20 Ağustos 2008 Çarşamba

KÖPEK EĞİTİMİ " basından"

Köpeklere 'havlamama' eğitimi veriyorlar


Mersin’de bir sitenin sakinleri, sitedeki köpeklerin sesinden rahatsız olunca usta eğiticilere başvurdu. Sitedeki 9 köpeğin, sahipleri ile birlikte katıldığı eğitimlerde köpekler, birbirlerini gördüklerinde havlamamayı öğreniyor



MERSİN - Mersin’de bir sitenin sakinleri, köpeklerinin sesinden rahatsız olunca usta eğiticilere başvurdu. Sitedeki 9 köpeğin sahipleri ile birlikte katıldığı ve haftanın 3 günü gerçekleştirilen "sosyalleşme" eğitiminde, köpekler birbirlerini gördüklerinde havlamamayı öğreniyor.

Mezitli ilçesine bağlı Kuyuluk Beldesindeki Seçilkent Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi İlkis Hancıoğlu, sitedeki evlerin bahçeli olduğunu, sitelerinin genellikle hayvanlarıyla iç içe yaşamak isteyenler tarafından tercih edildiğini söyledi.

Bu kapsamda sitedeki 12 ailenin köpek beslediğini anlatan Hancıoğlu, sitedeki köpeklerin birçoğunun birbirlerine havladıklarını, gürültüden ise hayvan sahibi olmayan sakinler başta olmak üzere sitede yaşayan herkesin rahatsızlık duymaya başladığını vurguladı.

Bu kapsamda site yönetimine şikayetlerin gelmeye başladığını ifade edene Hancıoğlu, "Gelen şikayetlerin ardından, bir toplantı düzenledik ve soruna çare aramaya başladık. Bu kapsamda köpeklerimizden kurtulmak yerine, eğitmenin daha doğru olacağına inanıp, köpek eğitiminde uzman bir hocayla anlaştık" dedi.



SONUÇ ALINMAYA BAŞLADI



Böylelikle haftanın 3 günü köpek ve sahiplerinin sitedeki basketbol sahasında eğitime başladığını anlatan Hancıoğlu, "eğitimler yavaş yavaş meyve vermeye başladı. Köpekler artık birbirlerine havlamıyor, sosyalleşip, bir arada yaşamayı öğreniyor, hatta yavaş yavaş birbirlerini koklayıp arkadaşlık kuruyor" dedi.

Hancıoğlu, eğitimin aynı zamanda köpeklerin sahipleri ile arasındaki ilişkiyi de güçlendirdiğini kaydetti.

12 yıldan beri köpek eğiticiliği yapan Tufan Karagöl ise köpeklere "sosyalleşme" eğitimi verdiğini belirterek, "Eğitim her geçen gün daha iyi noktalara gidiyor ve siteden yükselen havlama sesi biraz daha azalıyor" dedi.

Köpekler arasında saldırganlık ve havlama gibi içgüdülerin sıradan olduğunu ancak, bunun kontrol altına alınabileceğini ifade eden Karagöl, "Sitedeki köpeklerden bazılarında psikolojik travmalara kadar ciddi sorunlar vardı. Bu nedenle de hayvanlar arasındaki anlaşmazlık, site sakinleri arasında huzursuzluk çıkarıyordu. Ancak eğitimimiz, herkese rahat nefes aldıracak" diye konuştu. (aa)

Radikal Gazetesi
9 Ağustos 2008, Cumartesi

Hiç yorum yok: