29 Ağustos 2008 Cuma

KÖPEK EĞİTİMİ

ZH NEDİR?

ZH;gümrük personeli ile uyum içerisinde hava alanlarinda deniz limanlarinda her tür kaçakçiligi önlemede çalisacak olan köpeklerin aldigi egitim sistemidir. ZH egitimi 3 basamakli sertifikali bir programdir. Uygun adaylar insanlar ve hayvanlarla çok iyi sosyallesmis, güçlü koku alma yetenegine sahip insanlarla çalismayi seven sportif yapiya sahip olan irk ve köpekler. Prensip olarak adaylardan valiz, insan ve gösterilen diger yerleri koklamak yolu ile aramalari ve yasa disi olan bir ürün algilamasi durumunda insanoglu takim arkadasina bildirmesi. Isi sirasinda insanlari ürkütmemeli. Çogu is köpeginden daha aktif görev üstlenmektedirler. Bir hava alaninda çalisan Gümrük köpegi uzun saatler çalisir ve sürekli kosar. Gümrük köpekleri islerini eglenceli bulurlar. Küçük boydaki sevimli denilecek irklar genelde tercih edilmektedirler. Bunun sebebi ise insanlar bu tür sevimli köpeklerden rahatsiz olmazlar ve ürkmezler. Büyük koruma potansiyeli tasiyan irklar tarafindan koklanmalari halinde ürkmeleri daha olagandir ve islemi kolaylikla kisisellestirebilmektedirler. Küçük irklarin daha hizli çalistiklari ve daha az dinlenme süreleri ile çalistiklari genel bir deyisle dogrudur. Diger taraftan koruma irki mensubu köpekler de tercih edilmektedirler. Bunun sebebi ise kaçakçilikla ugrasilirken hirçinlasan, kaçmaya tesebbüs eden kaçakçilarin var oldugundan koruma içgüdü ve becerilerinden faydalanmak istenilmesindendir.

Egitim irk ve adayin karakterine ihtiyaç duyulan beceriler dogrultusunda verilmektedir. Egitim egitmenler tarafindan tesislerde ve is mekaninda verilmektedir.

ZH1:
En genç 12 aylik köpeklerin katilabilecegi egitimdir. Sertifika en genç 18 aylik köpeklerin katilacagi sinav ile verilmektedir. OB1 egitimi kapsayan bu bölümde temel olarak alinan en yaygin olan narkotik kokulari ile tanismaktadir. Bunun yaninda temel olarak baz alinan kaçakçilikta en yaygin olan ürünler tanitilmaktadir. Egitim süresince insanlar ve hayvanlar ile sosyallestirme faaliyetleri devam etmektedir. Tesislerde 30-45 gün süren egitim ardindan degerlendirmeden geçirilir. Insan takim arkadasi bu sirada ilk sinav setinden geçer. Her iki taraf gerekli düzeyde olmalari durumunda egitmen ile birlikte çalisma alaninda egitim süreci çalisma esnasinda tamamlanir.

ZH2:
ZH1 egitimini basarili bir sekilde tamamlamis ve pekistirmis olan aday tesislerde ikinci basamak egitimine katilir. Bu egitim sirasinda ikinci set kaçakçilik kokulari ile tanistirilir. Önceden tanistirilmis kokular ek kokular ile birlikte daha iyi kamufle edilmis halleri ile çalistirilir. Kamufle ek kokularla karismis, daha iyi veya derine gizlenmis anlamindadir. Çalisma alaninda kendisinden farkli sekillerde faydalanilmasi için ek beceriler de ögretilmektedir. Sertifika sinavi en genç 19 aylik köpeklerin katilabilecekleri sinavlardan basarili bir sekilde geçmeleri ile verilmektedir. ZH2 egitimi insanoglu takim arkadasinin katilacagi sinav setinden geçmesi zorunludur. Egitim egitmen nezaretinde çalisma alaninda sonuçlanmaktadir. Egitim süresi 20-30 gün olup egitim sirasinda aday görevine 5-10 günlük bir aradan sonra çalisma alanina dönüp çalismaya devam ederken verilmektedir.

ZH3 :
Pekismis ZH2 programi ardindan adayin katilabilecegi egitim programidir. Sertifika için en genç 20 aylik köpekler sinavlarina katilabilirler. Kalan kaçakçilik ürünlerin kokular tanitilir. Tüm ürünler olabildigince en iyi kamufle edilmis sekli ile tespit etmesi beklenir. Çalistigi görev alaninda en iyi sekilde faydalanilmasi için kalan beceri komut ve uygulamalar ögretilmektedir. ZH3 OB2 egitimini kapsamaktadir. Temsil ettigi kurulus gerekli görmesi halinde ve adayin becerileri ve karakteri uygun oldugu taktirde OB3 pekisme sürecinden sonra verilebilmektedir. ZH3 egitimi tesislerde insanoglu takim arkadasinin basarili bir sekilde sinav setinden geçmesi ardindan baslar. Egitim insanoglu egitim arkadasi tarafindan egitmen nezaretinde verilmektedir. Bu sekilde temeli saglam olan adaya günlük egitiminin yani sira yeni koku ve becerileri ögretmesini ögrenen insan takim arkadasi çalisma esnasinda belirli bir objenin bulunmasi için koku tanitmasini ve gerekli uygulamalari olay yerinde ve aninda ögretebileceginden, çalinan veya ülke içerisine veya disina kaçirilmaya çalisilmasi beklentisinde olunan bir objenin aramasinda aday hazirlanabilecektir. ZH3 egitimini basarirli bir sekilde tamamlamis olan bir aday kamufle edilmis narkotik, yüklü para, silah, patlayici, yasak olan meyve gibi birçok degisik materyalin geçisini durduracaktir.

ZH3 egitimi adrenalin kokusu ile tamamlanan bir süreçtir. Adrenalin kokusunu ögrenmekle yasalari çignemeye çalisan insanlarin adrenalin salgilamalari durumunda kolaylikla ayirt edeceklerinden söz konusu kisi gerek sorgu alinmakla gerek esyalarinin daha detayli aranmasi veya kisi hakkinda arastirmalarda bulunmakla basarisi orani yükselecektir ve terörizm gibi faaliyetlerde bulunacak kisilere karsi ek bir önlem alinmis olacaktir. 30-45 gün süren egitimin ilk 10 günü tesislerde gerçeklesirken aday çalismaya ara verir. Ikinci 10 günlük süre boyunca tesislerde egitimi devam ederken egitim saatleri disinda aktif görevine devam eder. Egitimin kalan ayagi görev basinda devam etmektedir.

Düsünülenin aksine narkotik egitimli bu köpekler narkotik ürünlerini aldiklari söz konusu olmayip ürünlere degmemektedirler. Narkotik egitimi söz konusu ürünün küçük bir esans damlasinin özel ve dolu bir topun içerisinde bulunmasi ile yürütülmektedir. Bu esans damlasi o adar az miktardadir ki bir insan kokusunu duyamaz ve yutsa, kanina karistirsa, yakip sigara gibi içse hiçbir klinik belirtisi gösteremeyecek kadar küçüktür. Bu sekilde aday yalnizca korunmaz ayni zamanda insanoglunun kokusunu duyamayacagi söz konusu esans damlasi kapli oldugu kalin tabaka ile koku alan makineler tarafindan dahi kokusu alinamadigindan aday ancak üstün hassas burnunu kullanarak bulabileceginden çalisma esnasinda gizlenmis olan ürünleri kolaylikla bulabilecektir. En iyi sekillerde kaçakçilarin gizleyecekleri bol miktarli narkotik ürünleri ayni sekilde esans damlasi içeren topun gizlenmesi ile bulan aday kolaylikla tespit edebilecektir.

ZH egitimi almis olan köpekler belli araliklarla testlerden geçerler ve gerekli sekilde egitim tazelemeden geçmektedirler. Çalisma alaninda görev sirasinda egitmenler tarafindan belli araliklarla denetlenmektedirler. Insanoglu takim arkadasi egitim sonunda belli araliklar ile test setlerinden basarili bir sekilde geçmeleri zorunludur.

Adayin degerlendirmelerinde %80lik basari gerekmektedir. Takim uygulamalarinda egitmen takim çalismasi sonucunun en fazla -%15 basari gerekmektedir. ZH3 ve sonrasinda ise maksimum -%5 lik bir fark sart kosulmaktadir. Yazili ve sözlü sinav setlerinde standart prosedür uygulanmaktadir.
Alıntıdır

Hiç yorum yok: