13 Ağustos 2008 Çarşamba

KÖPEK DAVRANIŞLARI

Heyecanlanan veya Evde Yalnız Kalan Köpeğin İşemesi

Bu daha çok, ezik (sürü hiyerarşisi bakımından) köpeklerin problemidir. Yavruların, tuvaletlerini anne köpeğin yalayarak uyarmasıyla yaptığına değinmiştim. Bu, mekanik bir uyarı olduğu kadar, ruhsal bir uyarımdır. Anne gibi baskın bir köpeğin uyarımları, alt seviyedeki hayvanın, idrarını salmasına neden olur.

Aynı davranışı, yetişkin bir köpek yapıyorsa, insan sahiplerinden baskıcı sinyaller almış ya da uyarıcı bir olay karşısında heyecanlanmış demektir. Köpek sahibinin istemeden gönderdiği baskıcı bir sinyal, üzerine yürümek, üzerine bir hareket yapmak, kucağa almak, kızmak, üzerine eğilerek ona bakmak ya da onunla konuşmak olabilir.

Köpek işerken, eğer sesinizi yükseltir ya da ona sert davranırsanız, olayı daha da büyütürsünüz. Bu esnada, isterseniz köpeği kemiklerini kırarcasına dövün, işemesine engel olamazsanız. Hatta köpek daha da ezik bir pozisyon alır ve bir daha sefere siz daha odaya girerken işemeye başlar. Bu nedenle, bu tür olaylarda, köpeğe son derece şefkatle ve güven vererek yaklaşmak gerekir.

Bazen, köpeğin özellikle sahibinin yatağına veya elbiselerine işediğine şahit oluruz. Dikkat ederseniz bu gibi yerler, sahibinin kokusunun en fazla olduğu yerlerdir. Hayvan yalnız kalıp, heyecanlanırsa veya korkarsa, gideceği en güvenli yerler buralardır. Buraya işemesinin iki nedeni olabilir; birincisi bu bölgeyi sahiplenme içgüdüsü, ikincisi ise etraftaki yabancı kokuları bastırma arzusudur.

Bu davranışı yaptı diye köpeği cezalandırırsak, acaba bu davranışa engel mi oluruz, yoksa hayvan bir daha yalnız kaldığında yalnızlık korkusunun yanına, bir de ceza korkusunu mu ilave etmiş oluruz? Takdir sizindir.

Doç. Dr. Tamer Dodurka
İ. Ü. Veterinerlik Fakültesi
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı

Hiç yorum yok: