20 Ağustos 2008 Çarşamba

KÖPEK IRKLARI " AV KÖPEKLERİ "

Av köpekleri ve özellikleri--2

--------------------------------------------------------------------------------

VIZSLA
Vizsla, kaslı; ancak zarif, paslı altın rengi, orta büyüklükte bir av köpeğidir. Ön bacaklar yere dik ve düz iner. Baş uzun ve uca doğru incelen burun kısmıyla aristokrat bir hava taşır. Burun kısmı ne Dachshund gibi çok sivri ne de İngiliz Pointer gibi karedir. Hafif kubbemsi kafatası geniştir ve alnın ortasında bir çizgi görünür. Yuvarlak uçlu kulakları düşük ve uzundur. Boyu uzundur; ancak deri sarkıntısı yoktur. Kuyruk normal uzunluğundan 2/3 oranında kesiktir. Gözler kürk rengine yakındır ve burun kahverengidir. Gelişmiş çeneleri, porselen beyazlığında dişleri ve belirgin, güçlü, esnek bir yürüyüşü vardır. Tüyler kısa, sık ve vücuda yapışıktır. Rengi farklı tonlarda altın pasıdır. Kısa tüylü Macar Pointer'inin yanı sıra tel tüylü varyetesi de vardır. Bu tüy yapısı spontan bir mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır ve Avrupa ile İngiltere'de tanınan Tel Tüylü Alman Pointer ile çaprazlamalar sonucu belirginleştirilmiştir.

Kökeni: Muhtemelen çok eski cinslerden türetilmiştir. Bu cinsler Transilvanya tazısı ve Türk san köpeğidir. Yakın zamanlarda kısa tüylü Alman pointerinin ve normal pointerin kanı bu cinsin kanına karıştırılmıştır.
Tanımı: Orta büyüklükte, göze çarpan, dayanıklı, yürüyüşü elastiki bir köpektir. Yükseklik: erkeklerde 57-62 cm., dişilerde 53-58 cm. Ağırlık: 22-28 kg. Köşeli bir yüzü, koyu kahverengi bumu, gelişmiş çenelen ve porselen beyazı dişleri vardır. Gözleri tüylerinin rengini yansıtır. Kulaklar: uzun, sarkık, uçları yuvarlak. Boyun: kaslı, sarkık değil. Kuyruk: üçte bir oranında kesik. Bütün vücudu gelişmiş kaslarla kaplıdır. Tüyleri, kısa, bol ve vücuduna yapışıktır. Renk: koyu kum sarısının bütün tonları olabilir (kahverengi kusur kabul edilir). Kısa tüylü Macar pointerinin yanı sıra sert tüylü bir türü de vardır. Bu tür kendiliğinden mutasyona uğrayarak gelişmiştir ve tel tüylü Alman pointeriyle çiftleştirilerek mükemmelleştirilmiştir.
Kişiliği: Zeki, eğitilebilir, dengeli, itaatkar, duygulu.
Kullanımı: Her tür ava uyum sağlayabilir. Olağanüstü bir koku alma duyusu vardır. Her türlü arazide, hatta bataklıklarda bile avı sahibine getirir. Yerlisi olduğu Macaristan'ın dışında da tanınır ve değer verilir.
::::::::::::::::::::::::::::::
Weimaraner
kısa ve gri kürkü ile orta büyüklükte zarif ve atletik bir köpektir. Baş ve kulaklar vücudun geri kalanına göre biraz daha açıktır. Başı uzun ve soylu; çeneleri güçlüdür. Gözler amber rengi, mavi-gri ya da gri olabilir. Burun gridir. Kulaklar orta uzunlukta ve sarkıktır. Sırt çizgisi omuzlardan geriye doğru hafifçe düşer. Ön bacaklar yere dik ve birbirine paraleldir. Weimaraner yüzmesini kolaylaştıracak perdeli patilere sahiptir.

Karakteri

Mutlu, sevgi dolu ve enerjik. Zeki ve oldukça inatçı. Kolay öğrenir ancak tekrar gerektiren eğitimlerden hoşlanmaz. Yabancılara karşı mesafeli ve bazen diğer köpeklere karşı kavgacı olabilir. Erken yaşta sosyalleştirilmelidir. Kendi bölgesini savunur. Oldukça cesur ve sadıktır. Güçlü av güdüsüne sahiptir. Köpek dışında diğer küçük hayvanlarla pek güvenilmemelidir. Çoban ya da çiftlik köpeği olmadığı iyi anlaşılmalıdır. Weimaraner ailenin bir parçası olarak içerde yaşaması gerekir. İlgi ve sevgiye gereksinimi vardır. Bir yere kapatılırsa sıkılır ve huzursuzlaşır. Doğal koruma köpeğidir. Weimaraner genelde çocuklara karşı iyidir; yine de çok küçük çocukları kazara devirebileceği için tavsiye edilmez. Bu ırk havlamayı sever. Oldukça dayanıklı, iyi koku alan ve çalışkan bir köpektir. Her türlü av için kullanılabilir.
Yaşam Ortamı

Weimaraner yeterli egzersiz imkanı sağlanırsa apartman hayatına adapte olabilir. Ev içinde çok hareketli değildir; ancak büyük bir bahçesi olması en idealidir.
Egzersiz İhtiyacı

Bu güçlü iş köpekleri büyük enerjiye sahiptir. Bol koşu ve egzersiz şansı tanınmalıdır. Yemeklerden hemen önce ve sonra koşturulmamalıdır.
Bakımı

Kısa tüylerin bakımı kolaydır. Ara sıra fırçalanması yeterlidir. Avdan sonra parmak araları ve ağzı yaralara karşı kontrol edilmelidir.
:::::::::::::::::::::::.
Golden Retriever
Golden Retriever, kremden altın rengine kadar değişebilen kürküyle güzel ve sağlam yapılı bir köpektir. Dış tüyler su geçirmez, iç tüyler ise sıktır. Kafa, uca doğru incelen, ama yine de geniş ve güçlü görünen ağız kısmı ile iridir. Dişleri makas ısırışı ile kapanır ve belirgin bir alın çıkıntısı vardır. Burun siyahtır. Gözler koyu renk, göz kenarları ile kahverengidir. Kulaklar orta büyüklükte ve düşüktür. Boyun ve baldırlar adaleli, göğüs geniştir. Kuyruk uzun ve düzdür ve genellikle kıvrık tutulmaz.

Karakteri

Goldenlar sevgi dolu, uslu ve zeki köpeklerdir. Kolaylıkla eğitilirler ve çocuklarla iken güvenilir ve naziktirler. Sadık, kendine güvenen, tatlı ve sahibini memnun etmeye hevesli bir ırktır. Aktif, güvenilir ve mükemmel bir aile köpeğidir. Golden Retriever itaat etmeye hazır yapısı nedeniyle itaat eğitimi onlarla çok keyifli geçer. Diğer hayvanlar dahil herkesle dost canlısı olduğundan ondan koruma görevi beklenmemelidir. Saldırganlık göstermemelerine rağmen Golden'lar gelen yabancıya havlayarak haber vererek iyi bekçilik edebilirler. İtaat yarışmalarında büyük başarı kazanmıştır. İnsandan izole edildiğinde ya da uzun süre sevdiklerinden uzak tutulduğunda yaramazlık yapmaya başlar. Çok hareketli ve ilgi isteyen köpeklerdir. İz sürme, vurulan avı geri getirme, narkotik köpeği, itaat yarışmaları yeteneklerininden sadece bir kaçıdır. Bu köpekler yüzmeye bayılırlar.
Yaşam Ortamı

Bu ırk yeterli egzersiz sağlandığında apartmanda yaşayabilir.
Egzersiz İhtiyacı

Golden Retriever günlük egzersize ihtiyaç duyar. Çoğunlukla top ya da sopa getir oyunu oynayacağından egzersizi nispeten kolaydır. Kolay kilo aldığından diyetine dikkat edilmelidir.
Bakımı

Bu düz ve çifte tüylü ırkın tüy bakımı kolaydır. Alt tüylere de dikkat ederek günlük tarama genel bakımı sağlayacaktır. Mevsim değişimlerinde orta derecede tüy döker.
:::::::::::::::::::::::::::::

Labrador Retriever

Labrador Retriever sadece sarı, siyah ve çikolata kahverengisi olabilen kısa ve düz su geçirmeyen kürkü ile güçlü, dayanıklı ve hafif dikdörtgen bir köpektir. Geniş bir kafası, güçlü burnu, makas ısırışı ile kapanan dişleri ve belirgin bir alın çıkıntısı vardır. Gözler zeki ifadeli ve kestane ya da ela rengi olabilir. Orta büyüklükteki kulakları sarkıktır. Samur benzeri kuyruğu güçlü ve uca doğru incelir. Güçlü bir kemik yapısına sahiptir. Perdeli ayakları onu iyi bir yüzücü yapar.
Kullanımı:
Koku alma duyusu mükemmeldir. Efendisiyle uyum içinde çalışmayı bilir. Bataklık ve sulu arazilerde avı getirme konusunda mükemmeldir. Suya dalma alışkanlığını yüzyıllarca sürdürmüş, ağlarını toplayan balıkçılara yardımcı olmuştur. Soylu, sağlıklı vedayanıklı bir köpektir.

Karakteri

Labrador Retriever, duygusal ve sabırlı bir köpektir. Oldukça zeki, sadık, itaat etmeye hevesli ve hareketlidir. Özellikle de suda oynama bayılır. Çocuklara karşı olmak üzere mükemmel bir karakteri vardır. İnsanlarla olmayı çok sever ve ailesinin parçası olduğunu hissetmeye gereksinimi vardır. Yavruyken çok iyi sosyalleştirilmezse yabancılarla bazıları mesafeli olabilir. Bu köpekler bekçi köpekliği yapabilir; ama her ne kadar bazılarının koruma yaptığı bilinse de koruma köpeği değildir. Kendi başlarına çok bırakılırlarsa eşyalara zarar verici olabilirler. Labrador'a çok güçlü bir boynu olduğu için erken yaşta tasmasını çekmeden yürümesi öğretilmelidir. Yarışma kanından gelenler av kanından gelenlerden genellikle daha ağır ve uysaldır. Av kanından gelenler daha enerjik ve hareketli olabilir. En iyi eşlik köpekleri genellikle bu iki kanın karışımıdır. Bu ırk oldukça popülerdir. Labrador, Golden Retriever'dan biraz daha dominant ve bağımsızdır. Av, iz sürme, vurulan avı geri getirmek, bekçi köpekliği, narkotik, körler ve sakatlar için rehber köpek, arama & kurtarma, agility ve itaat yarışmalarında başarılıdır.

Yaşam Ortamı

Labrador Retriever yeterli egzersiz imkanı tanındığında apartman hayatına da adapte olabilir. Yine de orta büyüklükte bir bahçeye ihtiyacı vardır

Bakımı

Kısa çifte kürkünün bakımı kolaydır. Düzenli fırçalama yeterli olacaktır. Orta derecede tüy döker.

Egzersiz İhtiyacı

Labrador Retriever çalışmayı seven enerjik bir köpektir. Bol egzersize gereksinimi vardır. Labrador obur olabilir bu nedenle diyetine ve egzersiz düzeyine dikkat edilmelidir.
alıntıdır

Hiç yorum yok: