29 Ağustos 2008 Cuma

KÖPEĞİNİZİ EĞİTİRKEN

Komut ögretirken dikkat edilecek bir konuda, komutlarin kisa ve kararli bir tonda söylenmesidir. Verilen komutlarin hep ayni komut olmasina dikkat edilmesi gerekir. Mesela oturmasi icin "otur" komutu verdiysek, bir sonrakinde "hadi otur" gibi degisiklikler olmamali.
Köpeklerimizin yapmayacagini düsündügümüz anlarda, komutun hic verilmemesi daha uygun.
Bir komut verildiyse, köpegimiz bu komutu yerine getirene kadar pesini birakmamaliyiz.
Köpeklerimize komutlari ögrertirken sesli komutlarin yaninda, isaret komutlarinida ögeretebiliriz .
Örnegin otur komutu verirken sürekli, bir parmaginizi kaldirarak köpeginize gösterin. Zaman icersinde sadece el hareketinzle köpeginiz oturacaktir.
Unutulmamasi gereken: dersler düzenli olarak tekrarlanmali.
Ödülledirmeyi unutmayiniz; ödüllendirme dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Örnegingel komutu verdiginizde köpeginiz yaniniza gelir gelmez, baska bir komut vermeden, derhal ödüllendirin. eger yaniniza geldiginde otur komutu verirseniz ve bunun üzerine köpeginiz ödüllendirirseniz köpeginiz oturdugu icin ödülledirildigini düsünecek.
ÖNEMLI NOT: Hem ödüllendirme hemde cezalandirma, köpegin yaptigi harektten, 1-2 saniye icinde gerceklestirilmeli. Aksi taktirde, köpeginiz baglanti kuramaz!!

Otur komutu

Bu, yavru icin kolay bir egitim. Tabi yavru nasil oturulur biliyor, simdi bunu komut üzerine yapmasi ögretilmeli. Burdada yemle ödüllendirme, egitimyardimcisi. Yem´i yavrunun burnunun önünde tutup - göz yüksekli - ve otur komutu verilir. Ödülü hafifce yükseltmek, yavruyu oturmaya yöneltir. Tam bu esnada yavru ödüllendirilir ve iyice sevilir.
Yavrunun, komutla oturma arasinda baglanti kurmasi hep biraz zaman alir. Yavru dogru oturmadigi taktirde, kuyruksokuman, hafif bir - tekrarliyorum hafif - basdirma uygulanir. Yavru oturdugu anda, ödül verilir. Bir hafta boyunca bu komut, günde 4-6 kez tekrarlanir. Amac, yavrunun komut üzerine, dokunmadan oturmasi.
Gittikce ödüllendirme her, dogru harekette, ikinci, ücüncü defa´da verilmeye baslatilir. Rott´lar gercek yem delisidir, fakat zaman zaman bu´da basarili olmaya yetmiyor. Bu durumda, yavru sol tarafimiza oturtulur, sag elimizi gögsüne, sol elimizi yavasca oksayarak boynundan kuyruksokumana götürüp, kalcasina ve gögsüne hafif bir basinc uygulayarak, oturmasini saglariz.[/quote]

Yat komutu

Oturmayi bildigi gibi köpek kendi yatmayi biliyor.Burada simdi komut üzerine dogru hareketi yaptirmak.Bunun icin degisik metotlar var.
Ben yavrunun sol tarafta oturmasini tercih ediyorum.
Sol elimle yavrunun tasmasini tutuyorum, sag elime ödülü aliyorum ve ödülü gösteriyorum.
ödülü yavrunu önünden yere dogru götürüyorum,ayni anda tasmasni hafifce asagi dogru cekerek yat komutunu veriyorum.
Eger yavru istedigimiz dogru hareketi sergilerse ödülü vererek seviyoruz.
bu egitimde ayni otur egitimindeki gibi devamli tekrar edilecek,taki köpek komut veriliverilmez hic bir fiziksel temas olmadan yatana kadar.
Ondan sonra bu ders bir iki defa egitim asamasinda tekrarlanir yavru aklinda tutmasi icin.

Bekle komutu

Bu cok önemli bir komut .
basta yavrunun istedigimiz yerde kalmasi icin ,gereken yeterli zamani ayirmamiz gerekiyor.
Ilk baslarda yarunun istedigimiz yerde tutmak icin süreyi cok kisa tutmak gereki,ondan sonra bekleme zaman yavas yavas uzatilir.
bazi köpek sahipleri cok aceleci davraniyorlar,bu yüzden egitimde amaca tam anlamiyla ulasilamiyor.
Böyle hatalarin düzeltilmesi cok zor oluyor,bu nedenle egitime sabirli ve yavas girmek lazim.
bu egitimi verebilmek icin degisik yöntemler var.
bizim kullandigimiz bize göre cok kolay olan,yavru 15sn bir yerin girisinde
bekletilir ve sonra devam veya tamam komutu verilir, yavru iceriye girebilir.Bu egitim bazi yavrulara zor geliyor, yinede bekledikleri yerden kalk komutu vermeden kalkmalarini engellemeliyiz.eger kendi kalkarsa yavru baslangic positzyonuna tekrar getirilir.Ilk baslarda yavrunun 1dk dan fazla kalmasini bekleyemeyiz.bu egitimin sabahlari ilk olarak yapilmasi tavsiye edilmez.Eger yavru uzun süre yattiysa enerji dolu oldugundan hic bir yerde beklemiyecegini bilmeliyiz.
Bekle komutu verildikten sonra kalkmasi icinde komut verilmeli, kalk komutu verilene kadar köpek beklemeli. kalkmamasi icin
gerekirse yardimci olarak kayisda kullanilabilnir.Eger yavru hareket ederse kaldigi posizyonda tekrar yanina gidilir.
hicbir zaman yavru kal posizyonundan cagrilmamalidır.

Hiç yorum yok: