bu koku aynen parmak izi gibi her canlıda ayrı ayrı özellik göstermektedir. Meselâ, bir insanın vücut kokusu diğer bir insanla asla en ufak bir benzerlik göstermemektedir. Vücut kokuları genellikle ter, yağ, hormonal ve parankim doku vb. gibi konulardan kaynaklanmaktadır. Koku alma duyusu çok gelişmiş olan köpek bir de bu konuda özel bir eğitimden geçerse, herhangi bir yere saklanmış bir kimseyi ona ait bir eşyası koklatıldıktan sonra, geçtiği yerleri izleyerek ortaya çıkarır. Narkotik maddelerle sabotaj amaçlı maddeleri izleyen köpekler henüz yavru döneminden itibaren bu doğrultuda eğitilmekte ve sonuç yine koku alma yeteneğine bağlı olarak başarılmaktadır.

Bir teoriye göre ise manyetik alanın oluşumunda, böbrek üstü bezleri de önemli rol oynamaktadır. Böbrek üstü bezlerinin korku esnasındaki salgısı değişik bir manyetik alan oluşturmaktadır. Meselâ, bir bölgeye saklanmış bir kimse köpekle izlendiği endişesi ve korkusu altında bulunacağından bu esnada böbrek ustu bezleri normal olmayan bir salgı vermekle ve bu salgının etkisiyle de yine normal olmayan bir elektromanyetik alan oluşmaktadır. İşte köpek böyle bir alana girdiğinde huzursuzlanır ve yabancıyı derhal hissederek eğiticisine gereken işareti vermektedir.

Bir başka ifade ile. böbrek üstü bezinin salgılarıyla yabancı kimsenin etrafında oluşan manyetik alan ile köpeğin kendi manyetik alanı arasında tam anlamıyla zıt bir çelişki oluşmaktadır. Bu zıtlık nedeniyle köpek kendisine zarar verecek veya sahibine zararlı olacak bir yabancıyı derhal algılamakta, yabancıda köpeğin ve kendisini izleyen kimsenin hakkında iyi davranmayacakları endişesiyle başka türlü bir anlayış içine girmektedir. Bu andaki çelişkili manyetik alan nedeniyle köpek yabancıyı kolaylıkla bulmaktadır. Bir av hayvanının avcının ve av köpeğinin korkusunu hissetmesiyle de böyle bir alan oluşmakta ve bu nedenle av köpeği avını kolayca bulmaktadır.
alıntıdır

Hiç yorum yok: