25 Ağustos 2008 Pazartesi

KÖPEĞİNİZİ EĞİTİRKEN

Köpeği Kucağa Almak

Okşanmak ve taranmak bir köpek için rahatlatıcı olmasının yanısıra kontrolün de insanlarda olduğunu öğretir. O nedenle yeni bir köpeğe olabildiğince çok dokunmalısınız.

Köpeğinizi kucağa alınıp taşınmaya alıştırmalısınız. Büyük köpeklerin dahi zaman zaman kaldırılması gerekebilir, o nedenle en iyisi daha yavruyken alıştırmaktır. Yabancı bir köpeğe yaklaşırken daima dikkatli olun. Sevilmeye alıştırılmış eğitimli bir köpek dahi yabancıları ayırt edebilir.

Köpeklerle çocukları tanıştırmak

Arkadaş canlısı köpekler dahi, örneğin Golden Retriever, çocuklarla yetişkin birinin yanında tanıştırılmalıdır. Köpekler yetişkin bir insan tarafından okşanmaktan hoşlansalar da, çocukların hızlı ve dengesiz hareketlerine alışık olmayabilirler.

Çocuklar ailenin köpeğinin bakımına yardım edebilirler. Eğlenceli bir görev seçerek, örneğin taramak, beslemek veya yürütmek (daima bir yetişkin gözetiminde), çocukların köpekleriyle daha yakın bir ilişki kurması sağlanabilir.

Büyük bir köpeği kucağa almak

Köpeği kaldırmadan önce onunla konuşarak güven tazeleyin. Doğal içgüdüleriyle ilgili şüpheniz varsa mutlaka ağızlık takın. Bir kolonuzu göğsüne (ön patilerinin önüne), diğer kolunuzu poposunun altına (arka patilerinin arkasına) yerleştirin. Dizlerinizi bükerek köpeği göğsünüze doğru çekin. Sırtınızı düz tutun. Köpeği sıkıca tutarak kaldırın. Sinirli bir köpeği kaldırabilmek için onun başını sevecek ve onunla konuşacak bir yardımcıya ihtiyacınız olabilir. Köpeğiniz kaldırılmaya yavruyken alıştırılmalı ve kucaktan kurtulmaya çalışmamalıdır. Panik olursa onu yere bırakın.

Küçük bir köpeği kucağa almak

Ona güven vererek bir elinizi ön patilerinin arasından göğsüne, diğer elinizi arka patilerinden poposuna doğru tutun. Bu şekilde onu kontrol etmeniz kolaylaşır ve debelenmesine engel olursunuz. Köpeği kaldırırken bir elinizi göğsüne doğru kaydırın, diğer elinizle de arka patilerinin altından poposuna doğru kavrayın. Bu durumda köpeğiniz kucağınızdan atlamaya çalışmayacaktır.

Bir köpeğe yaklaşmak

Tanımadığınız bir köpeğe yaklaşırken dikkatli olun. Ani hareketlerde bulunmayın. Köpeğin yüz hizasından koklaması için ona elinizi uzatın. Yukarıdan aşağı doğru yapmaktan kaçının, çünkü bu gözdağı veren bir jesttir. Eğer köpek ise ve bariz korku ya da saldırganlık işaretleri vermiyorsa, artık sevilebilir. Başına vurmayın, çünkü bu baskınlık ifade eden bir jesttir.

Hiç yorum yok: