26 Ağustos 2008 Salı

KÖPEK EĞİTİMİ

İyi bir köpek eğitimi için üç temel itaat becerisi gerekir.
1- Köpekte var olan doğal davranışlardan, bizim için problemsiz olanları korumak.
2- köpekte var olan doğal davranışlardan, istenmeyenleri ayıklayıp yok etmek.
3- Yeni istenen davranış biçimlerini oluşturmak.

Yavru bir köpeğin temel davranışlarını şekillendirebilmek için uygulamanız gereken iki yöntem vardır. Köpeğinizin ulaşmaya çalıştığı şeyler ile köpeğinizin uzaklaşmaya çalıştığı şeyleri korumak.

Yavrunuzun davranışlarını değiştirmek için kullanacağınız birinci yöntem, yavrunuzun ulaşmaya çalışacağı şeyleri kullanmak; ki buna genelde olumlu destek denir. Yavrunuz okşanmaktan hoşlanıyorsa ve siz de okşanmayı koltuğa atlamakla bağdaştırmıyorsanız, okşanan köpek koltuğa atlamayı öğrenecektir. unutmayın ki, iyi davranışa olumlu destek vermek, aslında iki yöntemi bir arada kullanmaktır. Tersi yani olumlu desteği ortadan kaldırmak da bir eğitim yöntemidir. Köpeğinizin her koltuğa çıkışında odadan çıkarsanız, koltuğa atlama alışkanlığından vazgeçebilir.

Köpeğinize bir davranışı azaltan ya da davranışı ortadan kaldıran bir şey sunarsanız buna ceza denir. Örneğin çoğu yavru köpekler yüzlerine su püskürtülmesinden hoşlanmazlar. Eğer yavru köpeğin her ısırmasında yüzüne su atılırsa, ısırma ortadan kalkar. Su ısırma davranışına karşı cezalandırma olur.

Bu yöntem, Golden Retriever gibi su avı köpeklerinde kullanılırsa, bazen sonuç alınmayabilir. Çünkü bu cinsler, suyu çok severler. Su onları keyiflendirir.

Hiç yorum yok: