21 Ağustos 2008 Perşembe

KÖPEK EĞİTİMİ VE BAKIMI

“KÖPEK PARKLARI”

İnsanların çoğu köpekleriyle birlikte, kendileri gibi kopek sahibi olan insarında bulunduğu parklara gitmek isterler, Bazıları köpeklerini sosyalleştirmek isterler, bazıları “piyasa” yapmak. Köpek parklarında meydana gelen kopek kavgalarının bir kaydı tutulmadığı için burada rakam vermek doğru olmaz ama bazı tavsiyeler vermenin hiç bir sakıncası yoktur.

İnsanlar kopek parklarına iyi niyetle giderler ama bu kötü bir fikirdir. (Özellikle kopek için) Eğer gidiliyorsada kesinlikle kopek serbest bırakılmamalıdır. Köpek tasmada tutulmalıdır.

Normal insanlar, (eğitmen olmayan) köpeklerinin sürü güdüsüne sahip olduklarını bilmezler.


Bu içgüdü kopek parkında diğer öpeklerle bir araya geldiğinde daha fazla kendini gösterir.

Bu tür yerlerde karşılaşılan en büyük problem, parka daha once gelmiş köpekler, parka yeni gelen her köpeğe davetsiz misafir ya da hakkı olmayan bir bölgeye giren biri gibi davranırlar. Çünkü “Bölge” daha once gelenlerindir. Ve bölgesel agresyon ortaya çıkar.

Bir grup köpeğin birlikte oynamalarına, zaman geçirmelerine izin verilmişse, Grup içerisinde Rütbe sıralaması olarak vardır ya da içgüdüsel ortaya çıkacaktır.

Birden fazla köpeğin sürü lideri olmak istediği bir durumda ise problem çıkacaktır.

Eğer bazı köpekler sahip olduğu liderlik özelliklerini başlangıçta kullanmazlarsa, diğer köpekler sıralamayı kendilerine gore belirleyecektir. Bu durum sıranın belirlenmesi için yapılacak kavgaların ortaya çıkması için iyi bir sebeptir.

Bir çok kez kopek sahibi köpeğini sözlü olarak uyarır ve kontrol eder, geri çeker.

Fakat, çoğunlukla sözlü uyarı yapılmadan once kavga başlamış olur. Ve köpekler hızlı atak yapmanın “başarıyı” getireceğini öğrenir, Yani iyi döğüşmeyi öğrenir.

Parktaki her köpeğin terbiyeli ve iyi eğitilmiş olduğunu düşünmeyin. İyi eğitilmiş ya da iyi terbiye edilmiş köpekler zaten onlarca köpeğin olduğu parklarda dolaştırılmazlar.

Birbiriyle oynayan bir grup kopek görmeniz sizing köpeğinizlede oynayacakları anlamına gelmez. Birbiriyle oyun oynayan köpekler arasında hiyerarşi sıralaması daha once kurulmuş olabilir, Belki oyunu kendi kurallarına göre oynuyorlardır, Köpeğiniz ve siz oyunun kurallarını bilmiyor olabilirsiniz ve kolayca başınızı belaya sokabilirsiniz.

İnsanlar parklarda ya da yürüyüşlerde, yavrularının diğer köpeklerden ürkmelerinden ve çekinmelerinden dolayı hayal kırıklığına uğrarlar. Ama şunu anlamazlar sahip oldukları köpek diğer köpekleri “sürü lideri” olarak görüyordur. Vahşi yaşamda; Sürü lideri sürüsünü korur! Genç köpeğinizde içgüdüsel olarak sizin kendisini koruyacağınızı düşünür. Bu olmadığında ise size karşı itimadını kaybedebilir.

Eğer bu tehdit köpeğiniz olgunluğa erişmeden once yaşanırsa, genç kopek yabancı köpeklere ve tuhaf durumlara karşı çekince gösterebilir. Eğer köpeğinizin en iyi arkadaşı ve sürü lideri olan siz onu korumaz ise kim o’nu koruyacak?

Köpeğinizi korumak O’nu kucağınıza almak demek değildir. Olabilecek problemleri önceden öngörüp önlem almaktır.

Eğer insanlar herşeyi doğru yaparsa, yavru köpekleri kendine güvenleri tam olarak büyürler. Güçlü, kendine güveni tam olabilecek bir gen’e sahip bir yavru eğer yanlış bir kişinin elindeyse berbat bir hale gelebilir.

Ed Frawley

Hiç yorum yok: